„Tánc határok nélkül, világszínvonalon, szeretettel mindenkinek.” – 25 éves a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivál

Kultúra VEB2023

Május 15. és 21. között minden a táncról fog szólni Veszprémben. Négy zárt helyszín, nemzetközi színvonalú verseny, számtalan kültéri szórakoztató előadás, táncművészet, bábszínház és zenei élmények várják a táncok rajongóit a Királynék Városában. Az esemény a VEB2023 EKF támogatásával a Pannon Várszínház jóvoltából valósul meg. A színház igazgatójával, Vándorfi Lászlóval beszélgettünk.

Forrás: Pannon Várszínház

Ahogy említettük, jubileumot ünnepelnek idén: 25 éves lett a rendezvény. Mesél nekünk a történetről, honnan származik a kortárs táncfesztivál ötlete?

 

Az elképzelés onnan származik, hogy rögtön a rendszerváltást követően, 1991-ben a Petőfi Színház igazhatója lettem, és egy olyan programmal álltam elő, amelyben a kortárs tánc veszprémi megjelenése alapvető volt. 1998-ig évente egy produkcióval készültünk, vendégtáncosokkal és koreográfusokkal közösen. A színház vezető koreográfusa Krámer György volt, és 1998-ban vele együtt jutottunk arra az elhatározásra, hogy szervezünk egy veszprémi kortárs táncfesztivált, amely akkoriban egyedülállónak számított, nemcsak vidéken, hanem az országban is. Ez hosszú ideig így is maradt, és a fesztivál ma is őrzi a kortárs tánc jellegét, ez a hívószava, de kezdetektől fogva összművészeti fesztivál is.

A rendezvény idén a VEB2023 EKF programjainak kiemelt eseményeként fog megvalósulni. Miben tér el az idei fesztivál a korábbiaktól?

 

Már két éve nemzetköziként működik a fesztivál, de a VEB2023 EKF programja egyértelműen segít abban, hogy nemzetközi szinten is hírét vigyük az eseményeknek. Idén nyolc nemzetközi együttest vonultatunk fel a program során különböző műfajokban, Horváth Csaba művészeti vezető válogatása szerint. Van egy szlogenünk, amely leginkább kifejezi a fesztivál lényegét: „határok nélkül, világszínvonalon, szeretettel mindenkinek”. Ebben szerintem minden benne van.

Született veszprémiként Ön miben látja egy ilyen régiós szintű együttműködés fontosságát, mivel tud hozzájárulni a VEB2023 EKF programja Veszprém vagy a régió kulturális életéhez?

 

A kortárs művészetek Budapest-központúságával szemben, mi 25 éve azt szeretnénk elérni, hogy Veszprém a fővárossal egyenrangú színvonalon képviselhesse ezt az irányvonalat, magához szólítsa a progresszív és kortárs művészeket. A kortárs alatt mi azt értjük, hogy új megközelítésben próbáljuk megszólítani és ezáltal növelni a közönségünket. Ebben az évben rengeteg olyan előadás lesz, amelynek során a humor és az interaktivitás főszerepet játszik, tehát a fesztivál mindenféleképpen nyit kifelé.

Forrás: Pannon Várszínház

Említette az interaktivitást. Hogyan nyilvánul meg ez a gyakorlatban? Az előadásokon felül a látogatók akár ki is próbálhatják magukat a táncokban?

 

Természetesen, lehet majd táncolni és többféle programban aktívan részt venni a rendezvény valamennyi napján. Bár a fesztivál május 15-én indul, készülünk egy nulladik nappal, május 14-én vasárnap, ahol a szabadtéré a főszerep.

A fesztivál egy verseny is, amelynek bírálását egy komoly szakmai zsűri végzi.

 

Igen, a fesztivál kezdetek óta versenyként működik. Vannak versenyelőadásaink és off programjaink is, amelyek színesítik a palettát, de nem a megmérettetés részei. A szakmai zsűri tagjai Pongor Ildikó Kossuth-díjas táncművész, Fuchs Lívia tánctörténész és tánckritikus, Kerekes Blanka veszprémi születésű nemzetközi karriert befutott fiatal fuvolaművész, M. Tóth Géza szintén veszprémi, Oscar-díjra jelölt Balázs Béla-díjas filmrendező és Hegyeshalmi László, a Veszprémi Művészetek Háza volt igazgatója, képzőművész, grafikus, Idén bemutatkozik a zsűriben egy új tag, Zsótér Sándor is, aki országosan ismert Kossuth-díjas rendező, és akinek a jelenléte azért is különösen indokolt, mert számos olyan produkciót vitt már színpadra, ahol a mozgásnak kiemelt szerepe volt.

