Maurer Dóra, Sigmar Polke és Ézsiás István művei érkeznek az EKF-régió kiállítótereibe - Őszi kiállítás-körkép

Kultúra

Idén ősszel olyan emlékezetes életművek nyomába eredhetsz az EKF-régióban, mint Sigmar Polke, Bojtor Károly vagy Maurer Dóra, az InterUrban programsorozat segítségével pedig izgalmas külföldi helyszíneket ismerhetsz meg különleges alkotásokon keresztül. Sőt, még a kortárs ékszerek világába is bepillantást nyerhetsz egy nem mindennapi ékszerművészeti kiállítás során! Csak kapkodod a fejed a sok program láttán? Ne aggódj, mi összegyűjtöttük a legizgalmasabb tárlatokat, neked csak választanod kell.

Ha nem akarsz lemaradni…

…a korábban nyíló kiállítások közül is elcsíphetsz még párat: az Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi kiállítás október 29-ig megtekinthető a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban, ahol különleges tárlatvezetéseken is részt vehetsz: szeptember 23-án 15 órától Egry József feleségének, Pauler Juliska naplóinak feldolgozója, Kissné Budai Rita művészettörténész tart tárlatvezetést Az inspiráló nő Egry József festészetében címmel. Néma Júlia Folyékony föld kerámia-és porcelánművészeti kiállításáról se maradj le, amit szeptember 10-ig a Dubniczay-palotában megtekinthetsz, és szemtanúja lehetsz, hogyan elevenednek meg a régió tájai a különleges formákban.

Mi a helyzet az újdonságokkal?

BOJTOR 90

Helyszín: Várgaléria, Művészetek Háza (Veszprém)

Megtekinthető: szeptember 6. - október 15.

Mit kell tudnod róla?

Bojtor Károly idén lenne 90 éves: a jeles évfordulóra a Művészetek Háza a kiállítással emlékezik. A művész élete utolsó húsz évét Veszprém városában töltötte, és ez idő alatt igazi veszprémivé vált, műveit a harmonikus színvilág és a filozofikus mélységű üzenetek jellemezik.

SIGMAR POLKE – MEGMAGYARÁZHATATLAN EREDETŰ ZENE

Helyszín: Csikász Galéria, Művészetek Háza (Veszprém)

Megtekinthető: szeptember 9. - október 29.

Mit kell tudnod róla?

A kiállítás Sigmar Polke (1941-2010) német képzőművész munkásságába nyújt betekintést, akit az 1960-as évek óta foglalkoztatott a valóság és a képi valóság, azaz a művészet és a mindennapi élet kapcsolata.

Sigmar Polke

MÁMORT!  – EURÓPAI KORTÁRS ÉKSZERMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS

Helyszín: Dubniczay-palota, Művészetek Háza (Veszprém)

Megtekinthető: szeptember 23. - november 5.

Mit kell tudnod róla?

A veszprémi Művészetek Háza és a müncheni Galerie Biro együttműködésében nyílik meg az egyedülálló ékszerkiállítás, melyen 29 ékszerművész mutatkozik be a világ több tájáról, Svédországtól kezdve, Görögországon és Franciaországon át, egészen Romániáig. A kiállításon nemcsak különleges ékszereket csodálhatsz meg, de azt is megtudhatod, hogyan reflektálnak a kortárs ékszerek a jelen kor társadalmi problémáira és kérdéseire. A kiállítást Spengler Katalin műgyűjtő nyitja meg szeptember 23-án a Dubniczay-palotában, ahol jelen lesz Csorba Lóránt, a Lóci Játszik zenekar frontembere is.

KURT KLAGSBRUNN / FOTÓKIÁLLÍTÁS BRAZÍLIÁRÓL

Helyszín: Művészetek Háza - S-stúdió

Megtekinthető: szeptember 29-ig

Mit kell tudnod róla?

A kiállítás az osztrák Kurt Klagsbrunn (1918-2005) monumentális munkásságából ad ízelítőt. Klagsbrunn nemzedéke egyik legzseniálisabb fotóművésze volt, aki a fotográfia minden területén tevékenykedett. A kiválasztott fényképek az 1940-es évektől a 1960-as évekig terjedő időszakban készültek. A képek dokumentációs és művészi értékük mellett megőrzik azt a frissességet, amellyel a fiatal európai fotós felfedezte Brazíliát. Tanúi annak a folyamatnak is, amelynek során a menekültek, akik arra kényszerültek, hogy hátrahagyjanak mindent hazájukból, megtalálják az eszközöket arra, hogy újraépítsék érzelmi és szakmai kapcsolataikat azon a földön, amely menedékül szolgált nekik.

