Járd be a Romkoncertek helyszíneit! – Dörgicsei Boldogasszony-templomrom

Kultúra VEB2023 / Fotó: Toroczkai Csaba

Ki mondta, hogy a romok unalmasak? Mi biztosan nem! A VEB2023 EKF Romkoncertek programsorozata elhozza az irodalom és az élőzene kettősét a többszáz éves romok közé. Ismerd meg a helyszíneket és gyere el a következő romkoncertre!

Dörgicsei Boldogasszony-templomrom – Ahol érdemes megállni egy pillanatra és gyönyörködni a tájban

Dörgicsén három templomrom is található, egészen pontosan a Szent Péter-templomrom, a Kisfalud-dörgicsei templomrom és a Boldogasszony-templomrom. A három romot érdemes akár egy délutáni túra alkalmával felfedezni; bejárni a falut és hagyni, hogy a megmaradt épületrészletek meséljenek a Balaton-felvidék történelméről. Ha Dörgicsét délről, a Balaton felől közelítjük meg, már a határban találkozhatunk a méltóságteljes Boldogasszony templom romjával, ahol nem csak a templomépület maradványait találjuk, hanem az egykor hozzákapcsolódó gazdasági épületekből és a plébános házából is maradt fenn néhány apró részlet. Itt megmaradt a torony nagyobb része, a szentély falainak és kerítőfalának alapjai is. A rom mellett számos padot is találunk, ahonnan kilátás nyílik a Balatonra és a falura is, így érdemes itt egy kicsit leülni és gyönyörködni a tájban. 

Ha erre járunk, érdemes egy kis időt szánni a szomszéd településekre is, például megnézni a vászolyi Szent Jakab forrást és Szent Jakab-templomot, amik Dörgicséről körülbelül 30 perc sétatávolságra találhatók.

A soron következő Romkoncert

Szeptember 4-én, a dörgicsei, Boldogasszony templomromnál Prieger Zsolt és alkotótársai, Nők, extázisban című műsorát hallhatjuk. Az előadást az alkotó női szentek írásaiból állította össze. A koncert különlegessége, hogy ez alkalommal három hölgy is megfordul a színpadon, így Bakonyi Alexa, Szamosi Zsófia és Magyar Bori is része lesz az előadásnak.

A Romkoncertek

A programsorozat a VEB2023 EKF jóvoltából valósul meg, amelynek lényege, hogy a Balaton-felvidéken lépten-nyomon fellelhető kolostor-, templom-, kápolna- és várromokat élettel és művészeti értékkel töltsék meg. A koncertek során kiemelt figyelmet fordítanak a minimális környezetterhelésre, a természeti és történelmi értékek védelmére, így a programok abszolút zero waste, azaz hulladékmentes módon valósulnak meg.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!