Körbejártuk Veszprémet és a Balatont és street art kincseket találtunk

Kultúra VEB2023 / Fotók: Toroczkai Csaba és Kovács Bálint

A street art műfaja mar régen túlmutat az aluljárók falára festett keszekusza, színes graffitik világán, és ahogy a neve is mondja, egy külön művészeti ágat képvisel. A műfajban alkotók fő célja, hogy új életet leheljenek a sokszor kifejezetten rossz állapotban lévő épületek falaira, és egészen különleges atmoszférát teremtsenek alkotásaikkal, amelyek általában az adott környezetre reflektálnak. Körbejártuk Veszprémet és a Balatont és megnéztük, hogy állunk street art fronton.

WESTPREMEMURAL

Merre találod: Veszprém, Halle utca 5.

Ki készítette: Ozsváth Gergely (Mentha) és Moravetz Ákos (IKE)

Mióta látható: 2021. nyár

Mit kell még tudnod róla: Ozsváth Gergely, Mentha, a Hősök együttes egyik tagja, aki zenész karrierje mellett a graffiti műfajában is gyakran alkot, és a festmény alapjául szolgáló házban vette fel élete első rap dalát. A kép témáját – a kézilabdát – a veszprémi lakosok szavazták meg, mint az összetartás és a veszprémi tradíció jelképét.

KIRÁLYNÉK VÁROSA

Merre találod: Veszprém, Haszkovó lakótelep, Munkácsy Mihály utca 3.

Ki készítette: Ozsváth Gergely (Mentha) és unokatestvére, Ozsváth Tamás

Mióta látható: 2022. nyár

Mit kell még tudnod róla: A 300 négyzetméteres tűzfalra készült alkotás 10 nap alatt készült el, melyen olyan ikonikus veszprémi épületeket is felfedezhetsz, mint a vár, a Haszkovó-lakótelep vagy a húszemeletes.

VESZPRÉMI ÁLLATKERT

Merre találod: Veszprém, Stadion utca 1.

Ki készítette: Ozsváth Gergely (Mentha) és unokatestvére, Ozsváth Tamás

Mióta látható: 2022. nyár

Mit kell még tudnod róla: A harmadik veszprémi falfestmény egy kicsivel kisebb elődeinél, hét nap alatt készült el és Veszprém egyik legnépszerűbb látványosságának, az állatkert világát idézi meg.

TETHYS-ALAGÚT

Merre találod: Veszprémi viadukt alagútja

Ki készítette: Zsoldos Márton természetfestő és illusztrátor

Mióta látható: 2021. ősz

Mit kell még tudnod róla: Az alagutat Tethys-halagútnak is nevezik, mivel az egész egy akváriumra emlékeztet. A 6 méter magas és közel 9 méter hosszú festményen az egykor Veszprémet is beborító Tethys-óceán élővilágát idézve elevenednek meg a különböző tengeri élőlények.

FRISS ALKOTÁS VESZPRÉM BELVÁROSÁBAN: FÜLESBAGLYOK

Fotó: Kovács Bálint

Március 10-én leplezték le Veszprém legújabb színfoltját, azt a több emelet magas, fülesbaglyokat ábrázoló festményt, ami a Hotel Veszprém faláról néz vissza ránk. Az alkotás a Veszprém-Balaton 2023 EKF és a MOME együttműködésében valósult meg és a 2020-as év madarát ábrázolja, tervezője Perecz Annabella.

A fülesbagoly az egyetlen madárfajta, amelyik nem költözik és a városokban is otthonosan mozog. Veszprémben is évről évre egyre többen jelennek meg, így akár szemtől szemben is megcsodálhatjuk őket, ha épp szerencsénk van. A festmény bár teljesnek tűnik, hamarosan még tovább fejlődik: a baglyok szemei különleges festéket kapnak, így éjjelente világítani fognak majd. 

SZUPER LÉPCSŐ - SÜMEG

Merre találod: Sümeg, lépcső, Kossuth Lajos utca

Ki készítette: Varjas Judit

Mióta látható: 2022. november

Mit kell még tudnod róla: A korábbi, rossz állapotban lévő lépcső megszépítése egy magánkezdeményezés hatására, Németh Szabolcs megrendelése alapján valósult meg. A festményben az egyik legfőbb szempont az volt, hogy a váron túl Sümeg egyéb jellegzetes motívumai is megjelenjenek.

