Kultúra és kulináris élvezetek találkozása – Izgalmas programokkal vár a badacsonyi Laposa Birtok

gasztro Kormos H. Barbara / Fotók: Toroczkai Csaba

Ha azt mondjuk, hogy bor és Balaton, sokaknak rögtön a Badacsony neve ugrik be elsőre, és ha már badacsonyi borokról beszélünk, akkor mindenképpen meg kell említenünk a Laposa Birtokot is. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen programokkal készülnek a közeljövőben és a borászat rejtelmeibe is bepillantást nyerhettünk. A tulajdonos Laposa Lillával és a birtok borászával, Siklósi Szabolccsal beszélgettünk.

A Laposa család neve mára végérvényesen összekapcsolódott a Badacsonnyal és a borkészítéssel. A történetük, mely egészen mesébe illő, 1978-ban kezdődött, amikor dr. Laposa József és Barabás Eleonóra egy vonatút során találkoztak a Balaton-felvidéken. Még abban az évben – a Hableány egykori épületében – összeházasodtak és egy kis présházat kaptak nászajándékba az északi parton. A présházat kibővítve és új területeket szervezve alakították ki a ma ismert 30 hektáros Laposa Birtokot, melyet jelenleg gyermekeik, Lilla és Bence vezetnek.

A birtok központja a Hableány lett, amely jelenleg bisztró-borbárként üzemel, emellett a borászatnak és a borboltnak is helyszínt biztosít. A Laposa Birtok másik két egysége az egész évben nyitva tartó és nemrég felújított Borterasz és a nyáron működő Frissterasz. Márciusban több helyszínen izgalmas programokkal készülnek, melyek a VEB2023 EKF Minipályázatok támogatásával jöttek létre.

Közönségtalálkozó, klasszikusok és pezsdítő programok a Badacsony lábánál

„Márciusban két kiemelt programunk is van, amelyek a Balatoni Kultúrhanggal összefogva valósulnak meg. Március 15-én lesz a Balaton Intermezzo sorozatunk következő állomása a Hableányban, amely egy irodalmi közönségtalálkozó Scherer Péterrel. A vendégeknek igazán komplex élményben lehet részük, hiszen a beszélgetést zenei betétek teszik teljessé, a művész a balatoni kötődéséről is mesél majd, és egy borkóstoló is kíséri az estét.”  mondja Laposa Lilla. A részvételhez belépőjegy megvásárlása szükséges, de a szervezők a jegyekből befolyt összegből egy irodalmi gyermektársulatot szeretnének támogatni.

Március 25-én pedig egy vadonatúj program debütál Badacsonyi Klasszikusok avagy MÜPA a Tanúhegyek közt címmel a Laposa Borteraszán, ahol klasszikus balatoni borokat és pezsgőket állítanak párba komolyzenei klasszikusokkal. Az estet dr. Laposa József, a birtok alapítója és borszakértője vezeti, akit Tóth Szabina zongoraművész kísér majd.

 

A pezsgés nyáron folytatódik: június 10-én egy nagyszabású eseménnyel, a Balatoni Pezsgéssel készül a Laposa Birtok a Hableányban és a Borteraszon, ahova olyan balatoni borászokat invitáltak meg, akik tradicionális és tartályos erjesztésű pezsgőt készítenek. A borok szerelmesei nemcsak kóstolókon, hanem workshopokon és szakmai előadásokon is rész vehetnek majd.

A Hableány legendája

A legenda szerint, amikor Badacsony még tűzhányó volt,
a hegy ura beleszeretett egy sellőbe. Ahogy meglátta
a lányt a bérc oldaláról, gondolkodás nélkül
a tóba vetette magát, és a csobbanás kioltotta a vulkánt.
A szerelmesek azóta is a tóból figyelik a Badacsony-hegyet,
melynek lábánál a Hableány épülete őrzi történetüket.

Szórakozás a gyerekeknek, kikapcsolódás a szülőknek

A Frissterasz nyitása április-májusban várható, és a fiatalos vonalon túl a családbarát, hagyományőrző, kézműves és gyerekprogramokra helyezi a hangsúlyt. Ahogy Lilla is mondja:

„Minket is meglepett, hogy mekkora érdeklődés övezi a családi és gyerekprogramokat. A Frissteraszon van egy külön gyereksarkunk homokozóval, így eddig is gyakran szerveztünk hasonló programokat, mint például a mesefarsangot vagy a meseszüretet. Ezek során azt tapasztaltuk, hogy mindenki nagyon jól érezte magát, a gyerekek játszottak, a szülők pedig tudtak beszélgetni és borokat kóstolni. Nehéz mindig új ötleteket kitalálni a gyerekeknek, de mi szeretnénk szervezetten figyelni erre és kihasználni a Frissterasz adottságait, hogy olyan programok jöhessenek létre, amelyek az egész család számára egész napos kikapcsolódást nyújtanak.” 

