Ismerd meg a Tánc Fesztiválja egyik fellépőjét, a Gangaray Dance Company-t! - Interjú Hámor József táncművésszel

kikapcsolódás Kormos H. Barbara

Május 15-én egy olyan programsorozat veszi kezdetét Veszprémben, amely egy héten keresztül folyamatosan mozgásban tartja a fellépőket, a látogatókat és az egész várost. Az idén 25. alkalommal megrendezésre kerülő Tánc Fesztiváljáról már írtunk korábban a szervező, Vándorfi László szemszögéből, de most arra voltunk kíváncsiak, hogy mit jelent a fesztivál a másik oldalról, a színpadról nézve. Mitől különleges ez az eseménysorozat, és mit kell tudnunk a Gangaray Dance Company Rising Sun című előadásáról – többek között erről beszélgettünk Hámor József táncművésszel és koreográfussal, a társulat megálmodójával.

Csaknem húsz éves a Gangaray Dance Company, amit mindössze 26 évesen alapítottál. Mi a társulat fő küldetése?

 

Igen, lassan húsz éve történt, hogy az együttes létrejött. A kezdetektől a mai napig a fő küldetésünk a narráció mentes, „tiszta tánc”  világ színvonalú prezentálása, rituális és szakrális megjelenítéssel. A magyar tánc szakma rendkívül színes, de véleményem szerint a Gangaray az egyedüli, aki a fent említetteteket markánsan képviseli.

 

Mit jelent számodra Veszprém és a régió?

 

Mind táncművészként, mind koreográfusként gyakran megfordultam Veszprémben.

 

Nem először léptek fel a Tánc Fesztiválja rendezvénysorozaton. Mióta tart a közös munka és együttműködés? Szerinted mitől különleges ez a 25 éves rendezvény?

 

Pontosan már megszámolni sem tudom, hogy hány alkalommal kaptunk meghívást a fesztiválra, de szerencsére a Gangaray Dance Company rendszeres meghívottja a rendezvénynek. Önmagában az a tény, hogy egy (tánc)művészeti fesztivál vidéken már 25 éve létezik, szerintem óriási siker, amely mögött szívből jövő hatalmas munka van. Köszönet jár érte a szervezőknek.

 

Idén a Rising Sun című előadással léptek fel a Hangvillában május 17-én az Ataru ütőegyüttes közreműködésével. Mitől lesz különleges ez az előadás?

 

Új darabunkban - amelynek koreográfusa Maday Tímea Kinga - is az önmagában létező tiszta mozgásformák nyelvét választjuk, amelyek nem „jelentenek” semmit, mert puszta absztrakcióként teljesítik ki valóságukat. Kusza, izgalmas, bonyodalmas, már-már átláthatatlan, mégis matematikai pontossággal leképezhető, kísérteties viszonykavalkád adja a Rising Sun című bemutatót. Az együttest jellemző mozdulatvilág tisztasága éppen annak egyedisége, összetéveszthetetlensége képezi a munkánkat. A személyiség mélyről feltörő, mozgásban megfogalmazódó jelei kapnak főszerepet. A saját munkáinkra jellemzően darabjaink az érzetekre reflektáló hangzásvilág alapján komponálódtak, érzéki, buja, dúsan mozgalmas színpadi világot életre hívva. A Rising Sun egy dinamikus, ámbár meditatív mozgásra épülő, a csendet, mint zeneiséget nem kímélve belső tájakra vezet, melynek zajos zenei kavalkádja az egyéni táncos színeit és karakterjegyeit rántja elő. A táncosok testének, jelmezének és a színpadi térnek a saját természetes hangjai szülik a hangzó közeget: a visszafogottság és az együtt lélegzés hihetetlen energiái rendkívüli egységet és közösséget teremtenek a színpadon lévők, de a nézőtéren ülők között is.

 

Ha jól tudom, az előadásban az ázsiai harcművészet elemei is megjelennek majd.

 

Igen, az előadásra jellemző az elemi ösztön ereje, amely az ázsiai harcművészetből, azon belül is a kungfu-ból kívánt merítkezni, így próbálván parallelt húzni a kortárs tánc és a harcművészet között. A magas figyelem mellett a darabban használt keleti zenék felszabadítanak a lefojtottság alól, s a zene sodrása új lendülettel és mozgásenergiával tölti meg az előadás terét.

Tánc határok nélkül, világszínvonalon, szeretettel mindenkinek - Olvasd el interjúnkat Vándorfi Lászlóval, a Pannon Várszínház igazgatójával, az idén 25 éves Tánc Fesztiválja szervezőjével! Elolvasom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!