Milyen volt a gasztro élet régen a Balatonnál? – Híres vendéglátóhelyek nyomában

gasztro Kormos H. Barbara / Fotók: Fortepan

A Fortepan képek nézegetése mindig felér egy virtuális időutazással, ahol számtalan ikonikus épület fényképét is megtalálhatjuk és összevethetjük őket azzal, hogyan néznek ki napjainkban. De mi a helyzet a ma is híres vendéglátóhelyekkel vagy azokkal a gasztro csodákkal, amelyek már a feledés homályába merültek?

Pannónia Étterem, Balatonalmádi

 

A Pannónia étterem 1964-ben épült Raáb Ferenc tervei alapján, majd a ’70-es évek elején Auróra Étteremre keresztelték át. A korábbi vendéglátóhelyet az idők során átépítették, és mai verziójában visszatértek a Pannónia elnevezéshez, de már kulturális központként és könyvtárként funkcionál.

Vitorlás Étterem, Balatonfüred

 

A füredi Tagore sétány tövében álló étterem eredetileg hajóépítő műhely volt, amelyet Richard Young hajóépítő hozott létre az 1880-as években. Young 1844-ben megalapította a Stefánia Yacht Egyletet, de mivel egy évvel később elhagyta Magyarországot, így a műhelyt és az egyletet is Esterházy Miklós vette át. 1887-ben épült meg a Klubház, amely a ma már jól ismert Vitorlás Étterem elődje.

Rege Cukrászda, Tihany

 

Ha Tihany és sütemény, akkor Rege Cukrászda, amely nemrégiben ünnepelte a 60. születésnapját. 1961. június 16-án az egykori gazdasági udvar helyén nyílt meg a Rege presszó, amelyből később cukrászműhely lett. Így jött létre a ma is ikonikusnak számító Apátsági Rege Cukrászda elődje.

Hableány, Badacsony

 

A Hableány történetéről egy korábbi cikkünkben is írtunk már, de azt talán kevesen tudják róla, hogy az ikonikus szálló épületében Jókai is megszállt egyszer, és működött már vendéglőként, postaként, később telefonállomásként, de az étterem és a terasz mellett egy csemegebolt is helyet kapott benne.

Motel Étterem, Siófok

 

Az 1960-as években több motelhez tartozó éttermet is felállítottak a Balaton körül, többek között Tihanyban és ahogy a képen látható, Siófokon is, melyet az 1990-es évek elején bontottak le. Helyén ma egy parkoló és a pepita kövek emlékeztetnek az egykori étteremre.

Jeges Mackó, Siófok

 

1971 nyarán nyílt meg a mirelit termékekből készített ételeket árusító önkiszolgáló étterem és presszó az akkoriban kifejezetten népszerűnek számító Mackó-hálózat részeként.

+1

Utasellátók a Balaton körül

 

A Jeges Mackóhoz hasonlóan a ’60-70-es években egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek az utasellátók is, melyeket a Balaton körül a forgalmas hajó- és vasútállomásokon találhattunk meg. Rántott húsos szendvics, fasírozott, utasellátó szelet, fröccs, Bambi – csak pár elem a kínálatból.

Balatonfüred Utasellátó

Keszthely Utasellátó

Balatonfűzfő Utasellátó

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!