Szeptember közepéig vár a Hybridart a Balaton mellett – A mindszentkállai Jókai 7 és a balatonalmádi BLOKK szervezőcsapatát kérdeztük

Kultúra

Kiállítások, kreatív workshopok, koncertek és színes közösségi élet: talán ezek jellemzik leginkább a Hybridart balatoni helyszíneit és eseményeit. A mindenszentkállai Jókai 7-ben és a balatonalmádi BLOKK-ban már csak néhány hétig élvezhetjük a kulturális pezsgést, ám mielőtt még elbúcsúznánk a két helyszíntől, megkértük a szervezőcsapat tagjait, hogy összegezzék a nyári hónapok történéseit és meséljenek az aktuális programokról.

© Hybridart

Mik a tapasztalataitok a BLOKK-ban és a Jókai 7-ben megvalósult programok kapcsán?

 

A 2022-es programsorozatunk két kiemelt helyszíne, a Jókai7 és a BLOKK egészen más irányt képvisel, más közönséget mozgat. Ez valahol a szépsége is volt az eddigi eseményeknek és célja is, hiszen nagyon szerettük volna, ha egyfajta kulturális, szociális kapcsolódást sikerül kialakítanunk a nyári szezonban forgalmas Balaton és a Káli-medence között. Számos programelemünknél ez sikerült is, hiszen olyan kiállításokat vittünk például a Jókai7-be, amelyek a balatoni közegre reflektálnak és olyan workshopokat Balatonalmádiba, ahol a helyiek alkotói munkáját is megmutathattuk. Ez az áramlás “art-line”, tehát egészen jól működött. Összességében szemlélve sikeres volt a programsorozat, bár a BLOKK, mint teljesen új helyszín okozott némi kihívást aktivitás szempontjából. Ennek ellenére büszkék vagyunk, mert jó volt a közönség és a város fogadtatása is. Illetve a napokban kaptuk a hírt, hogy a Best of Balaton szelekciójába is bekerült a BLOKK, amelynek szintén nagyon örülünk, mivel egyértelműen bizonyítja, hogy hiánypótló lehet egy ilyen profilú közösségi helyszín a térségben.

Június végén nyitott meg Balatonalmádiban a BLOKK. Az új közösségi térről Erdélyi Szabolcsot, a Hybridart Management ügyvezetőjét kérdeztük. Elolvasom

Volt olyan program, amit kiemelten sikeresnek láttok?

 

A BLOKK esetében a legnagyobb sikernek azt éltük meg, hogy nemcsak hétköznapra, hanem hétvégére is tudtunk szervezni workshopokat, amelyhez egy idő után hozzá is szoktak a látogatók, ezért akár egy szombati, akár egy hétfő délutáni foglalkozásról volt szó, mindig voltak alkotó kedvű érdeklődők. Az egyik legnagyobb sikerünk tehát, hogy fókuszálhattunk a hétköznapok színesítésére is, nem csak a hétvégi, csúcs idősávokra a programoknál. Ha már a hétvégi nyüzsgésnél tartunk: rengeteg embert mozgatott meg a Pribojszki duó fergeteges boogie bulija és sokan érkeztek a Bluesberry koncertjére is. A feltörekvő, új arcnak számító Vass Geri pedig az esős időjárás ellenére is rengeteg fiatalt vonzott a BLOKK-ba.

A Jókai7-ben inkább a galériás, képzőművészeti programok voltak népszerűek, ezek közül is kiemelten a balatoni témákat feldolgozó kiállítások. Legyen szó a Káli-medence mederszerkezeti és domborzati elemeinek vizuális és zenei feldolgozásáról (Monoton/Monokrom), a Balaton jelenlegi biodiverzitási kríziseivel foglalkozó anyagról (Győrbíró Csenge, Haniko) vagy éppen a figuratív, szarkasztikus társadalomkritikáról, amelyet Herkli Matyi szórakoztató rajzain láthattunk a Balatonon nyaralókról.

© Hybridart I Pesthy Márton

Milyen kiállításokat láthatunk az utolsó hetekben a Jókai 7 és a BLOKK tereiben?

 

A Jókai7 következő kiállítása Weiler Péter képzőművész munkáiból, illetve a “Balatonoffseason” fotóművészének, Bartha Dorkának múltidéző, nosztalgikus alkotásaiból áll majd. Az alkotók a Balaton szezonon kívüli, lelassult, csendes időszakát dolgozták fel. A kiállításmegnyitó szeptember 2-án 19 órakor kezdődik.

 

A BLOKK pop-up kiállítóterében, Sós Gergő Monoton/Monokrom című anyagából jelenik meg egy válogatás, amelynek a megnyitóját augusztus 25-én tartjuk meg és reméljük, ezúttal az időjárás is kedvez majd a programnak. Érdemes lesz eljönni, mert nem egy hagyományos ceremóniával készülünk: a művész zenei performansszal készül, ezt követően pedig DJ Mesterházy felel az este további részében a jó hangulatért.

Milyen a Balaton partja, ha kiürül? – A balatonoffseason Instagram oldalról megtudhatod! Elolvasom Télbe burkolózott balatonszemesi villák - Épületmesék Bartha Dorkával Elolvasom

Milyen programokkal várjátok még az érdeklődőket?

 

A fenti megnyitókon és kiállításokon kívül, továbbra is napi workshop foglalkozásokkal várjuk a látogatókat, ahol az akril festésen, szitázáson át, egészen a gyertyaöntésig vagy a second hand ruhák újradesignolásáig különböző technikákkal ismerkedhetnek meg, illetve egy-egy pörgős DJ szettel is készülünk még az utolsó nyári hétvégékre.

Mik a terveitek az őszi időszakra?

 

Alapvetően a BLOKK és a Jókai7 esetében is szeptemberrel elköszönünk a nyártól és véget érnek a tartalmasabb programok. A projektünk célkitűzése, a művészeti és kulturális csatlakozás leginkább a nyári szezonra fókuszált, hiszen ilyenkor érhet célba az üzenet a legszélesebb körben, viszont mi is látjuk, hogy az őszi-téli időszak jóval kevesebb lehetőséget kínál a térségben és reméljük, hogy a jövőben majd esetleg ezeknek az opcióknak a színesítésén is dolgozhatunk valamilyen formában, a helyi igényeknek megfelelően. Addig pedig ajánljuk mindenkinek a már említett, témával foglalkozó kiállításunkat a Jókai7-ben, hogy minél többen megismerhessük a szezonon kívüli Balaton varázsát.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!