Indul a fesztiválszezon! – Régiós programajánló májusra

Kultúra VEB2023

Ha az áprilisra a zene szó volt a legmegfelelőbb, akkor a májushoz mindenképpen a fesztivált társítanánk. A táncok szerelmeseit A Tánc Fesztiválja csábítja Veszprémbe egy teljes héten át, de idén is visszatérnek a hagyományoknak megfelelően a Gizella Napok, melyet három hétvégén a GyereKert programjai egészítenek ki. Sőt, Veszprémben több új helyszín is megnyitja kapuját, melyek izgalmas szórakozási lehetőségekkel várják a város lakóit és az idelátogatókat. Kíváncsi vagy arra is, hogy milyen programok várnak Veszprémen kívül? Régiós májusi programajánlónk következik.

VESZPRÉM

 

Ha szeretnél egy jót bulizni…

 

… akkor irány a Papírkutya, ami májusban is izgalmas koncertekkel készül: ha szereted a klasszikus és modern bluest, akkor jus 4-én este elcsípheted Joe Corbin koncertjét. Május 16-án a folk és reggae ütemekben erős River Roots duó lép majd az ikonikus szórakozóhely színpadára, míg május 22-én az Orbay Lilla Quintet, május 29-én pedig a Lakatos Ágnes Special Zone prezentálásában érkeznek a Jazz Dívák Veszprémbe.

 

Ha szereted a hagyományokat…

 

… akkor ne hagyd ki idén sem a Gizella Napokat, amely május 7. és 14. között számos helyszínen koncertekkel, képzőművészeti és irodalmi programokkal készül. Május 11-én a Veszprémi Középiskolai Kollégium szervezésében a Gizella nyomában pályázati kiállítást nézheted végig, 19 órától pedig egy történelmi divatshow részese lehetsz.

 

A Gizella Napi Ünnepi Felvonulás május 13-án 17 órakor veszi kezdetét és a fesztivált három hétvégén át (05.13-14, 05.20-21., 05.27-29.) a GyereKert programjai egészítik ki. Veszprém történetének legnagyobb gyermekfesztiválja ingyenes zenei koncertekkel, bábszínházi előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal és játszóházakkal vár kicsiket és nagyokat a veszprémi Színházkertben, ahol mindenki úgy érezheti magát, mintha Gizella királyné udvarába csöppent volna.

 

Májusban is folytatódik a Királynék Földjén programsorozat, amelynek célja, hogy bemutassa a „veszprémi Nőt” és a rejtett női értékeket. Május 6-án (10:00) Kerekítő Mondókázóval készülnek a Jutasi KözTéren, a Szent Margit Római Katolikus Óvodában pedig Anyák napi workshop és interaktív foglalkozás várja az érdeklődőket, ahol az ünnepi paravánnál akár szelfiket is készíthettek. Május 8-án (17:00) a Papírkutyában az Arcok, képek, utak közéleti beszélgetéssorozat soron következő eseményén Vörös Hajnalka alkotóművész mesél majd betegségéről és nem mindennapi életéről. A különleges est során akár adománnyal is támogathatod őt. Ha kíváncsi vagy a Gizella Nőikar Naplótöredék gyerekeimnek című előadására, akkor május 14-én a Veszprém Vármegyei Önkormányzati Hivatalban a helyed! A hónapban három alkalommal (május 8., 15., 22. 9:00) Zenés tornával vár Barbi a Családika Játszóházban, ugyanezen a helyszínen az Anyakávézó eseményeire is ellátogathatsz (május 4., 20. 10:00). Szereted a sütiket? Akkor a Veled sütöttem anyukám kiscsoportos anya-lánya tortakészítő workshopról se maradj le Balatonalmádiban a DESSZEReTlek cukrászműhelyben, amely szintén több alkalommal kerül megrendezésre a hónapban (május 16., 18., 22., 24., 25.)

 

Ha kíváncsi vagy az InterUrbán programsorozat legújabb eseményeire…

 

… melynek fókuszában május 7-ig a szerbiai Újvidék, május 8-tól 21-ig pedig a németországi Chemnitz és Bottrop áll, akkor az előbbivel kapcsolatban még elcsípheted a Zbogom Brus Li punk formáció koncertjét május 5-én (21:00) a Teremben. Utóbbiak közül Chemnitzet pedig megismerheted többek között a május 11-ei DJ esten és fényfestésen (21:00-01:00) szintén a Teremben.

 

Ha vágysz valami újdonságra…

 

…akkor van egy, azaz rögtön két új szuper hírünk számodra! Májusban a VEB2023 EKF támogatásának köszönhetően két új helyszínnel bővül az izgalmas veszprémi helyszínek listája: május 5-én nyílik a legújabb pop-up rendezvényhelyszín, az egykori Balaton Bútorgyár területén kialakított Gyárkert KultúrPark, amely négy hónapon keresztül több mint 60 előadó koncertjével varázsol fesztiválhangulatot Veszprémben. A népszerű magyar előadókon túl olyan nemzetközi világsztárok is fellépnek majd, mint a Kraftwerk, Iggy Pop vagy a Papa Roach.