BALATONLELLE - FELSŐ VASÚTI ÁTJÁRÓ

Merre találod: Balatonlelle-Felső, vasúti aluljáró

Ki készítette: TCH Tárnoki Művészeti Egyesület

Mióta látható: 2021

Mit kell még tudnod róla: Az egyesület hét éve jött létre egy gyerekkori baráti társaságból, akik azt szerették volna megmutatni az alkotással, hogy miben rejlik a graffiti és a street art szépsége. Az alkotó csapat nevéhez fűződik még a tárnoki hangfogó palánk és a balatonboglári aluljáró megszépítése is, melyeket a MÁV-val együttműködve valósítottak meg.

HALAS LÉPCSŐ

Merre találod: Tapolca, Halas lépcső, Arany János utca

Ki készítette: Varjas Judit

Mikor készült: 2016

Mit kell még tudnod róla: Varjas Judit képzőművész a város vezetésének kérésére 2016-ban festette azt a lépcsőt, ami a Malom-tó partjára vezet. 16 napig, reggeltől estig dolgozott, összesen 27 lépcsőfokot festett le 30 kilogramm festék felhasználásával, és a műalkotás 2022 őszén megújult. A munka ezúttal 22 napig tartott, napi 10-12 órás munkával, amit a kedvezőtlen időjárás is nehezített, de a végeredmény magáért beszél.

TAVIRÓZSÁK ÉS ARANYHALAK

Merre találod: Tapolca, Arany János utca

Ki készítette: Varjas Judit

Mióta látható: 2022. ősz

Mit kell még tudnod róla: Az épület korábbi szürke falfelületét festett tavirózsák és aranyhalak díszítik, melyek 8 nap alatt készültek el.

FENYVESI KISVASÚT - SOMOGYSZENTPÁL

Merre találod: Balatonfenyvesi Kisvasút megállója, Somogyszentpál

Ki készítette: Színes Város és a Társadalomklinika civil szervezet

Mióta látható: 2022. szeptember

Mit kell még tudnod róla: A kép címe Hosszú nyakú, mely egy stilizált vízimadarat ábrázol. Az alkotók külön figyelmet fordítottak arra, hogy a madár fajtája ne legyen meghatározható, és a közönség dönthesse el, hogy pontosan mit lát az alkotásban. A festmény három művész segítségével, öt nap alatt, két részletben készült el.

SIÓFOKI ALULJÁRÓ

Merre találod: Siófok, aluljáró

Ki készítette: TCH Tárnoki Művészeti Egyesület 

Mióta látható: 2022. szeptember

Mit kell még tudnod róla: Egy héten át nyolcan dolgoztak az aluljáró megszépítésén: először a falfelületet kellett lecsiszolni, amire két réteg alapozó került, majd utána vitték fel a három kékből álló háttérszínt. A végeredményt nézve az aluljáróban egy különleges vízi mesevilág tárul elénk, ahol megcsodálhatjuk a színes halakat, buborékokat és akár egy búvárszemüveges katicába is belefuthatunk.

MADÁRGYŰRŰZŐ-ÉS MADÁRMENTŐ ÁLLOMÁS, FENÉKPUSZTA

Merre találod: Fenékpuszta Madárgyűrűző- és Madármentő Állomás

Ki készítette: Horváth Csongor Gergő és Őri Kristóf

Mióta látható: 2018. szeptember

Mit kell még tudnod róla: A festménynek az esztétikai értéken túl fontos mondanivalója van: felhívja a figyelmet a madár- és környezetvédelemre, és arra, hogy mennyire fontos, hogy megóvjuk a Balaton élővilágát.

Kedvet kaptál az alkotáshoz és jártas vagy a street art-ban?

A veszprémi Művészetek Háza pályázatot hirdetett, amelynek keretén belül Európa legjobb street art művészeit várja, hogy a VEB2023 EKF program képzőművészeti koncepciójához csatlakozva a város falait minél színesebbé és látványosabbá varázsolják. A pályázat keretén belül a street art művészek a Veszprém Aréna aluljáróját, a Haszkovó buszforduló sofőrpihenőjét és egy veszprémi busz teljes felületét gondolhatják újra a street art eszközeivel.

A beérkezett pályázatokat egy szakmai kuratórium bírálja majd el, a nyertes alkotások helyszíni létrehozására 2023. május 1. és szeptember 30. között kerül sor.

A pályaművek beadási határideje: 2023. április 9. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!