Ma van a víz világnapja! – Tudj meg többet a Balatont és környékét tápláló vizekről!

kikapcsolódás VEB2023 / Fotók: Toroczkai Csaba

Az jól ismert tény, hogy a Balaton Közép-Európa legnagyobb tavaként Magyarország vízrajzának is egyik meghatározó eleme, de azt tudtátok, hogy a Balaton körül is számos csodára bukkanhatunk? A víz világnapja alkalmából vízimalmok, források és gyógyvízek nyomába eredtünk.

ÉLEDŐ VÍZIMALOM-KULTÚRA

Az írásos feljegyzések alapján a középkorban több száz malom működött a Balaton környékén, melyek nagy része a 20. század közepén hanyatlásnak indult és mára alig találhatunk működő malomépületet a régióban. Az utóbbi években azonban a turizmus hatására ébredezni a kezd az egykori malom-kultúra és úton-útfélen műemlékként vagy múzeumként funkcionáló épületekre, de olykor akár működő malmokra is akadhatunk.

Örvényesi vízimalom

Az alig kétszáz lakossal rendelkező Örvényesen már 1055-ben is működött malom, mely a tihanyi bencések tulajdonában volt. A ma látható épületet, mely a Balaton-felvidék egyik legszebb ipartörténeti remeke, 1758-ban építették a Pécsely-patak partján.

Nagyvázsonyi Csörgő vízimalom

A nagyvázsonyi vízimalom az 1750-es években kezdte meg működését, majd az 1960-as években bezárt, még egy darabig lakóházként működött, de aztán fokozatosan hanyatlásnak indult. A Vázsonyi Malom Nonprofit Kft. vezetésével azonban jelenleg is felújítási folyamatok zajlanak, melynek során a malom visszanyerheti régi szépségét és újra közösségi térré válhat.

Tudtad, hogy most hétvégén indul a Malompiknik programsorozat a nagyvázsonyi malomban? Olvasd el interjúnkat, amit az esemény szervezőjével készítettünk! Elolvasom

Fenyves Malom, Veszprém

A Fenyves Malom Veszprém legfiatalabb és egyetlen épségben megmaradt és működőképes vízimalma. Az 1800-as években kezdte meg működését, és azóta számos átalakításon és tulajdonosváltáson is átesett. A malom jelenleg is látogatható, ahol megismerhetjük a malmok múltját, a mesterséges, a nép világot és a hagyományokat, sőt még látványőrlésen is részt vehetünk.

Kíváncsi vagy más malmokra is a régióban? Ezeket a helyeket keresd!

 

– Malom-tó és Vízimalom, Tapolca

– Talabér (Osvald-Bujtor)-féle vízimalom, Gyenesdiás

– Kotsy-vízimalom, Zalaszántó

– Poós Vízimalom, Jásd

– Nemeshanyi Vízimalom

– Plul-malom, Csopak

ÉLTETŐ FORRÁSOK

A forrásvíznek régen szakrális jelentőséget is tulajdonítottak, és úgy tartották, hogy nemcsak testünket, hanem a lelkünket is felfrissíthetjük vele.

Almás-forrás, Aszófő

Aszófő egyik leglátogatottabb pontja, amely a kövesdi templomrom közvetlen szomszédságában található, ahol nemcsak a Balaton és a Tihanyi-félsziget panorámában gyönyörködhetünk, hanem csobogó forrásvízzel is megtölthetjük a palackunkat.

Szent Jakab-forrás, Vászoly

A Szent Jakab-forrás a Pécsely és Dörgicse között fekvő Vászolyon található, ahova évről évre zarándoklatokat is szerveznek. A Forrás-tó mellett találhatjuk az ivókutat és egy kis vízszínpadot is. A forrás egyébként a falu védőszentjéről, Szent Jakabról, kapta nevét, és a falu legendái szerint gyógyító hatása van.

Theodora-forrás, Kékkút

A 20. században gyógyításra használt vízből az évek alatt az ország egyik legkedveltebb ásványvizének lelőhelye lett – a forrást és a köré épített ivókutat pedig akár mi magunk is meglátogathatjuk akár a kocsiból kiszállva, akár egy biciklitúra közben, hiszen a kút nem rejtőzködik, jól látható: közvetlenül a falu főutcája mellett található.

Ezeket a helyeket keresd, ha forrásvízzel töltenéd meg a kulacsodat! Elolvasom

GYÓGYÍTÓ VIZEK

Hévízi-tó

 

Ha a gyógyvizekre és a Balaton környékére gondolunk, elsőre mindenképpen Hévíz neve merül fel, nem véletlenül. A gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, amely testünket és lelkünket egyaránt gyógyítja. Eredményessége az olyan gyógytényezők együttes hatására jön létre, mint például a víz hőhatása, tömege, állandó áramlása és gáztartalma.

 

Csisztafürdő

 

Hévízhez képest kevésbé ismert, de a déli parton nagy népszerűségnek örvendő fürdőhely Csisztafürdő, ahol a régi időkben a helyiek ismerték fel a víz gyógyhatását és a termálvizet elvezető árkokban kúrálták magukat. A csisztai gyógyvíz erősen szénsavas, kénes víz, mely főképp a reumatikus-, mozgásszervi-, és nőgyógyászati betegségek esetén bír gyógyhatással.

 

Savanyúvíz, Balatonfüred

 

A jól ismert füredi savanyúvíz kicsit kakukktojásnak számít a listában, hiszen a gyógyvíz minősítését sajnos elveszítette és korlátlan fogyasztása nem ajánlott. A víz ettől függetlenül kifejezetten népszerű a környéken élők körében, és négy vízvételi helyen érhető el a városban.

TÖRÉKENY BALATON

 

A Balaton és környezetének védelme kiemelten fontos szerepet tölt be a VEB2023 EKF programjában, melyre a Törékeny Balaton klaszter hívja fel a figyelmet. A tó jólléte közös ügy, mindannyiunk érdeke. A program a Balaton és vízgyűjtőterülete vonatkozásában foglalkozik azzal a rendkívül bonyolult és törékeny rendszerrel, amelyet a tó és az azt körülölelő ökoszisztéma jelent.

 

Valóban ismerjük-e tavunkat és a tájat, amelyhez annyira kötődünk? Vajon képesek vagyunk a részérdekek mellett megismerni és felismerni közös érdekeinket, a tó érdekét? A klímaváltozás helyi hatásait, a területhasználat változásait, a tanúhegyek egyedi táji örökségét, vagy akár a bányászat okozta tájsebeket tematizáló projektjeink mind párbeszédre, együtt gondolkodásra hívnak minket. Tudatosítani szeretnénk saját közösségeinkben, hogy az ökológiai rendszer egészségétől függ a régió gazdaságának, társadalmának egészsége is, lehetőséget és ismereteket kínálunk, hogy a táj használóiból a táj felelős őrzőivé tudjunk válni.

Törékeny Balaton projektek és események Elolvasom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!