Semmi különös? A Bakony ékkövei - Mit jelent a társadalmi innováció a gyakorlatban?

Kultúra Dr. Lőrincz Katalin és Hargitai Judit

Miért és milyen formában lehet vonzó Jásd, mint turisztikai célpont? Milyen aktivitásokat végeznek leginkább az idelátogatók és miként fejlődhet még hatékonyabban a település? A “Semmi különös? A Bakony ékkövei” projekt Jásdon végzett kutatásából többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

Jásdot a kis bakonyi zsákfalut a magyar és szlovák kulturális szokások keveredése jellemzi. Hírnevét a több mint 600 éve létező keresztény zarándokhely, a Szentkút alapozta meg. Ez Magyarország egyik legősibb búcsújáróhelye, mely ma a Mária-út egyik állomása. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) vezetésével a Bakony-Balaton régió négy településén – így Jásd mellett Bakonynánán, Borzaváron és Nagyesztergáron – 2022 tavaszától 2023 nyaráig egy társadalmi innovációs projekt valósult meg „Semmi különös? A Bakony ékkövei” címmel. A projekt fő célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a települések értékeire, támogassa a helyi közösségeket a belső erőforrásaik megismerésében és javítsa a települések közötti és a településen belüli kohéziót.

Mi a közös Bakonynána, Borzavár, Jásd és Nagyesztergár településekben? Az az egyedülálló kezdeményezés, ami a VEB2023 EKF program támogatásával valósult meg idén és amely a bakonyi régió rejtett kulturális ékköveit kutatja. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (FTI) szakmai projektvezetőjével, Szabó Mariannal és Márkusné Vörös Hajnalkával, a VEB2023 EKF programfejlesztési tanácsadójával a projektről beszélgettünk a projekt indulásakor. Elolvasom

A VEB2023 által támogatott projekt a „Közösségfejlesztés – Élhető város, élhető falu” tématerületéhez kapcsolódik. Keretei közt gyakorlati szakemberek és kutatók széles időhorizonton vizsgálták a helytörténetet, gasztronómiát, tánc- és népművészeti hagyományokat, a természeti- és épített környezetet, a környezetvédelemre és fenntartható fejlődésre vonatkozó lépéseket, a társadalmi mobilitást, a helyi identitást, sőt ezen elemek kapcsolatát is igyekeztek feltárni.

A szakértői csapatok a helyi lakosokkal együttműködve végeztek felméréseket végeztek a bakonyi települések rejtett kincseiről, értékeiről. A terepmunka keretében megvalósult kutatást polgármesterek, helyi kapcsolattartók, valamint aktív civilek támogatták. A hagyományos módszerek mellett a csapatok települési és természeti bejárásokon vettek részt, interjúkat készítettek, egyeztetéseket folytattak a jelentős civil szervezetekkel, de készültek videóra rögzített életútinterjúk, próbavásárlások, sőt egy mentális térképezés is. Minden egyes település kapcsán születtek új fejlesztési javaslatok, innovatív és jövőbe mutató gondolatok, figyelembe véve a természeti és kulturális erőforrásokat, a helyben élők lehetőségeit.

Jásd, mint vonzó úti cél

Jásd egy kb. 700 lelkes zsákfalu, azonban elmondható, hogy fontos szerepet játszik a Bakony turizmusában: nyáron főként pihenés céllal érkeznek a vendégek, akik jellemzően hosszabb időt, akár 4-7 vendégéjszakát is töltenek a településen. A tavaszi, őszi és téli időszakban a hétvégék, a hosszú hétvégék népszerűek, amikor nagyobb családok, baráti társaságok, csapatépítő cégek munkatársai töltik meg a hangulatos vendégházakat. A faluba érkező vendégek nagyra értékelik a friss levegőt, a pihentető természeti környezetet, a kikapcsolódást, pihenést, jellemzően közösen túráznak, főznek.