Fókuszban az olaszrizling

Siklósi Szabolcs, a Laposa Birtok borásza elmondta, hogy a Badacsonyi borvidékre jellemző, tradicionális és helyi szőlőfajtákkal dolgoznak és alapvetően fehérborokat készítenek. Főbb fajtáik az Olaszrizling, a Rajnai Rizling, a Szürkebarát, a Kéknyelű, a Furmint és a Juhfark. Szabolcs több mint tíz éve foglalkozik borászkodással, korábban országjáró borászként dolgozott, majd 2020 őszén került a Laposa Birtokhoz. Ahogy mondja, a Balaton mindig nosztalgikus érzéseket kelt benne, hiszen gyerekkorában gyakran nyaralt nagyszülei nyaralójában, Balatonfenyvesen, ahonnan többször is ellátogattak az északi partra, a Badacsonyhoz.

„Én mindig városi gyereknek definiáltam magamat és számos városban megfordultam már, de amikor visszatértem a Balatonhoz és megrohantak az emlékek, akkor éreztem magam először újra otthon. Aztán amikor elkezdtem itt dolgozni, Keszthelyre költöztünk a feleségemmel és a mai napig sokat kirándulunk és számos új helyet fedeztünk fel a környéken.”

A Balaton borának egyértelműen az olaszrizlinget tartják, amely Szabolcs szerint főképp annak köszönheti népszerűségét, hogy jól tud alkalmazkodni a különböző technológiákhoz.

„Az olaszrizling egy nagyon jó terroir fajta, ami azt jelenti, hogy képes felvenni az adott föld tulajdonságait, és hűen visszatükrözi azt, hogy milyen környezetben van. Tehát egy badacsonyi olaszrizling egészen más, mint egy alföldi. A Badacsonyt egyébként kifejezetten szereti ez a fajta, hiszen kiválóak a talajadottságok és a környezeti tényezők. A mi szortimentünk viszont azért is speciális, mert a kétharmada olaszrizlingből áll.

Extrém száraz nyár, meglepő termés

A tavalyi nyár nagyon száraz volt, hiszen alig esett csapadék, amely a termés minőségén is meglátszódott.

„Szeptemberből viszont egy több hetes esőzés következett és az a furcsa helyzet állt elő, hogy a korábbi, jól bevált fajták nem úgy szerepeltek, ahogy szoktak, viszont más területek csodákat műveltek. Ez a pozitívuma egyébként annak, hogy több területen is van szőlőnk, amelynek nyilván hátránya, hogy nehezebb művelni, de ilyen helyzetekben akár meg is tud menteni minket.

- meséli Szabolcs akinek pont az a fajta lett az idei kedvence, amely ennek a különleges időjárási viszonynak köszönhetően egészen kiemelkedő termést eredményezett.

Mindig változó, hogy melyik bor lesz kedvencem, hiszen mindegyik az én gyermekem. A szürkebarátot viszont kiemelném, hiszen idén sikerült tökéletes időpontban elcsípnünk, és elmondhatom, hogy ilyen szép szürkebarát alapanyaggal a pályám során még sosem találkoztam. Azt gondolom, hogy tíz évben egyszer van ilyen évjárat és ez a szürkebarát éve lesz. Pont ez a szép ebben a szakmában, hogy nagyon változatos. Végső soron az a cél, hogy eljussunk oda, hogy minden évben hasonló alapanyag érkezhessen be, azt gondolom, hogy megtaláltuk a jó irányt, így a kérdés már csak az, hogy mit tudunk kihozni belőle.

Azt tudtad, hogy a kéknyelű egy speciális, ősi magyar szőlőfajta, amelyet kifejezetten csak a Badacsonyban és a Balaton-felvidéken termesztettek és nevét a kékes-vöröses árnyalatú levélnyeléről kapta? Nagyobb mennyiségben csak a Badacsonyi borvidéken található meg az egész világon, mert csak vulkáni talajon érzi jól magát. Különlegessége azonban nemcsak ebben rejlik, hanem abban is, hogy egy nőivarú fajta, azaz önmagában nem, csak porzóval képes szaporodni.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!