Világnak világa – Középkori királynék - Új POKET-kötet debütál a SZEZON keretében

Kultúra

Július 25-én Veszprémben, a SZEZON keretében nem csak izgalmas beszélgetéseken, filmvetítéseken és koncerteken vehetünk részt, de fény derül a legfrissebb balatoni POKET-kötetre is. A Világnak világa – Középkori királynék című kiadvány – ahogy a nevében is benne van –, ezúttal Veszprém városát helyezi a középpontba. A részletekről a POKET csapatából Asztalos Emesét, az új kötet szerkesztőjét kérdeztük.

© POKET

Egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttek az eddigi, balatoni POKET kiadványokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Miben lesz más az új kötet az eddigiektől?

 

A két korábbi kötetnek egyértelműen a Balaton volt a központi témája: az első, Kisded tenger címet viselő egy klasszikus magyar irodalmat felölelő antológia, amelyet Ugron Zsolna szerkesztett. Tavaly, a Fénytörésben című, második kötethez pedig kortárs szépírókat kértünk fel, hogy balatoni élményeikről meséljenek versben és prózában. A VEB2023 EKF küldetéséhez igazodva az első két előkészítő évben mi is az egész régióra koncentráltunk, most viszont igyekeztünk Veszprém városát a fókuszba helyezni. Miután a Fénytörésben kötet kortárs-koncepciója nagy sikert aratott, ezen a nyomvonalon továbbindulva most is jelenkori szerzőket kerestünk fel, és így született meg a balatoni POKET-trilógia záró darabja.

 

Mi az új kötet hívószava?

 

Próbáltunk olyan hívószót találni Veszprémmel kapcsolatban, amely mindenkinek mond valamit. Így esett a választásunk a város állandó jelzőjére, azaz Veszprémre, a királynék városára. Ezután arra gondoltunk, hogy mi volna, ha a kortárs szerzők hangján szólaltatnánk meg a középkori királynőket. Manapság már tudományos közhely, hogy a történelmet férfiak írták férfiakról, és ez az olyan korszakokra, mint a középkor, különösen igaz. Ezért kortárs írónőket kértünk arra, hogy bújjanak az Árpád-házi királynék bőrébe, és próbálják meg elképzelni, hogy milyen lehetett az uralkodók mellett, az ő árnyékukban, vagy akár föléjük kerekedve élni, dolgozni, érezni. Nagyon érdekes válogatás gyűlt össze, amely egyébként azt a tanulságot is magával hozta, hogy nemcsak az Árpád-házi, hanem későbbi korok uralkodónőiről is kevés tudásunk van, így szerzőink egészen a 19. századig elkalandoztak.

© POKET

Mely szerzők alkotásaival találkozhatunk a kötetben?

 

Próbáltunk széleskörűen meríteni a kortárs szerzők között, így Kemény Zsófitól Babarczy Eszterig sokan vállalták a felkérést. Műfaját és hangütését tekintve is viszonylag változatos kiadvány született, amelyben egyaránt szerepel vers, novella, illetve vannak tragikusabb, és tréfásabb hangvételű szövegek.

 

A korábbi kiadványokban is fontos szerepet kapott a szöveg mellett a képi világ és az illusztráció. Hogyan jelenik ez meg az új kötetben?

 

Ebben a zsebkönyvben is kifejezetten hangsúlyos alkotóelem a képi anyag, tulajdonképpen nem is illusztrációként, hanem teljesen egyenrangú, önálló motívumként működnek a grafikák: Herbert Anikó fiatal kortárs képzőművész Otthonka című sorozata látható a lapok közt, amely a pandémia alatt készült. Ez egy nagyon finom női vonalvezetésű, kollázs technikával készült grafikai anyag, amely különlegesen, érzékenyen értelmezi a szövegeket, a női sorsot, a nőiséget, a női megszólalásmódot és a női szerepköröket.

 

Mikortól vehetjük a kezünkbe a legújabb POKET-kötetet?

 

A kiadvány július 25-én debütál a SZEZON-on a veszprémi FOTON Udvarban, de megtalálható a Művészetek Völgyében, a POKET Udvar automatájában is. Az pedig külön öröm számunkra, hogy egy neves veszprémi színésznő – Taba Dorottya Lucia – vállalta, hogy felolvas a kötetben szereplő művekből, én pedig Sidó Anna kolléganőmmel fogok beszélgetni a projektről.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!