Újabb street art alkotásokkal gazdagodott Veszprém – Mutatjuk a végeredményt!

Kultúra

Az elmúlt években Veszprém több városrészén is látványos street art alkotások jelentek meg, többek között a Jutasi úti lakótelepen, a Stadion utcánál és a viadukt környékén is. A közelmúltban két új területen is találkozhatunk festményekkel; ha kíváncsiak vagyunk a végeredményre, érdemes a Veszprém Aréna és a Maxon alagút felé vennünk az irányt.

A pályázat

A Művészetek Háza Veszprém a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében 2023 tavaszán nyilvános pályázatot hirdetett street art projektek megvalósítására Veszprémben kijelölt közterületekre. A pályázati kiírásban a megvalósításhoz olyan helyszínek lettek kijelölve, mint a Veszprém Aréna aluljárója, a Maxon alagút, vagyis a Mester utca felől megközelíthető Déli útgyűrű alatti keréképárút, valamint a V-Busz Veszprém Haszkovó buszfordulója, sofőrpihenője, valamint egy busz is, amelyre az alkotás matrica formájában kerül majd fel.

Minden helyszínhez meghatározó tematika is tartozott: a Veszprém Aréna aluljárójának témái azt járják körbe, hogy mit jelent az alkotó számára Veszprém, a Balaton és a Bakony, a Maxon alagút a Maxon Motor Hungary Kft.-hez kapcsolódva a világűr, a repülés, a kerékpározás és a fenntartható közlekedéshez kapcsolódó alkotás került a középpontba, a V-Busz pedig a közösségi közlekedés ösztönzését tűzte ki központi témaként.

Maxon alagút

A Maxon alagút falfestményén, amelyet az ALL CAPS Collective csapata készített, azok a motívumok köszönnek vissza, amik hűen tükrözik a cég tevékenységét: egy villanymotor, egy elektromos borotvát tartó kéz, Mars-járó, elektromos kerékpár, humanoid robot.

Maxon alagút

A pályázatra összesen 37 pályamű érkezett be nem csak magyar, hanem külföldi alkotóktól is. A nyertes alkotók kiválasztására április 13-án került sor, amelynek alapján a Veszprém Aréna aluljárója az olasz Alice Lotti és Matteo Ceretto, a francia Meyso Art és a magyar ALL CAPS Collective, valamint a Color Brigade kezei alatt válik festővászonná, a Maxon és a V-Busz felületein szintén a magyar ALL CAPS Collective művei láthatóak.

Középpontban Veszprém és a Bakony-Balaton régió

A Veszprém Aréna aluljárójának tematikája Veszprémre, a Bakonyra és a Balatonra reflektál, mint a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címviselő régióra. Hogy kicsit közelebb kerülhessünk a közelmúltban elkészült alkotásokhoz, megkértük az alkotókat, hogy mondjanak néhány mondatot az elmúlt időszak tapasztalataikról és inspirációikról.

VESZPRÉM - Tete és Meyso, Meyso Art

Nagyon sokat jelentett számunkra Veszprém, a projekt létrehozása során sokat tanultunk a város elképesztően gazdag történelméről, és igazán nagy hatással volt ránk, hogy saját szemünkkel láthattuk az itteni épített környezetet, műemlékeket, természetet. Az, hogy a városban volt lehetőségünk művészeti alkotásokat létrehozni, nagyban gazdagította művészi és személyes univerzumunkat.

BAKONY - Color Brigade, Hegedűs Babett

Kedvenc témám a festészetben a térillúzió, 3D hatás, optikai illúziók, a szemet becsapó festészet. Nem csak a kortárs festészetben, hiszen ez egészen az ókortól foglalkoztatja a festőket. Egyik csúcspontja talán a reneszánszban volt, a perspektívikus ábrázolás felfedezésével. A mai időkben pedig a street-art az egyik festészeti műfaj, ami él vele. Főleg nemzetközi példákat gyüjtök, Magyarországon nem nagyon láttam még ilyen jellegű murális munkát. Ezért találtam izgalmasnak a pályázatban szereplő felületek közül a Veszprémi Aréna bejáratánál található bicikliút beton falait, mivel azok remek lehetőséget nyújtanak 3D hatást keltő murális munka megalkotására. A festményünk fő motívuma maga a BAKONY szó lett, amit úgy festettünk fel, hogy azt az illúziót keltse, hogy a fal a betűk kontúrja mentén "ki van vágva" és a fal mögött közvetlenül a Bakony hegyei látszanak. Ezt kiszerkeszteni a helyszínen összetett feladat volt, az ívben hajló falon.

BALATON - Alice Lotti és Matteo Ceretto

Az alkotásunk célja, hogy kiemelje a Balatonra jellemző táj jellegzetességeit, hagyományait és az itteni jellegzetességeket. Szerintünk a Balaton különleges ötletek tárháza, amely csak felfedezésre vár. A projekt tervezetének megvalósításához nemcsak a tó legfontosabb helyszíneiről készült fotókból szerettünk volna ihletet meríteni, hanem olyan vintage grafikákból is, amelyek a 60-as és 70-es években népszerűsítették ezt az egyedülálló környezetet Magyarországon és Európában. Különlegesen megkapó grafikai szintézis ez, amelyet a saját stílusunk és érzékenységünk mentén gondoltunk újra.

A korábban elkészült veszprémi és régiós street art alkotásokat ide kattintva nézheted meg. Elolvasom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!