A SZÁMŰZETÉS ÖRÖKSÉGE

Helyszín: Művészetek Háza - S-stúdió

Megtekinthető: szeptember 29-ig

Mit kell tudnod róla?

A kiállítás a Nagykövetség és a brazíliai Stefan Zweig Ház közös szervezésében jött létre a Leonardo Dourado által 2015-ban rendezett „Száműzöttek dala” (Canto dos Exilados) című dokumentumfilm-sorozat, valamint „A nácizmus és a fasizmus elől Brazíliába menekültek szótára” (Dicionário Biográfico dos Refugiados do Nazifascismo no Brasil) képei és életrajzi tájékoztatói alapján. A szótár a Stefan Zweig Ház gondozásában jelent meg 2021-ben, és az említett időszakban Brazíliába érkezett közel 15 ezer menekült közül 300 életrajzát mutatja be. A kiállítás 38 külföldi, többségükben európai zsidó menekültet mutat be, akik kiemelkedőt és maradandót alkottak Brazíliában többek között a zene, a fotóművészet, a színház, az irodalom, a műfordítás, a közgazdaságtan, a tudomány, a vizuális művészetek, sőt még a futball területén is. A szótárból kiválasztott 300 főből tizenketten Magyarországról érkeztek, ahonnan Németország, Lengyelország, Ausztria, Olaszország, Franciaország és Ukrajna után az egyik legnagyobb számban érkeztek menekültek Brazíliába. A 12 magyar menekült életét és brazíliai munkásságát külön teremben tekinthetik meg a látogatók.

VERA MOLNAR 99 

Helyszín: Modern Műtár, Balatonfüred

Megtekinthető: október 31-ig 

Mit kell tudnod róla? 

Vera Molnar, a magyar származású, a 40-es évek végétől Franciaországban élő festőművész egyike volt az első képzőművészeknek, akik az ötvenes évek végén megjelenő számítógépeket műalkotások létrehozására kezdték el használni. Programozott algoritmusok alapján egyszerű geometriai alakzatokból készített festményeket. 1960-ban még csak elképzelt, elméleti számítógépen, kidolgozva a „képzeletbeli gép” koncepcióját, majd 1968-tól már tényleges számítógépen alkot.  A hetvenes évek derekán férjével, François Molnarral közösen már kreatív művészi számítógépes szoftvert fejlesztenek Molnart néven. 1978-tól, az első londoni önálló kiállításától kezdve állandó résztvevője a nonfiguratív konkrét képzőművészeti kiállításoknak. Művei többek közt olyan múzeumokban találhatók meg, mint a párizsi Musée National d’Art moderne, Centre Pompidou, a londoni Victoria and Albert Museum, a drezdai Staatliche Kunstsammlung, łódzi Museum Sztuki vagy a brémai Kunsthalle. A kiállítás után jövő márciusban a Vera Molnar 100: Dürer_Cezanne_Klee_@computer_art című válogatás ünnepli a 100. életévét betöltő művészt. 

ÉZSIÁS 80 KIÁLLÍTÁS

Helyszín: Dubniczay-palota, Művészetek Háza (Veszprém)

Megtekinthető: szeptember 13.- október 29.

Mit kell tudnod róla?

Ézsiás István önálló kiállítása 80. születésnapja alkalmából az elmúlt ötvenöt év életművéből válogat többek között faplasztikákon, műanyag plasztikákon és fémmunkákon bemutatva a különböző korszakokat.

 

A TÉR TÜKREI / PETER DE THOUARS ÉS BERNÁT ANDRÁS KIÁLLÍTÁSA

Helyszín: Tihanyi Apátság

Megtekinthető: szeptember 9. – október 8.

Mit kell tudnod róla?

Bernát András és Peter de Thouars több mint 40 éve ismerkedtek meg a tihanyi Belső-tó partján, a Somogyi József művésztelepen. Tavaly visszatértek a Balatonhoz és A tér tükrei projekt és BALATON EYE rezidenciaprogram segítségével újra láthattuk, hogyan inspirálja őket a tó és a Veszprém-Balaton. A projekt utolsó felvonása a Tihanyi Apátságban nyíló kiállítás, amelynek megnyitóján, szeptember 6-án jelen lesz Désirée Bonis, a Holland Királyság magyarországi nagykövete és AH. Dimas Wahab, az Indonéz Köztársaság magyarországi nagykövete is.

© Bernát András: Objektum No. 488

MÁKÓ BORBÁLA – SILENCE

Helyszín: fIxIr Veszprém

Megtekinthető: szeptember 24-ig

Mit kell tudnod róla?

