Balatoni POKET-kisokos – Te tudod, merre keresd őket?

Kultúra Kormos H. Barbara

Kicsi, zsebben is elfér, a magyar és nemzetközi szépirodalom és kortárs irodalom legjavát foglalja magába. Ez nem más, mint a POKET zsebkönyv, mely a Balaton több pontján található könyvautomatákból akár pár gombnyomással beszerezhető. Melyek azok a kötetek, amelyeket a Balaton inspirált, és hol tudod őket a leggyorsabban beszerezni a tó körül? Mutatjuk!

Mi a POKET?

A POKET Vecsei H. Miklós ötlete alapján a Sztalker Csoport nevéhez fűződik, akik az italautomatákhoz hasonlóan 2018 tavaszától zsebkönyvautomatákat helyeztek el a főváros több pontján, majd később vidéken, így a Balaton mellett is. A kezdeményezés célja az olvasás népszerűsítése és egy olvasói közösség megalkotása, melynek során az apró kötetek 1500 forintos egységáron szerezhetőek be az automatákból. Ha irodalmat fogyasztanál, a folyamat nagyon egyszerű: pontosan úgy kell tenned, mintha egy szelet csokit vagy üdítőt vennél, sőt a POKET-kötetek akár online is elérhetők.

Hol találhatsz POKET-automatát a Balaton körül?

Jelenleg az északi part felé érdemes indulnod, ha POKET-automatát keresnél: találsz egyet Tihanyban, a hajóállomáson, a legújabb pedig május 27-én került átadásra Badacsonyban, a Hableány bisztró előtti téren, a Bazaltcsepp borkereskedésnél. De ha a Balcsitól picit eltávolodva Veszprémben jársz, a Hangvilla előtt is beszerezhetsz egy kis zsebkönyvnyi balatoni életérzést.

2023. május 27-én, a legújabb POKET automata átadóján, a hamarosan megjelenő új kötet egyik szerzője Kemény Zsófi olvasott fel és Agócs Márton zenélt

Milyen Balaton-témájú POKET zsebkönyvek közül választhatsz?

Az első Balaton-antológia Kisded tenger címmel jelent meg 2021 júniusában, melyet Ugron Zsolna író szerkesztett, és Lilla Puttkamer, Berlinben élő magyar festő művei illusztrálják. Az fontos tudni róla, hogy a kötet nem csak olyan műveket tartalmaz, melyek szorosan a tóhoz kötődnek, a szerkesztő olyan írásokat gyűjtött össze, melyek számára a Balatont idézik – mégha éppen semmi közül nincs a tóhoz. Így kerülhetett egy kötetbe Jókai Mór, Csokonai, Faludy György, Nemes Nagy Ágnes és Bertha Bulcsu neve.

A második Balaton inspirálta kötet a Fénytörésben címet kapta, 2022-ben nyarán debütált, és ahogy a készítők is mondják „a végtelen Balaton-univerzum egy újabb útikalauza kíván lenni”. A kortárs magyar irodalmi szcéna jeles képviselőinek Balatonnal kapcsolatos élményeit foglalták egy kötetbe. Az írások egy-egy, az írók által választott tárgy ihletésér és a „Balaton” hívószavára készültek, így a kötetben a versek és novellák illusztrációját maguk a választott tárgyak szolgálják.

Idén júliusban új Balaton-fókuszú kötettel készül a POKET. Mi lesz a harmadik antológia koncepciója és milyen művek szerepelnek majd benne? Hamarosan ez is kiderül!

Hol találkozhatsz még POKET termékekkel a régióban?

POKET-automatát találhatsz Veszprémben, a Hangvilla alsó szintjén, de a POKET neve több nyári eseményen is feltűnik majd. Például a Művészetek Völgyében (2023.07.21-30.) egész udvarral készül a POKET, ahol a zsebkönyvek széles választékán túl irodalmi kvízzel, előadásokkal és dalpremierekkel is várják az olvasás és az irodalom szerelmeseit.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!