Mikor kerül sor az eredményhirdetésre?

 

Az utolsó napon, május 21-én a zárógálán hirdetjük ki az eredményt, de a zsűrinek egész héten komoly feladata van: minden nap értékelik a produkciókat, így napról napra változik az eredmény az újonnan látott produkciók alapján. Szombat este lesz egy végső összecsapás, amely után döntést hoz a zsűri a díjazottakkal kapcsolatban. Minden évben van egy közönségdíjunk, amelybe ők nem szólhatnak bele, hanem abszolút a közönség szavazatai alapján ítéljük oda valamelyik fellépőnek.

Forrás: Pannon Várszínház

Négy zárt helyszínen zajlanak majd a programok: az Agórában, a Hangvillában, a Pannon Egyetemen és a Csermák Antal Zeneiskolában is. Ezen felül számos szabadtéri produkciót is láthatunk majd a város különböző pontjain. Ha három eseményt ki kellene emelnie a programok közül, melyeket semmiképpen se hagyjunk ki, melyek lennének azok?

 

Nehéz kérdés, de három külföldit emelnék ki, mert mind olyan világszínvonalú produkció, amely után bármelyik ország bármely fesztiválja megnyalhatná mind a tíz ujját. Az egyik a francia Baro devel társulat című előadása május 17-én 18:30-tól az Agórában, amely egy egészen különleges összművészet, ahol a könnyes nevetéstől a könnyes megrendülésig mindent átélhetünk, de képzőművészetet, zenét, táncot, színművészetet is magában foglal. A női és férfi főszereplőkön kívül jelen lesz még egy fantasztikus szereplő, egy madár, aki végszóra jön be, megy ki, néhol a saját lábán, néhol repülve, sőt még meg is szólal.

A másik egy világhírű japán művész Hiroaki Umeda, aki május 16-án 19 órától fog fellépni a Hangvillában. Az Accumulated Layout + Intensional Particle című produkciójában a XXI. századi digitális technika és az emberi test mozgása lesz párhuzamba állítva, és ad egészen különleges élményt a nézőknek.

A harmadik pedig a belga Miet Warloop társulat produkciója, amelyik egyszerre cirkuszszínház, egyszerre családi színház és burleszk, mely az életünk hiányait állítja fókuszba. Arról szól, hogy ha mi emberek nem tudunk egymással kapcsolatba kerülni, akkor megteszik helyettünk a tárgyak. Megszólal, és arrébb megy például egy ház, vagy az asztal azt kéri, hogy terítsék meg és reggelizzenek rajta. Rengeteg féle látványeszköz fogja színesíteni ezt a fantasztikus produkciót, amelynek After Allspringville a címe, és két alkalommal is megtekinthető lesz majd: május 20-án 20 órakor és május 21-én 19 órakor a Hangvillában.

Kiket céloz elsősorban a fesztivál, egész családok számára is érdekes lehet?

 

A család az elsődleges, csak egyetlen 18 karikás előadásunk lesz, de általában 12-14 éves kortól ajánljuk a produkciókat. Az egész fesztivál irányultsága a nyitott kapu, nem pedig a zárt művészet, így mindenkit szeretettel várunk. Fellép majd a Kabóca Bábszínház május 14-én 17 órakor a Kossuth utcán, akik felnőtteknek és gyerekeknek is gyakran készülnek előadásokkal, de a fesztivál során megjelenik majd a hagyományos mozgásművészet, a tiszta tánc vagy akár egy virtuóz koncert, olyan előadások, amelyek egyszerre sorolhatók a színház, a tánc vagy a zene műfajába, látványnak sem utolsók, így fantasztikus élményt kínálnak a veszprémieknek és a városba látogatóknak. Kár lenne kihagyni, mert ahogy említettem nemcsak neves hazai előadók, hanem világszínvonalú nemzetközi produkciók is érkeznek hozzánk.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!