Kollár-Klemencz László, egy szál gitár és a dörgicsei templomromok – Indul az idei Romkoncertek sorozat

kikapcsolódás

Kollár-Klemencz László író és zenész, akinek neve sokaknak a Kistehén zenekar énekeseként és dalszerző-szövegírójaként lehet ismerős. A Romkoncertek sorozat 2023-as évadának nyitóelőadásaként az Öreg Banda című előadással készül, mely az azonos című regényéből merít ihletet és fő célja, hogy élettel és művészettel töltse meg a dörgicsei Nagyboldogasszony templomromot.

Fotó: Révai Sára

Mesélsz nekünk arról, hogy mit jelent neked a Balaton?

 

Sajnos nincsen olyan szoros kötődésem a tóhoz, de mint minden magyar ember, nagyon szeretem a Balatont, mindig is vonzódtam hozzá és a térséghez is. Gyerekkorom óta, amikor csak tudok, mindig van egy időszak nyaranta, amit a Balaton mellett töltök. Korábban Szigligeten volt nyaralónk, sokat horgásztam, és az első természetközeli, vidéki szárnypróbálgatásaim is oda kötnek. Amikor megvettük a telket, még erősen budapestiként léteztem a világban, és egy komplett faházat építettem fel két barátom segítségével, és ott próbálkoztam először a kert gondozásával is. Az itt szerzett tapasztalataimat vittem tovább, és valósítottam meg végül ott, ahol jelenleg is élek, Szentendrén.

A Romkoncertek programsorozat során a 2021-ben megjelent Öreg banda című irodalmi esttel készülsz, melynek helyszíne a dörgicsei templomromoknál lesz. A rendhagyó helyszínen túl mi teszi ezt az előadást igazán különlegessé?

 

Az este során egy szál gitárral fogok fellépni, és az Öreg banda révén azt a zenei korszakomat szeretném kihangsúlyozni, amelynek meghatározó szerepe volt az életemben: a sváb zenei, lakodalmas kultúrát, amelyben felnőttem, amely tulajdonképpen a könyvemet is ihlette, és a Kistehén Tánczenekar 2000-es évekbeli időszakát, így a Szájbergyerek című dalunk megszületését is erősen befolyásolta. A könyvben a vidéki kultúra egy sváb zenész család életén keresztül jelenik meg, és az előadásban ezt fogom felolvasásokkal, dalokkal és történetekkel bemutatni. A műsornak lesznek nehezebb, érzelmesebb, de kifejezettem vidám részei, ahogy a regénynek is, és ahogy minden ember életében váltakoznak ezek a szakaszok. Szerencsére azt látom, hogy még igen aktuálisnak számít a könyv, sok helyre hívnak szerte az országban, nemcsak sváb településekre, és az emberek kifejezetten nyitottak a vidéki kultúra megismerése iránt.

Hogyan viszonyulsz az ilyen rendhagyó helyszínekhez? Gyakran lépsz fel hasonló körülmények között?

 

Igen, szoktam, és szerintem ez kifejezetten érdekes dolog, mert a különleges környezet megerősítheti azt az atmoszférát, amelyet egy ilyen este teremt, tehát az előadó, a közönség és a tér kölcsönhatásba tudnak lépni egymással. Maga a kultúra jelenléte mindig nagyon izgalmas, szinte érezni lehet a kultúrát a levegőben. A legfontosabb mégis az, hogy a közönség mennyire nyitott az előadásra, és amikor az előadó és a közönség közti összekapcsolódás megtörténik, akkor ehhez egy ilyen különleges környezet még hozzá tud tenni, mert jól érzi benne magát az előadó és a nézők is.

Járd be a Romkoncertek helyszíneit! - A dörgicsei Boldogasszony templomrom Elolvasom

Kiknek szól az előadás? Bármely korosztály számára élvezetes lehet?

 

Már a Kistehén-korszakban megfigyeltem, hogy az, amit én nyújtok az előadásaim során, az abszolút nem korhatáros: a könyveimmel kapcsolatban is azt látom, hogy az olvasótábor nem egy meghatározható közönségrétegből kerül ki, hanem a fiataloktól kezdve, a saját generációmon át, az idősebb korosztály számára is érdekes lehet, szóval minden korosztályt várunk, aki fogékony az ilyen jellegű szórakozás iránt.

Mit gondolsz, miért fontos egy ilyen régiós szintű együttműködés, mint a VEB2023 EKF programsorozata?

 

A Balatonra eddig az volt a jellemző, hogy nyáron lehetett kultúrával találkozni a parton, amely főképp zenei szórakoztató műsorokban merült ki. De ma már egy olyan kulturális programfolyam figyelhető meg a régióban, amelynek nagy öröm a része lenni. Már a nyaraló közönség is láthatja, hogy nemcsak könnyű szórakozást kaphat a tónál, hanem értékes kultúrát is.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!