Fedezd fel a Hévízi Véderdőt az „Erdei misztérium” kalandos programjaival!

kikapcsolódás Kormos H. Barbara / Fotók: Toroczkai Csaba & Hajnal György & Unsplash

A Hévízi-tó északi oldalán található Véderdő idén októberig számos érdekes kalanddal várja az érdeklődőket, melyek a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. és a VEB2023 EKF jóvoltából valósulnak meg. A programsorozat fókuszában a természet és az ember kapcsolódási pontjai állnak, amiket rendhagyó helyszíneken, több tematikán végighaladva ökotúrákon, ismeretterjesztő előadásokon és kulturális rendezvényeken keresztül ismerhetnek meg kicsik és nagyok.

„A geotúráinknál az egyik legfontosabb irányelv számunkra az, hogy vendégeinket nem csak turistaként várjuk a természetbe. Igyekszünk úgy megmutatni a tájat, hogy a benne élő és alkotó emberrel együtt ismerhessék meg."

meséli Samu Zoltán Tamás geotúravezető a programok lényegét.

Ökotúrák három korcsoport számára

A sétákat három korosztály szerint csoportosították: általános iskolások, középiskolások és felnőttek számára. Az utóbbi kettőt vezeti Zoltán, aki a túrák során bemutatja, hogy mitől olyan különleges a Hévízi-tó, azaz hogyan jut felszínre a 12000 éve a Bakonyban esett eső, és megismerkedhetünk a környék egyedülálló növény- és állatvilágával is.

A túra hossza három kilométer, ami egészen a tó északi kifolyójának zsilipjétől, a Pallóösvényen és a Nyugati Véderdőn át, a Lombkorona-kilátó és Tavirózsa Tanösvényig két óra alatt bejárható, enyhe emelkedőkkel. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, a szervezők az időjárásnak megfelelő öltözetet és kényelmes, zárt, enyhén vízálló cipő viselését javasolják.

A programok különlegességét egyértelműen a helyszín sokszínűsége adja.

„Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Keszthelyi-hegység nyugati lábánál levő mocsaras területen átsélva átérünk a Zalai-dombságba, tehát két tájegységet járunk be, aminek a közepén ott van egy unikális tó, melynek működése a világon egyedülálló.”

Ahogy mondja, a tó közvetlen környezetben a középhegységtől a lápig szinte minden élőhelytípus megtalálható, az élőlényeket tekintve pedig a magyarországi fajok nagy százaléka jelen van a környéken.

A túrák során betekintést nyerhetünk a területen zajló egyedülálló természetvédelmi folyamatokba is. Zoltántól megtudtuk többek között azt is, hogy az egyik kiküszöbölendő probléma, hogy a Véderdő elöregedett.

„A természetvédelemnek nagyon fontos feladata a természeti értékek megőrzése mellett, az ökoszisztémák fenntarthatóságának biztosítása. A Hévízi-tó körül a véderdő jelentős része öreg, várható legmagasabb biológiai korához közelítő, vagy azt már el is kerülő fákból állt. Sürgős beavatkozásra volt szükség, egy labilis szerkezetű erdő nagy egybefüggő területen könnyen összeomlik, és ez komolyan veszélyezteti a tó folyamatos, megbízható védelmét.”

Ezért kiemelten fontos feladat, hogy az erdőt vegyes korúvá tegyék, legyenek fiatal fák az öregek mellett. A természetközeli erdőgazdálkodás teszi lehetővé, hogy az erdőt úgy óvják meg és varázsolják újjá, hogy az a lehető legtermészetesebb úton, azaz szinte a természetet leutánozva, minimális emberi beavatkozással örökerdővé váljon.

„Minél több az élőhelyre jellemző őshonos fafaj található az erdőben, annál gazdagabb lehet az élővilág. Több növény-, rovar- és madárfaj tud csatlakozni a fás szárúakhoz, a biodiverzitás nő.”

Az erdőben tett kirándulások során szó esik a holtfák fontosságáról is, hiszen az elhaló fákban fejlődnek ki a különböző gombák és lebomló szervezetek vagy például a rovarok.

„Ha nincs meg a megfelelő fafaj az erdőben, például a tölgy, akkor nem lesz szarvasbogár. Ahol nincsenek rovarok, ott nem jelennek meg a madarak, többek között a harkály, ami az erdő doktora. Ez egy örök körforgás, egy komplex rendszer, ahol mindenkire szükség van.”

Célközönséget tekintve Zoltán a középiskolások és a felnőttek számára induló csoportokat vezeti, de szerinte az idősebb generáció is bátran részt vehet a túrákon. Mivel ő is lelkes kutyagazda, és a saját kutyája is gyakran jelen van a kirándulásokon, a program abszolút kutyabarát.

A következő ökotúra július 16-án 17:00 órakor indul, a találkozás helyszíne a Hévízi Tourinform Iroda, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. A túra csak zord időjárási körülmények között, azaz szakadó esőben nem valósul meg.

Kulturális és edukációs programok

A Hévízi-tó csodálatos környezetét a a program keretén belül nem csak ökotúrák során, hanem kulturális és edukációs eseményeken keresztül is megismerhetjük. A Véderdő színházi előadásoknak is helyszínt biztosít felnőttek (július 31. Vihar, szeptember 24. Sárkány című előadás az Amargant Színházi Műhely társulatának előadásában) és élőbáb előadásokkal gyerekek számára (szeptember 15. Ludas Matyi). Sőt, ha szerencsénk van, alkalomszerűen performance előadásokat, azaz szabad művészeti produkciókat is megtekinthetünk az erdőben (augusztus 18. Hangrét kórusszínház / szeptember 12. Gyerekerdő tárgyanimációs színház gyerekeknek).

Az erdő hangjai mikrokoncerteken (július 23. és augusztus 27. 14-17:00) a hangulatos ösvényeken sétálva rövid, 15 perces minikoncerteket hallgatnak meg a látogatók helyszínenként és óránként egyszer.

A Nyitnikék Erdei Iskola közreműködésével szeptemberben három interaktív erdei iskola kerül megrendezésre a Véderdőben, amely során három különböző korcsoportnak lesz lehetősége közelebbről megismerni az erdők világát.

A pART ökoművészeti projekt pedig lehetővé teszi, hogy a hévízi Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola hallgatói az erdőt tekintsék művészeti térnek, és ez alapján készítsék el alkotásaikat, amelyek a tervek szerint 2022. októberben (az időjárási viszonyok függvényében) lesznek kiállítva a Véderdő különböző pontjain.

A „Erdő misztérium” programsorozat eseményei ingyenesek, de számos esetben regisztrációhoz kötöttek. További részletekről ezen az oldalon tájékozódhattok.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!