Színházi előadás a nagyvázsonyi várban, komolyzenei fesztivál a marcali Boronka kastélyban, mikrokoncertek a hévízi véderdőben - Régiós programajánló szeptemberre

kikapcsolódás

Szerintünk a nyári pezsgés még korántsem ért véget! Legyen szó színházi előadásokról, zenei workshopokról, kiállításokról vagy izgalmas filmvetítésekről, az EKF-régióban szeptemberben is több tucat program vár! Vesd bele magad az események kavalkádjába és fedezd fel Veszprém, a Bakony és a Balaton kora őszi arcát is! Hogy ebben a hónapban is segítsünk az elindulásban, kedvenc szeptemberi programjainkat ajánljuk.

VESZPRÉM

Ha művészeti csemegére vágysz…

 

… érdemes a veszprémi Művészetek Háza felé indulnod, ahol a Dubniczay-palotában szeptember 29-éig még megnézheted Néma Júlia – Folyékony föld kerámia és porcelánművészeti kiállítását, de az Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi kiállítás is tart még: egészen október 29-ig megtekintheted a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

 

A Művészetek Házában egyébként szeptemberben igazi kiállítás-dömping lesz: ebben a hónapban nyílik többek között Bojtor Károly, Ézsiás István és Sigmar Polke tárlata és egy különleges ékszerkiállítás is.

 

Zenei workshopokra is dobolhatod az ütemet…

 

…a Hangjáték projekt keretén belül a Pannon Köztéren szeptember 5-én (18:00-19:00) Örömdobolás vár Franczia Danival, szeptember 16-án (10:00-12:00) a Hangvillában pedig a már megszokott Pop-up Choir-ral készül Tóth Árpi.

 

Ha a lábadban érzed a ritmust…

 

…a Balkan:Most Fesztiválon szeptember 7. és 9. között belevetheted magad a hamisítatlan balkáni zenébe. Ezen a különleges, ingyenes fesztiválon a térség 9 országának fiatal tehetségeivel és nagy neveivel találkozhatunk, akik 3 helyszínen adnak majd 30 koncertet.

 

Ebben a hónapban se hagyd ki a Papírkutya-koncerteket! Három alkalommal (szeptember 12-13-14.) is elcsípheted a Brothers Moving dán zenekar koncertjét, akik akusztikus rockot játszanak, melyen egyértelműen érezhető, hogy a zenekar New Yorkba költözött és az atmoszféra a zenéjükre is hatást gyakorolt.

 

Ha különleges programokra vágysz…

 

…szeptember 12-én érkezik a Rendhagyó terek előadássorozat következő darabja, a Fedák Sári monodráma, amelyet Szűcs Nelli színésznő ad elő, méghozzá a nagyvázsonyi várban. Kezdés 19 órakor, a belépés pedig ingyenes, ám fontos, hogy regisztráció köteles.  

 

Az InterUrbán programsorozat előadásait neked találták ki, ha érdekel a cseh táncművészet: szeptember 14-én (17:00-19:00) a Brno – I am not alone című táncelőadást nézheted végig egy igazán különleges helyszínen, a Veszprémvölgyi Apácakolostor és Jezsuita templom romjainál.

 

Szeptember 14. és 16. között megrendezésre kerül a Kraft in Motion, azaz a 9. Nemzetközi Kraft-konferencia az MTA VEAB székházában, ahol a kulturális örökség-alapú terület- és településfejlesztés témája lesz fókuszban.

 

A VeszprémFolk-ról sem érdemes lemaradnod szeptember 15. és 17. között, ahol a nép- és világzenei kavalkádban elveszve megismerheted az autentikus folk életet, és négy helyszínen négy színpadon olyan zenekarok koncertjét is elcsípheted, mint a Csík Zenekar és a Háromszék Táncegyüttes.

 

Az ActiCityben az 1x1 Fesztivál koncertjeire látogathatsz el szeptember 21. és 23. között, ahol lesz dalszerző és kommunikációs workshop is, és fellép többek között a Blahalouisana.

