Te mit tennél, ha visszautazhatnál Veszprém történelmében? – A Privát Veszprém projekt segítségével megteheted!

Történetek

A Privát Veszprém projekt célja, hogy a veszprémiek bevonásával, a helyi lakosok saját családtörténetén keresztül térképezze fel a város múltját, és egy képzeletbeli időutazáson keresztül elevenítse fel az elmúlt 150 évet. Köztéri installációk, Mesélő Megállók, Családtörténeti kiállítás, Újragondolt kirakatok – csak pár elem az izgalmas projekt részleteiből. A projekt vezetőjével, Szauder Dávid médiaművésszel és a nemrégiben Gizella-díjjal kitüntetett levéltáros-történész Márkusné Vörös Hajnalkával beszélgettünk.

„Amikor pár évvel ezelőtt megálmodtuk ezt a projektet, azon gondolkoztam, hogyan lehetne egy várost, ez esetben Veszprém városát definiálni. Szerintem az egyik legfontosabb dolog az adott hely múltja. A VEB2023 EKF programjai kapcsán Veszprém sok látogatót vonz, de az a kérdés merült fel bennem, hogyan lehetne az embereknek egy képletes szuvenírt adni a város múltjáról, amelyet akár haza is vihetnek magukkal, és emellett vagy pont ennek hatására a helyiekben is kialakuljon a kollektív múlt iránti érzékenység. A Privát Veszprém igazából arról szól, hogy a város múltját nem a hivatalos forrásokon, hanem az emberek privát történetein, fotóin, régi kirakatokon és a város úgynevezett legendáin keresztül mutassuk be” – fejti ki a projekt lényegét Szauder Dávid.

Márkusné Vörös Hajnalka pedig ehhez azt is hozzáteszi, hogy a VEB2023 EKF kiemelt jelentőséget tulajdonít a személyes történettel kapcsolatos programoknak.

„A Privát Veszprém és a Privát Balaton projekt a Memory Map tématerület részeként több hasonló VEB2023 EKF szervezésében megvalósuló projekttel összefügg. A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Vármegyei Levéltárának is van egy Térképvándor elnevezésű projektje, melynek célja, hogy egy-egy ház és a benne lakók történetén keresztül egy 150 éves időmetszetben mutassa be a város történetét a helyiek és a látogatók számára. Az Utcakép Fejlesztési Program célja is az volt, hogy új tartalommal töltsük meg a régóta üresen álló üzleteket, amely során egy kisfilmsorozatban mutattuk be, hogy miről mesélnek a belváros falai. Ezek a projektek mind-mind egymást erősítve alkotják a VEB2023 EKF programját.”

Újragondolt kirakatok

A projekt azokat a látogatókat is célozza, akik külföldről érkeznek a városba, részt vesznek a VEB2023 EKF szervezésében megvalósuló programokon, fesztiválokon, így különböző installációkon keresztül, akár az utcán sétálva is elcsíphetnek egy-egy részletet a város történelmével kapcsolatban. Az egyik kiemelt program az Újragondolt kirakatok nevet kapta, mely során öt megújított kirakattal találkozhatunk majd a városban. Az első ilyen a Rosenberg-kirakat lesz a Kunszt-házban, amely június 9-én egy új helyszínen nyílik meg.

„Láthatjuk a KUNSZT csodálatos épületét, de tudjuk, hogy ki volt valójában Rosenberg Jenő, aki felépíttette Veszprém egyik legszebb házát? De azt is tudtuk róla, hogy ő állította meg a spanyolnáthát és a saját rendelőjében a szegényeket ingyen ellátta? Sajnos eddig egy fotónk sem volt róla, de mi most találtunk egyet, így már tudhatjuk, hogyan nézett ki és az ő történetét is szeretnénk bemutatni egy újragondolt kirakaton keresztül” – meséli Dávid.

Egy másik kirakatban pedig talán egy kevésbé ismert veszprémi névvel találkozhatnak a járókelők, aki nem más, mint Francsics Károly, kinek nevét egy kis utca őrzi az Óváros térnél, de sokan nem is tudják, hogy ki volt ő valójában. Dávidtól ezt is megtudhattuk.

„Francsics Károly egy borbélymester volt, akinek az 1840-es években volt borbélyműhelye a városban, mely sajnos tönkrement, így Francsics elszegényedett. Amit viszont mindenképpen tudnunk kell róla, hogy volt egy elképesztő hobbija, naplót vezetett, és leírta mindazt, amit látott. Így maradt fenn ez a napló, amelyben Francsics a saját szemszögél mesélte el, hogy mi történt 1848. március 15-én. Az ő emlékének is hódolunk az egyik lakatlan kirakatot újragondolva, melyet az élete emlékeivel töltünk meg.”

Egyedülálló fotógyűjtemény

A Privát Veszprém projekt egyik kiemelt eleme egy gondosan válogatott fotógyűjtemény összeállítása lesz, melynek első lépéseként a szervezők a levéltárban és egyéb rendelkezésre álló forrásban kutattak privát és archív képek után. Az így elkészült anyag kibővítésében azonban a helyiek segítségét kérik.

„A város megismerésében mindenképpen szükség van arra, hogy bevonjuk a helyi lakosokat, hogy ők is részesévé akarjanak válni ennek a kollektív gondolkodásnak, és a saját fotóikból állhasson össze ez a különleges fotó- és emlékgyűjtemény. A képek begyűjtéséhez Fotópontokat hozunk létre, ennek első állomása május 26-án debütált a Jutasi Köztéren, és júniusban is több helyszínnel készülünk, ahová az emberek elhozhatják a saját fényképeiket a családi albumból. Azt gondolom, hogy a családok jelenlétén keresztül tudjuk a legjobban mérni egy város fejlődését, ezért különösen fontosak ezek az emlékek” – mondja Dávid.