A legnépszerűbb jásdi látnivalók között kiemelkedő a Szent-kút és a műemlék jellegű, barokk-rokokó stílusú Mária-kápolna, melynek freskóit Károly Gyula festőművész készítette. A vallási zarándokhelyet a mindfullness, a lassú turizmus iránt érdeklődő látogatók is felfedezték.  Különleges, egyedi vonzerőt jelent a Mária szobor öltöztetése, mely nem csak a szakrális emlékek, de a kulturális örökség iránt érdeklődőket is vonzza. Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében Jásdimentum Design-pályázat címmel innovatív pályázatot hirdettek ruhatervezésre, melynek célja a jásdi öltöztethető Szűz Mária-szobor ruhatárának bővítése friss látásmódú tervekkel: https://www.facebook.com/pajtaprogramsorozat

A falu a Mária-út zarándokútvonal és az Országos Kék Túra útvonal egyik állomása is. A Bakonynána-Jásd-Tés szakaszt, ahol a Római-fürdő kirándulóhely is található, többször a 10 legszebb útszakasz közé választották. Kihagyhatatlan látnivaló a Bodzaház és Tájház Látogatóközpont (Jásd, Kossuth utca 67.), ahol interaktív kiállítás, különleges kézműves termékek és bodzából készült finomságok várják a vendégeket. A látogatók megismerhetik a múlt rejtelmeit a Tájházban, a gyerekek pedig a Bodzaház interaktív térben játszhatnak, kézműves foglalkozáson is részt vehetnek. A látogatóközpont ad otthont a szabadtéri kulturális programoknak, melyekre a helyiek mellett a régióból is érkeznek látogatók. 

Bodzaház és Tájház Látogatóközpont

JásdON – fejlesztési javaslatok

A kutatási eredmények is megerősítik, hogy a térség vonzó a turisták, egynapos kirándulók számára. A Bakony látogatottsága növekvő tendenciát mutat, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az ide látogató, zömmel belföldi turisták elsősorban a túraútvonalakat, kirándulóhelyeket, természeti attrakciókat kívánják felfedezni.

A Bakony térségbe látogatók hatékonyabb elérését, az információszerzést és a turisták általuk felkeresett látnivalók körének bővítését a digitális turizmus eszköztára segítheti; például okostelefonra letölthető turisztikai alkalmazások vagy az útvonalak mentén elhelyezett QR kódok elhelyezése. Jelenleg a jásdi települési arculatban a Bodzaház kap kiemelt szerepet, mely imázst javasolt kiegészíteni a településre jellemző erősebb hívószavakkal, úgymint zöld, aktív, túra.

„Jásdiak a bodzások” – Így kapcsolódik össze Jásd települése és a gyalogbodza Elolvasom

A tudatos, a kulturális örökségre építő, ugyanakkor több generációra fókuszáló településfejlesztési- és településmarketing stratégia kialakítása nagy lehetőségeket rejt Jásd számára. Külön öröm, hogy a projektben részvevő négy település folytatja a közös munkát, a VEB2023 EKF Pajta Programján belül közös programsorozatot valósítanak meg az idei évben Bakonyi „Ablaknyitogató” címmel.

3 ok, amiért (még) érdemes Jásdra látogatni!

1. A feszületek és szakrális emlékhelyek útját a vallásos közönség tagjai mellett a fiataloknak is ajánljuk, hiszen az útvonalon kiépített az NFC rendszer. Az NFC címkék apró chipek, melyek leggyakrabban matrica formájában érhetők el, s a bennük tárolt információk offline állapotban is leolvashatók okostelefon segítségével.

2. A mozgás, aktív kikapcsolódás és a családi, baráti együttlétek kedvelői mindenképpen látogassanak el a falu szabadtéri sportközpontjába, ahol játszótér, focipálya, kültéri fitnesz park és fedett tűzrakóhely várja őket.

3. Jásdon 6 szálláshely és kedves, segítőkész szállásadók fogadják a csendre, nyugalomra és csodás természeti környezetre vágyó vendégeket. A faluban tett rövid látogatás illetve hosszabb tartózkodás során egyaránt érdemes megkóstolni a falu hagyományos ételét: a bodzás-mákos hosszú kalácsot.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!