Egry-inspirációk – avagy mennyire érezhető a kivételes művész hatása 140 év távlatából? – 4. rész

Kultúra

Június 24-én nyílt meg az Egry 140 kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban, melynek fő koncepcióját már körbejártuk szervezői és alkotói oldalról, és legújabb interjú-sorozatunkban most arra keressük a választ, hogy vajon milyen hatással van Egry napjaink neves műgyűjtőire és mely műalkotásokat kölcsönözték a közelgő kiállításhoz. Wittmann Róbert műgyűjtővel beszélgettünk.

Egry József: Virágzó mandulafák, 1931 I Fotó: Kieselbach Galéria

Egry József fő témája a balatoni táj volt. Önnek mi jut eszébe először a tóról Egry képeit nézve?

 

Ahogyan a tónak is ezer arca van, szinte minden napszakban más és más arcát tudja megmutatni, a fények és a színek csodálatos összjátékát egyszerűen nem tudom megunni. Egry festményei is így hatnak rám, csodálom a művészetét, csodálom a fényeket, a természet és az ember harmóniáját a festővásznon.

 

Ha egy szóval vagy frázissal kellene jellemezni Egry József művészetet, Ön szerint mi lenne az és miért? 

 

Sokan megtették ezt már, hiszen nevezték a fény festőjének, a Balaton festőjének, magányos festőnek. Nem tudnám Egry művészetét egy szóval leírni, hiszen a festményei is olyan sokfélék, mindegyik valami más szépséget hordoz.

 

Ön szerint miért válhatott Egry kiemelkedő művésszé? Mi a művészete esszenciája?

 

Olvastam arról, hogy az 1910-es évek elején alkotói válságban volt, majd évtizedekkel később visszatekintve Egry is úgy értékelte a badacsonyi, balatoni életének kezdetét, hogy azzal egy új világ kezdődött számára. Azt gondolom, hogy kiemelkedő művésszé az tette, hogy egyszerű, érthető módon vissza tudta adni a festővásznon mindazt, amit mi magunk is nap mint nap láthatunk a természetben, amikor a balatoni tájat nézzük. Az ember, a hegy és a víz kapcsolatát.

 

Ön mely képekkel járult hozzá az Egry 140 kiállítás anyagához?

 

Az Egry-gyűjteményemből három kép kerül kiállításra a Laczkó Dezső Múzeumban. Ezek között van Egry egyik ikonikus festménye, a Virágzó mandulafák is.

 

Egry József neve végérvényesen összefonódott a Badacsonnyal. Önnek van kedvenc helye a Balatonnál? Van személyes kötődése a tóhoz és környékéhez?

 

Igen, jó pár éve badacsonyi polgár vagyok, ami még inkább megerősítette bennem Egry művészetének nagyságát. Örömmel tölt el, hogy szinte mindennap megcsodálhatom azt a tájat, amit Egry József festett a közel harminc évtizedes balatoni korszaka alatt: a badacsonyi szőlőültetvényeket, az aranyhidat, különleges fényeket a természetben.

Egry-inspirációk – avagy mennyire érezhető a kivételes művész hatása 140 év távlatából? – 3. rész Elolvasom Egry-inspirációk – avagy mennyire érezhető a kivételes művész hatása 140 év távlatából? – 2. rész Elolvasom Egry-inspirációk – avagy mennyire érezhető a kivételes művész hatása 140 év távlatából? - 1. rész Elolvasom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!