A képeket a fotópontokon digitalizálják, melyekből a város múltját a családok életén keresztül feltérképező különlegeses Családtörténeti kiállítás nyílik majd Veszprémben, amely mindenki számára megtekinthető lesz. Sőt, a fotópontokra érdemes a család többi tagjával érkezni, mert a résztvevőkről egy friss fotó is készül majd, amelyeket egymás mellé állíthatjuk a régi fotókkal, sőt egy könyv is készül az elkészült alkotásokból.

Következő Fotópontok:

06.01. 14-16 Veszprémi Történelmi Szalon előtt a Laczkó Dezső Múzeumban

06.13. Fotópont-EKF Iroda Kossuth utca 3.

07.19. Fotópont–EKF Iroda, Kossuth utca 3.

Kézzel fogható emlékek a „hősök” tiszteletére

„Kiválasztottunk öt fontos embert, akiknek a szobrát elkészítjük és erre az évre kiállítjuk. Ilyen például a korábban említett Francsics Károly szobra, amelyet az egykori borbélyműhely mellé fogunk kihelyezni. Lehet, hogy ő nem volt egy híres festő vagy író, de ahhoz, hogy Veszprém várostörténete úgy alakuljon, ahogy ma ismerjük, ő is hozzájárult a naplójával. Ezáltal a mi szemünkben ő egy igazi hős, akinek érdemes szobrot állítani” - meséli Dávid.

A szobrokat nem a hagyományos, kőből kivésett formában kell elképzelni, hanem a 3D nyomtatás technikájával készülnek a könnyűszerkezetes alkotások, melyek könnyen beilleszthetőek lesznek a városképbe.

Mesélő Megállók a város 30 pontján

A projekt legtöbb helyen és leghosszabb ideig megjelenő elemei a Mesélő Megállók lesznek, melyek a Honismereti Egyesülettel közösen valósulnak meg.

„A város folyamatosan változik, házakat bontanak le, újabb épületeket és területeket hoznak létre, és mi arra vagyunk kíváncsiak, hogyan tudunk emléket állítani azoknak az épületeknek, tereknek, és velük együtt az embereknek, akik és amik már nincsenek jelen” – mondja Dávid.

„A Mesélő Megállók azért is különösen fontosak, mert a kirakatok és a szobrok is főképp a belvárosban, az Óváros tér és a Kossuth utca környékén jelennek meg, míg a megállókkal az egész városban szétszórva, összesen 30 ponton találkozhatunk, a külső vasútállomástól kezdve, a Jutasi lakótelepen át, egészen a Cholnoky-városrészig. A megállók az egész várost behálózzák, és arra különösen figyeltünk, hogy az adott helyszínekre olyan családok vagy személyek képei kerüljenek, akik azon a területen éltek” - tudtuk meg Hajnalkától, aki azt is hozzáteszi, hogy a családok történetén keresztül az is kiderül majd, hogy mivel foglalkoztak az adott személyek.

A buszmegállókban kihelyezett képek mellett az érdeklődők QR kódok segítségével még több információt megtudhatnak az adott családokról, a projektről és a VEB2023 EKF tevékenységéről.

Kollektív emlékezés – A 2023-as éven túl is

A szervezők célja, hogy a projekt ne csak az idei évre koncentrálódjon, hanem hosszú távú eredményeket is hozzon. Kiemelt céljuk, hogy a fotókból létrejövő archívum a jövőben is megmaradjon, amelyet az emberek nem csak nézegetni tudnak majd, hanem az idők során akár tovább gyarapítani is.

„Bízunk benne, hogy kialakul majd az emberek között egyfajta párbeszéd, hiszen mindenkinek megvannak a saját emlékei az adott helyszínekről, amelyek mentén jó kapcsolódni, így az egész folyamat egy elképesztő értéket teremt” 

– mondja Dávid, aki tizenöt éve foglalkozik emlékezetkutatással és a hosszú idő során összegyűjtött tapasztalati igyekezett a Privát Veszprém projektbe integrálni.

Hajnalka szerint a projekt hosszú távú működésének alapját nemcsak a szobrok és installációk adják, hanem az a fajta kollektív emlékezés, amely a projekt kapcsán elindult.

„Ezt a fajta személyes fénykép- és emlékgyűjtést a Múzeum és a Levéltár már tíz évvel ezelőtt elkezdte, tehát a projektnek van előélete, és reméljük, hogy lesz utóélete is, és a családok továbbra is fontosnak tartják majd, hogy megosszák a közgyűjteményekkel a személyes emlékeiket. Sajnos sokszor azt tapasztalom, hogy – főleg a fiatalok – azt gondolják, hogy a történelem valahol máshol, a fővárosban játszódik, pedig a történelem a most éppen zajló események, a vidéki, Veszprémben élő családok életén és döntésein is múlik. Itt játszódik a történelem, mi is részesei vagyunk, és minden cselekedetünk, gondolatunk és kreativitásunk nagymértékben befolyásolja az ország vagy éppen a régió történéseit. Erre él a Privát Veszprém projekt, mely Dávid segítségével különleges képi formában, európai és modern léptékben valósul meg.

Privát Veszprém a Veszprém-Balaton 2023 EKF weboldalán Elolvasom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!