Új közösségi tér született Balatonalmádi szívében – A BLOKK-ról Erdélyi Szabolcsot, a Hybridart Management ügyvezetőjét kérdeztük

kikapcsolódás

Június 23-án hivatalosan is megnyitott Balatonalmádi minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK. A színes konténerekből kialakított közösségi tér nem csak találkozási pont lehet a városban élők és a látogatók számára, de a kikapcsolódásra, zenehallgatásra vágyók, a kiállítások szerelmesei és a workshopok kedvelői is találhatnak itt izgalmas programokat. Erdélyi Szabolcsot, a Hybridart Management ügyvezetőjét, a BLOKK közösségi tér megálmodóját kérdeztük.

© Hybridart Management

Milyen céllal született meg a BLOKK?

Egy olyan új helyszínt szerettünk volna létrehozni a régióban, amely egy másik perspektívát, egy újszerű színt jelenthet a Balatonra érkezőknek. Egy találkozási pontot, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a családosok, a környékbeli fiatalok és a hosszú hétvégére érkező pihenni vágyók is megtalálhatják a számításukat. A BLOKK egységbe foglalja mindazt a szellemiséget, amelyen a Hybridart az elmúlt években dolgozott: bizonyos tekintetben „hibrid”, hiszen több tevékenységnek ad otthont, fenntartható szemlélet jellemzi és kiemelt célja közelebb hozni a szórakozást, a kultúrát, a művészetet és az alkotói élményeket.

Miért éppen Balatonalmádira esett a választás helyszínként? 

A Balaton-felvidékhez, különösen a Káli-medencéhez erős szálak kötnek, így külön öröm volt, amikor úgy tűnt, hogy a Balatonon is létrehozhatunk valami újat. Az Északi part híres kiváló vendéglátó, gasztronómiai helyeiről, viszont úgy éreztük talán azokból a lehetőségekből sose elég, ahol a strandoláson túlmutató, más szórakozási, kikapcsolódási opciókból is válogathatnak a látogatók és a helyiek. Balatonalmádi a kezdetektől fogva nyitott volt az ötleteinkre, ezért már a tervezési szakaszban is közösen próbáltunk gondolkodni, hogy egy olyan komplex közösségi helyszínt alakítsunk ki a városban, amelyre valóban lehet igény és nyitottság.

Milyen egységei vannak a térnek? 

A tengeri konténerekből létrehozott struktúránk leegyszerűsítve négy fő, a szerepét tekintve elkülöníthető funkcióból épül fel. Ezek a funkciók: a fenntarthatóság fókuszú, kreatív workshopok, a design bolt, a kiállítótér és a közösségi tér. Programjainkat úgy alakítjuk ki, hogy ezek az egységek önállóan és egymást erősítve is betöltsék a szerepüket. Ez alatt példaként azt értem, ha valakit kizárólag egy workshop foglalkozásunk érdekel, mert esetleg családdal érkezik, akkor is betérhet a kiállítótérbe és egy plusz popup galériai élménnyel gazdagodhat vagy éppen zenét hallgathat és pihenhet, amíg a gyerekek elkészítik a kerámiai ajándékaikat.

© Hybridart Management

Milyen programokra számíthatunk, ha a BLOKK-ba látogatunk?

A megnyitó programját úgy állítottuk össze, hogy minden területről mutathassunk valamit és egyfajta ízelítőt adjunk a látogatóknak a későbbi szezonális programkínálatból. Ahogy a szezonnyitó hétvégénken is, a következő időszakra is készülünk zenei programokkal, DJ szettekkel, kisebb performanszok koncertjeivel. A zenei programoknál is szempont volt, hogy olyan neveket is bemutassunk a BLOKK-ban, akik a környéken ismertek, de talán kevesebb fellépési lehetőséget kapnak összességében. Ez a kiállításaink szervezésénél is az egyik víziónk. Szeretnénk izgalmas kortárs művészeti programokat, de fontosnak tartjuk, hogy fókuszba kerüljenek az olyan tematikus kiállítási anyagok, melyben a térség természeti és kulturális értékeit mutatjuk be valamilyen formában. A workshopjainknál mindig jelen van ez a fenntartható szemlélet. Maga az alkotás és az, hogy megtanulunk akár a hulladékra, akár különböző matériákra hasznos alapanyagként tekinteni ez önmagában egy fenntartható edukációs folyamat. Ezeken a kézműves foglalkozásokon a szezonban, vagyis a BLOKK workshopokon a legkülönfélébb technikákat mutatjuk meg a BLOKK vendégeinek. Megismerkedhetnek többek között a szitázás, a kerámiázás, a varrás alapjaival és kipróbálhatják magukat olyan foglalkozásokon is, ahol a hulladék alapanyagok kreatív újrahasznosítása a feladat. Szeretnénk olyan programokat kínálni egész szezonban, amelyek maradandó élményt nyújthatnak mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek.

A BLOKK egy részét alkotja a design bolt. Milyen termékekkel, alkotókkal találkozhatnak itt a látogatók?

A design bolt kínálatának összeállításánál fontos volt számunkra, hogy a megszokott szuvenír kínálattól teljes mértékben eltérő minőségi szelekciót állítsunk össze. Hazai tervezők munkáiból válogattunk és törekedtünk arra is, hogy a Balaton, a nyár vagy éppen a fenntartható szemlélet, mint visszatérő motívum helyet kapjon. A design kedvelők művészi printekkel, poszterekkel, ékszerekkel, táskákkal, otthoni és divat kiegészítőkkel, dekortárgyakkal találkozhatnak a shopban.

© Hybridart Management

Miért fontos ma egy olyan közösségi tér, mint a BLOKK? 

A rohanó mindennapokban egészen kevés alkalmunk van arra, hogy leüljünk és feltételek, elvárások nélkül átadjuk magunkat az új élményeknek. Önmagában egy közösségi tér a szó hagyományos értelmezésében egy olyan találkozási pont lehet, ahol hasonló érdeklődésű, korú emberek összegyűlnek és az említett elvárások nélkül tölthetnek el időt azokkal a tevékenységgel foglalkozva, amelyek valóban érdeklik őket. Ebben a tekintetben mi is szeretnénk a megpihenés, a kikapcsolódás elvárás mentes közege lenni, viszont komplex vagy éppen „hibrid” közösségi térként, mi több funkciót olvasztottunk egybe szintén azt mutatva, hogy ezek a lehetőségek jól megférnek egymás mellett. Szeretnénk a közösségi terünkkel nyitottabbá tenni az élmények felé az embereket, mert azt vettük észre, hogy az a fajta gyermeki érdeklődés, ami anno az új dolgok megismerésére vagy éppen tanulásra motivált minket könnyedén eltűnhet. Ezekhez az új élményekhez, felismerésekhez és megismerésekhez feltétlenül szükség van az ilyen közösségi lehetőségekre, amilyen a BLOKK is.

Csak az EKF-évben működik majd a BLOKK vagy azon túl is?

Azt reméljük, hogy a látogatók, a helyiek és a régióba érkező turisták is meglátják azt, amit a BLOKK-kal át szeretnénk az idei szezonban adni. Szeretnénk folytatni a későbbiekben is még, de ennek valójában a legfontosabb indikátora majd pont a fogadtatás lesz, hiszen nincsen közösségi tér közösség nélkül.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!