Színes történelmi alakok a belvárosban, családtörténeti kiállítás - Új állomáshoz érkezett a Privát Veszprém projekt

Történetek

A Privát Veszprém projekt eseménysorozata újabb állomásához érkezett: a Veszprém belvárosában sétálók néhány napja már láthatják azokat a történelmi személyeket ábrázoló köztéri szobrokat, amelyek ideiglenesen kerültek kihelyezésre a hozzájuk kapcsolódó helyszínekre. Emellett pedig a helybéli családok közreműködésével, Veszprémi családtörténetek címmel nyílt szabadtéri kiállítás az ActiCity Tánc és Mozgásművészeti Központban.

A Privát Veszprém projekt célja, hogy a veszprémiek bevonásával, a helyi lakosok saját családtörténetén keresztül térképezze fel a város múltját, és egy képzeletbeli időutazáson keresztül elevenítse fel az elmúlt 150 évet. 

Fotópontok és Veszprémi családtörténeti kiállítás

A Privát Veszprém projekt jelentős eleme, a gondosan válogatott és digitalizált fotógyűjtemény a helyiek bevonásával valósulhatott meg. Egy közös emlékezetre épülő, a VEB2023 EKF programjain túlmutató, maradandó platform jött létre a család- és várostörténeti szempontból egyaránt jelentős gyűjteményben, a lakosok személyes és családi fotóiból, valamint családtörténeti elbeszéléseiből. A családtörténeti fényképek hátteréül szolgáló egyedi grafikákat Szauder Dávid képzőművész, a program egyik megálmodója, mesterséges intelligencia felhasználásával alkotta meg. 

„Amikor pár évvel ezelőtt megálmodtuk ezt a projektet, azon gondolkoztam, hogyan lehetne egy várost, ez esetben Veszprém városát definiálni. Szerintem az egyik legfontosabb dolog az adott hely múltja. A VEB2023 EKF programjai kapcsán Veszprém sok látogatót vonz, de az a kérdés merült fel bennem, hogyan lehetne az embereknek egy képletes szuvenírt adni a város múltjáról, amelyet akár haza is vihetnek magukkal, és emellett vagy pont ennek hatására a helyiekben is kialakuljon a kollektív múlt iránti érzékenység. A Privát Veszprém igazából arról szól, hogy a város múltját nem a hivatalos forrásokon, hanem az emberek privát történetein, fotóin, régi kirakatokon és a város úgynevezett legendáin keresztül mutassuk be” – fejti ki a projekt lényegét Szauder Dávid.

Időszaki köztéri szoborkiállítás

Veszprémben számos olyan kivételes személy élt, akik hozzájárultak a város és az ország történelméhez, tudományos életéhez vagy művészettörténetéhez. A projekt látványos elemeként a megjelenített személyek élettörténetét a látványos és informatív szobrok talapzatán található QR kód segítségével ismerhetik meg az érdeklődők. Az alkotások szándékosan meghökkentő megjelenése interakcióra, közös fotó készítésére ösztönöz. 

Cholnoky Jenő - a Balaton kutatója, a Nobel-díjra fölterjesztett földrajztudós - szobra a Kossuth utca 7. belsőudvarára került. A Francsics Károly borbélymesterről mintázott alkotás egykori borbélyüzlete, a Rákóczi utca 4. szám előtt látható. A Dr. Rosenberg Jenő tisztifőorvost ábrázoló szobrot az általa épített Rosenberg-házban található KUNSZT! előtt állították fel. Óvári Ferenc, egykori országgyűlési képviselő, a Balaton Szövetség alapítójának szobra a róla elnevezett utcában, az általa alapított színházzal szemben található. A „magyar Rodin”-ként is elhíresült szabadszellemű szobrászművész, Csikász Imre figurája pedig a Fricska étterem elé került.  

A projekt egy sajátos időutazás is egyben: a nagy elődök szobraihoz ma élő emberek álltak modellt. Cholnoky Jenőt leszármazottja, Jávor Péter alakította. Rosenberg Jenőhöz Zentai Artúr tanuló állt modellt. Csikász Imrét a hazai kulturális élet egyik kiemelkedő alakja, Laki László formálta meg. Óvári Ferenc szobrához a veszprémi történelem tanár, Zeitler Gusztáv állt modellt, míg Francsics Károlyhoz Tóth G. Péter történész, aki maga is kutatta Francsics életét és elemezte szövegeit. A modelleket szkenneléses technikával rögzítették, majd megmodellezték, végül 3D nyomtatóval valósították meg az alkotók.

Ha még nem láttad a szobrokat, most megmutatjuk őket!

Francsics Károly borbélymester

Cholnoky Jenő

Óvári Ferenc

Dr. Rosenberg Jenő

Csikász Imre

(Fotók: Privát Veszprém)

Hogyan készültek a szobrok? Nézd meg a kisfilmet!

A Veszprémi családtörténetek szabadtéri kiállítás képei november 5-ig, a köztéri szobor installációk a belvárosban december végéig tekinthetők meg.

Te mit tennél, ha visszautazhatnál Veszprém történelmében? Elolvasom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!