Megjelent a Bak Imre: Helyzetek című kiállítás katalógusa

Kultúra VEB2023 / Fotók: Toroczkai Csaba

Január végén nyílt meg a balatonfüredi Vaszary Galériában a Bak Imre: Helyzetek című kiállítás, amelyhez egy katalógus is készült.

A Helyzetek című kiállítás több szempontból is különleges. Fehér Dávid, a kiállítás kurátora egy korábbi beszélgetésünkben elmondta, hogy nem csak azért egyedülálló ez a tárlat a decemberben elhunyt Bak Imre munkásságában, mert már több éve készültek rá, hanem azért is, mert a 2004 és a 2022 között műveiről még ilyen átfogó áttekintés nem született. 

“Évekkel ezelőtt kezdtük el Bak Imrével ennek a kiállításnak az előkészítését. Az volt a szándékunk, hogy áttekintsük Bak Imre újabb alkotói periódusait. 2003-ban jelent meg Hajdu István monográfiája, amely a művész addigi teljes életművéről sokrétű áttekintést adott, viszont az azóta alkotott művekről egészen eddig a kiállításig nem készült áttekintés. Bak Imre az 1990-es évek végén fokozatosan redukálta festői nyelvét, egyre fontosabbá vált számára a digitális vizuális kultúra. Művei a digitális képek és a hagyományos festmények kapcsolatára reflektáltak, arra a kérdésre, hogy a digitális világ képei mennyiben befolyásolják az emberi látást és a klasszikus festészethez fűződő viszonyunkat. Szintén izgalmas, ahogyan Bak Imre művészetében visszatértek – az 1970-es évek után – a figuratív asszociációk. Ön-Arc-Képeket alkotott, amelyeken a geometrikus formák arccá állnak össze, egy egyszerre személyes és személytelen portrévá, szuggesztív tekintetté. A balatonfüredi kiállítás azért különleges, mert első ízben tekinti át a művész által 2004 és 2022 között bejárt utat, a sorozatok és a formarendszerek alakulását és váltakozását.” 

A kiállításhoz egy jelentős, több mint 100 mű reprodukcióját tartalmazó katalógus is készült - kifejezetten a 2004 és 2022 között alkotásokra fókuszálva-, amelyben a kiállításon látható műveket is megtaláljuk. A több mint 200 oldalas kiadványban ezen felül található egy Fehér Dávid által írt bevezető tanulmány a szóban forgó időszakban készült festményekről, valamint egy interjú, amelyet Hans Ulrich Obrist készített Bak Imrével. 

A kétnyelvű katalógust február 25-én, szombaton mutatták be hivatalosan a Vaszary Galériában, ahol egy kerekasztal-beszélgetés keretében Topor Tündével, az Artmagazin főszerkesztőjével, Fehér Dávid művészettörténésszel, és Trombitás Tamás Munkácsy-díjas képzőművésszel pillanthattunk bele mélyebben Bak Imre 2004 és 2022 közötti munkásságába. A beszélgetés után Fehér Dávid kurátor tartott tárlatvezetést.

A katalógus megvásárolható a kiállítás időtartama alatt a Vaszary Galériában. 

Tudj meg még több érdekességet a kiállításról, olvasd el a kurátorral, Fehér Dáviddal készült interjúnkat is! Elolvasom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!