Frissítő források a Balaton-felvidéken – Ezeken az északi-parti helyeken töltsd meg forrásvízzel a kulacsod

VEB2023

Ha kirándulni indulsz a tó körül, kulacs mindig legyen nálad, hiszen nemcsak ivókutakat találhatsz a településeken, de egyes eldugott pontokon még iható forrásokkal is találkozhatsz. A forrásvíznek régen szakrális jelentőséget is tulajdonítottak – úgy tartották, hogy nemcsak a testünket, de a lelkünket is felfrissíthetjük vele.

Fotó: VEB2023

Almás-forrás

A Tihany és Balatonfüred által közrefogott Aszófő egyik leglátogatottabb pontja az Almás-forrás, ami a kövesdi templomrom közvetlen szomszédságában található. Innen nemcsak a Balatont és a Tihanyi-félszigetet láthatjuk be, de a kellemesen csobogó forrásvízből is meríthetünk egy palackkal. Idilli környezet, ahol érdemes megállni akár egy gyors ebédre vagy uzsonnára is, ráadásul, ha biciklivel vagyunk, innen egyenesen indulhatunk tovább Fövenyes vagy Balatonfüred irányába a bicikliúton. 

Fotó: VEB2023

Szent Jakab-forrás

Az Almás-forrás után a második legkedveltebb forrásvíz lelőhely a Pécsely és Dörgicse között fekvő, vászolyi Szent Jakab-forrás, ahova évről évre zarándoklatokat is szerveznek. A hangulatos Forrás-tónál található ivókutat éppen ezért könnyű megtalálni – a faluban mindenhol táblák mutatják a felé vezető utat. A forrás nevét a falu védőszentjéről, Szent Jakabról kapta, és a falu legendái szerint gyógyító hatása van – ezt az itt élők már évszázadok óta vallják. 

Fotó: VEB2023

Pán-forrás

Inkább csak a helyiek számára ismert az örvényesi Pán-forrás, ahonnan jó minőségű karsztvizet meríthetünk. Az itt élők előszeretettel hordanak innen vizet, de mivel a bicikliúttól nem messze található a Hősök parkjánál, a biciklisták is gyakran megállnak itt felfrissülni. 

Oroszlánfejű-kút

A Szent György-hegy kedvelt kútja a kápolnától néhány perc sétára található, pár lépésre a Gilvesy Pincészettől. Legyen tél vagy nyár, az oroszlán által őrzött kútnál mindig nagy a forgalom: a hegyen élők többsége innen nagy mennyiségben visz el vizet, de nagyon sokan a környező településekről is járnak ide friss vízért. A kútból résvíz csordogál, egy felszín alatti vízfajta, aminek lényege, hogy az esővízből a kőzetek és üledékek között forrásvíz keletkezik. Ma ez az egyetlen kút a hegyen – a másik kettő – Bogdán-kút, Csepegő-kút-, ami korábban vizet adott, sajnos már kiszáradt. 

Theodora-forrás

Ha szó szerint ásványvizet töltenénk a kulacsunkba és Kékkút környékén járunk, mindenképp érdemes megállnunk a Theodora-forrásnál. A 20. században gyógyításra használt vízből az évek alatt az ország egyik legkedveltebb ásványvizének lelőhelye lett – a forrást és a köré épített ivókutat pedig akár mi magunk is meglátogathatjuk akár a kocsiból kiszállva, akár egy biciklitúra közben, hiszen a kút nem rejtőzködik, jól látható: közvetlenül a falu főutcája mellett található.

Kulacsokat bekészíteni! 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!