 

Május 11-én pedig megnyitja kapuit az ActiCity Veszprém Tánc- és Mozgásművészeti Központ, ahol május 24-én (19:30) például a Találkozások Zenevárosban program keretén belül a gnawa, marokkói ősi-transz-zenei műfajjal ismerkedhetsz meg a brüsszeli Jola és a hazai Tariqa segítségével.

 

Ha a lábadban érzed a ritmust…

 

… akkor mindenképpen látogass el a Tánc Fesztiválja Nemzetközi Kortárs Fesztivál előadásaira, amely idén 25. alkalommal kerül megrendezésre május 15. és 21. között. A fesztivált nemcsak mint néző követheted nyomon, hanem ki is próbálhatod magad a különböző műfajokban.

 

ÉSZAK-BALATON RÉGIÓ

 

Közeledik a nyár, így egyre több helyszínen lesz program közül válogathatsz, amelyek sokszor a szabad ég alatt kerülnek megrendezésre.

 

Ha szereted a természetet…

 

… semmiképpen se hagyd ki a Ökopalánták: Madarak és fák napja programot (jus 6. 10:00-12:00), amely a Pajta Program keretén belül valósul meg Dörgicsén, ahol Navratil Andrea mesél a témában és kézműves foglalkozásokon is részt vehetsz.

 

Ha kíváncsi vagy egy kis művészeti csemegére…

 

… akkor feltétlenül látogass A boglári kápolnaprojekt nyilvános kiállítás megnyitójára (május 20. 15:00) a Vaszary Galériában Balatonfüreden. De akkor se ess kétségbe, ha a megnyitóra nem tudsz elmenni, mert a kiállítást egészen augusztus 20-ig megtekintheted.

 

Ha szereted az irodalmat egy finom bor mellett fogyasztani…

 

… akkor május 27-én 17 órakor a badacsonyi Hableány előtti téren van a helyed a legújabb Poketautomata átadásán! A bemutató alkalmából Kemény Zsófi, a készülő kötet egyik szerzője olvas fel és Agócs Márton zenél majd. Az eseményen már csak azért is érdemes ott lenned, mert a szervezők rengeteg ajándékkal készülnek, és akár a Laposa Birtok termékeivel is megismerkedhetsz.

 

Ha odavagy a filmekért…

 

… és már alig várod, hogy a mozi élményt a szabad ég alatt is átélhesd, akkor ne hagyd ki a Pont Csopak szezonnyitóját (május 27. 16:00), ahol Nóvé Soma akusztikus népdalkoncertje után Gauder Áron legújabb filmjét nézheted meg. Ez még nem minden, workshop, közönségtalálkozó, tábortűz, finom ételek és borok is várnak a csopaki Plum-malom kertjében!

 

Ha van kedved játszani…

 

… és még nincs programod a pünkösdi hosszú hétvégére, a Vöröstói Játékfesztivál tárt karokkal vár május 27. és 29. között. Idén Tótvázsonnyal bővült a helyszínek listája, így Vöröstó és Barnag mellett már itt is csoda szép kertekben és pajtákban lesz lehetőséged kiélni a játékos oldalad. Petanque, repülő babzsák, surranó csúzli, falusi triatlon és kézműves programok minden mennyiségben.

 

NYUGAT-BALATON ÉS DÉLI PART

 

Ha szeretsz piknikezni, de a művészet is vonz…

 

… akkor az Art Piknik programsorozaton a helyed a Györöki Kultúrmorzsázóban, ahol május 19-én (18:30) rdos Péter, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező és író lesz a vendég, akivel többek között irodalomról, filmekről, művészetről és közéletről beszélgetnek majd.

Ha kedved támad túrázni…

 

… akkor érdemes a hévízi Véderdő felé indulnod, ahol izgalmas Erdei misztérium túrán (május 27. 16:00), azaz egy geobotanikai sétán vehetsz részt, ahol megismerkedhetsz a környék egyedülálló növény-és állatvilágával, és arra is fény derülhet, hogy hogyan jut felszínre a 12000 éve a Bakonyban esett eső.

 

Ha átruccannál a déli partra

 

… a Babel Camp május 1-jén nyíló állandó kiállítását is látogasd meg, mely a Kultháló Kápolna 50 Artist Residency alkotásaiból nyílik, és melyen keresztül még jobban megismerheted Balatonboglár és az ott alkotó művészek múltját.

Ha érdekel az összes májusi program, lapozd fel a VEB2023 EKF aktuális programfüzetét! Elolvasom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!