ÉSZAK-BALATON

Ha szereted a színházak világát…

 

… mindenképpen látogass el a Kisfaludy 2023 utcaSzínház Fesztiválra Sümegen szeptember 22. és 24. között, ahol könnyűzenei, táncos, művészeti és közösségi programok közül válogathatsz.

 

Ha finom falatokra vágysz…

 

… ne hagyd ki az idei utolsó, V. Vázsonyi Malompikniket szeptember 22. és 24. között, ahol a nagyvázsonyi Dalárda (helyi férfikórus) gondoskodik majd a jó hangulatról, és a szezon méltó zárásaként Illés Zsófi és Guba Sanyi csíkos káposzta tematikájú, tájtörténeti rezidencia programmal készül.

 

A hónap végén, szeptember 21. és 24. között idén is a Veszprémvölgyben találkoznak a hazai és a meghívott nemzetközi séfek, borszakértők és gasztronómiai szakemberek a Balaton Wine & Gourmet-n. A fesztiválon találkozhatsz a régió gasztronómiájának legjelentősebb képviselőivel, több mint 50 étterem és borászat lesz jelen, emellett Franciaország és Argentína kulináris különlegességei kerülnek még fókuszba. A programra akár családdal is érkezhetsz, hiszen a szervezők az ingyenes kóstolókon, szakmai workshopokon, és Michelin-csillagos séfek exkluzív élményétkezésein túl a tavalyi évhez hasonlóan gyerek- és családi programokkal is készülnek.

 

Ha egy izgalmas koncerten vennél rész…

 

… a Legyen ZAJ! Könnyűzenei beavató koncert a Platon Karataev duó közreműködésével téged is vár szeptember 22-én a Badacsonytördemicen található Skizo Borászatnál, a Nefelejcsben, ahol napközben kreatív írás workshopon is részt vehetsz.

 

Ha szereted a különleges művészeti alkotásokat…

 

… szeptember 22-én ott a helyed a Kisbirtok Kultbázisban, Zánkán, ahol a Kultháló program keretén belül bemutatják a Színes falu, színes ház – Színezzük ki együtt Zánkát projektet! Izgalmas szakmai beszélgetések, koncertek, improvizációk Jakócs Dorottya, Void, Tóth Szabina, Pákay Petra és Cséry Zoltán közreműködésével.

NYUGAT-BALATON ÉS DÉLI PART

Ha szereted a komolyzenei dallamokat…

 

…látogass el a Marcalin található Boronka Kastélyba szeptember 15. és 17. között, ahol a Boronclassic Fesztiválon fellép többek között a japán SAKURA együttes, Farkas Gábor zongoraművész és a Silumona Quartet.

 

Ha szeretnél izgalmas programokon részt venni a természetben,

 

… szeptember 8-án és 15-én Találj rá a zenére! a Hévízi Északi „alsó” Véderdő Erdei Misztérium programjának segítségével, ahol a föld, a víz, a szél és a madarak zenei mikrokoncertjeit hallgathatod végig. Szeptember 26-án (10:00-11:00) pedig a legkisebbeket várja az Erdei Misztérium Mátyás király és az uzsorás gyermekszínháza.

A déli parton sem maradsz művészeti programok nélkül…

 

… Somogyszentpálon szeptember 1. és 30. között Kortárs festők kiállítása vár, szeptember 18. és 23. között a Kápolna 50 Őszi Artist Resicency programja veszi kezdetét a Babel Campben.

 

A Privát Balaton program keretén belül Keszthelyen szeptember 23-én egész napos filmvetítésre csatlakozhatsz a Balatonról, Balatonbogláron pedig ugyanezen a napon retro ételek bemutatóján is részt vehetsz.

 

Szeptember 29-én az InterUrbán programsorozat részeként a Hamamatsu – Taiko dobosok fellépéséről se maradj le, amelynek helyszíne a keszthelyi Balaton Színház lesz.

Olvasd el szeptemberi gasztro programajánlónkat is! Elolvasom Az EKF-régió kiállítóterei ősszel is csak rád várnak! Merülj el Maurer Dóra, Sigmar Polke vagy Bojtor Károly műveiben! Őszi kiállítás-körképünkben összegyűjtöttük a legizgalmasabb tárlatokat, neked csak választanod kell. Elolvasom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!