Theodora császárnő nyomában Kékkúton

kikapcsolódás VEB2023 / Fotók: Toroczkai Csaba

A Káli-medence egyik legkisebb települése, az egyutcás Kékkút tökéletesen igazolja a mondást, miszerint „kicsi a bors, de erős”. A községet legtöbben legendás ásványvízéről ismerik, de a hangulatos utcakép és a környéken található túraútvonalak és tanösvények is vonzzák a látogatókat. Nem véletlenül.

Kékkút két részre tagolódik, az alsó nyugati részre, amit a helyiek Kütyünek hívnak és a felső részre, ami a település központja. Köszönhetően az errefelé végzett ásatásoknak és vizsgálódásoknak, ma már tudjuk, hogy Kékkút történelme egészen az i.e. 3. évezredig nyúlik vissza, a források szerint erre vezetett a rómaiak Itáliából Aquincumba (a mai Óbuda területére) vezető útja, ami többek között Balácán is végighaladt.

Theodora forrás

A településen feltörő kénes savanyúvizet állítólag már a rómaiak is ismerhették, sőt sokan úgy tartják, hogy Theodora császárnő kedvenc itala volt és ezért nevezték el így. Gyakorlatilag viszont a víz ezt a nevet csak a 20. században kapta, jelentése „Isten ajándéka”, ami gyógyító hatására utal. A frissítő, jótékony hatású italt az 1900-as évek elején kezdték el palackozni és ekkor alakult ki a márka arculata is. Akkor még Anna-forrásként készültek a címkék, a hirdetések és a plakátok és ezekben az időkben indult hódító útjára a víz, amely több díjat is elnyert. Az 1920-as évektől a forrást hivatalosan is ásvány-, és gyógyvízzé minősítették, a rendszerváltás óta pedig már minden áruház polcán megtalálható a Theodora ásványvíz többféle változata. A vizet egyenesen a forrásból is megkóstolhatjuk, ha Kékkúton járunk – itt bármikor megtölthetjük egy kis kékkútival a kulacsunkat.

Fedezd fel a Balaton körüli frissítő forrásokat! Ha kirándulni indulsz a tó körül, kulacs mindig legyen nálad, hiszen nemcsak ivókutakat találhatsz a településeken, de egyes eldugott pontokon még iható forrásokkal is találkozhatsz. A forrásvíznek régen szakrális jelentőséget is tulajdonítottak – úgy tartották, hogy nemcsak a testünket, de a lelkünket is felfrissíthetjük vele. Elolvasom

Theodora tanösvény, Theodora-Kékkő tanösvény és Idő ösvénye

A forrás a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park területén helyezkedik el és 2004-ben egy tanösvény is kialakításra került itt. A 8 kilométeres túraútvonal egy kényelmes sétával bejárható és a Theodora palackozóüzemétől indul, a Sásdi patak vonalán halad végig, majd a Kornyi-tónál ér véget. A tanösvény 15 állomása során nem csak az ásványvíz történetével és érdekességeivel ismerkedhetünk meg, hanem a térség élővilágával és természeti kincseivel is. Két évvel a Theodora tanösvény megnyitása után, 2006-ban egy ugyancsak 8 kilométeres útvonal is látogathatóvá vált, a Theodora-Kékkő tanösvény, ami szintén 15 állomáson keresztül ismerteti a térség természeti érdekességeit. Ez az útvonal nagyon változatos helyeken vezet végig: érinti a Kereki-dombot, a Kopasz-hegyet és a Szentbékkállai kőtengert is. A két tanösvényt egy Idő ösvénye nevezetű útvonal köti össze, ami a földtörténet különböző szakaszait mutatja be és 1,1 kilométer hosszan húzódik.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!