Mákó Bori a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) végzett animáció szakon 2018-ban. Diplomamunkája, a Csend egy háromcsatornás, tízperces animációs tájképvideó. A három kivetített kép körbeveszi a befogadót, aki úgy kirándulhat különböző helyszínek, éghajlatok, időjárási körülmények és napszakok között, mintha minden, ami a szeme elé tárul, egyszerre történne, itt és most. Láthatja a lemenő napot a világ egyik végén, ahogy épp felkel annak másik szegletén.

MAURER DÓRA KIÁLLÍTÁS

Helyszín: Vaszary Galéria, Balatonfüred

Megtekinthető: szeptember 16. - 2024. január 7.

Mit kell tudnod róla?

A hazai neoavantgárd generáció kiemelkedő alkotójának, Maurer Dóra, kiállítása korai grafikai munkáiból, festményeiből és konceptuális fotóműveiből áll össze, mely során a tárlat többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogyan jelenik meg a történetiség problematikája a művész több mint hat évtizedet felölelő tevékenységében.

 

Maurer Dóra

PRIVÁT VESZPRÉM IDŐSZAKOS SZOBORKIÁLLÍTÁS

Helyszín: Veszprémben öt helyszínen

Megtekinthető: szeptember 28-tól

Mit kell tudnod róla?

A Privát Veszprém projekt egyik fő célja, hogy minél többet megtudjunk Veszprém városának múltjával kapcsolatban. Ennek egyik fontos állomása az öt köztéri installációból álló szoborkiállítás, mely a 3D scanner technológia segítségével olyan egykori, városi hírességeket személyesít meg életnagyságú szobrokban, mint Rosenberg Jenő, Csikász Imre, vagy Cholnoky Jenő.

A FORMA SZÍNNÉ, A SZÍN FORMÁVÁ VÁLIK

Helyszín: Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény

Megtekinthető: 2024. február 24-ig

Mit kell tudnod róla? 

A Modern Képtár legújabb kiállítása a nemzetközi léptékben is jelentős magyar magángyűjteményből mutat be rendhagyó időszaki tárlatot. A kiállítás címe, Richard Paul-Lohse svájci festőművésztől kölcsönzött idézet, amely a szemléletesen meghatározza a legújabb gyűjteményi válogatás közös pontját. A tárlat célja, hogy megismertesse a konstruktív és konkrét művészet legjelentősebb európai kötődésű alkotóit, kiemelve a svájci konkrét művészet nagymestereit, a szobrászrajzok sajátos világát és a színtan újragondolásával kísérletező alkotókat. A kiállítás emeleti kiállítóterében láthatóak a világhírű Bauhaus iskolájából ismert Johannes Itten, valamint Barcsay Jenő, Gyarmathy Tihamér, Sean Scully és Haász István alkotásai.

A forma színné, a szín formává változik

SZEMTŐL SZEMBEN – HÉTKÖZNAPI SZUPERHŐSÖK

Helyszín: Művészetek Háza

Megtekinthető: szeptember 16-tól

Mit kell tudnod róla?

Az Élményakadémia civil szervezettel közösen megvalósuló kiállítás célja, hogy a látogatók közelebb kerüljenek és betekintést nyerhessenek fiatal hétköznapi szuperhősök életébe, nehéz körülmények között nevelkedő - fiatalok, akik az elmúlt egy évben 6 önkéntes akciót valósítottak meg Európa-szerte, hogy - ha csak kicsivel is, de - jobbá tegyék a világot.

INTERURBAN KIÁLLÍTÁSOK

Helyszín: FOTON Audiovizuális Centrum

Mit kell tudnod róla?

Az egész évben tartó programsorozat keretén belül szeptemberben Szkopje, Brno és Hamamatsu kerülnek fókuszba, melyek kapcsán három egyedülálló kiállításra is ellátogathatsz. Szeptember 3. és 10. között Szkopjét a Partizan Print: Fatal error című kiállítása képviseli, mely egy informális, kísérleti kollektíva, mely szitanyomó technikával foglalkozik. Szeptember 11. és 24. között Brno vibráló és változás kultúrájáról, építészetéről és történelméről tudhatsz meg többet az Ismerd meg Brnót! című kiállításon. Ha pedig inkább a keleti világ vonz, ne maradj le Shingo Wakagi fotókiállításáról szeptember 29. és október 8. között, mellyel a művész nagyapjának állít emléket, és a képekből megörökített pillanatok megidézik gyerekkorának helyszínét, Hamamatsut is.

Érkeznek még izgalmas kiállítások az ősz folyamán, listánkat folyamatosan frissítjük.

Láttad már a HelloVEB magazin utazó fotókiállítását? Ha még nem, akkor szeptember 21. és 24. között a Balaton Wine & Gourmet Fesztiválon még megnézheted!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!