Fedezd fel Ábrahámhegy és a Badacsony környékét!

kikapcsolódás VEB2023

Pattanj két kerékre vagy húzd fel a túracipődet és vedd a nyakadba Ábrahámhegyet és környékét! Ismerd meg velünk az északi part közkedvelt úticéljainak látnivalóit!

Bagolykő – Rókaszikla, Ábrahámhegy

 

Ábrahámhegy nyugati határa felé kell vennünk utunkat, ha a különleges Bagolykövet szeretnénk látni. Ezt a különleges képződményt egy az egyben a természet formálta; a szélnek és a csapadéknak köszönhetően impozáns sziklák alakultak itt ki, ráadásul éppen olyan helyen, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Badacsony hegyre.

Az alsóörsi új temetőtől a Szent Iván utcán haladva, a piros P jelzést követzve, majd a Körmiczi utca kereszteződésétől felfelé 10-15 percen át haladva érkezhetünk meg a Bagolysziklának vagy Bagolykőnek nevezett kilátóponthoz, ahol nem csak gyönyörködhetünk a panorámában, de napsütéses időben a sziklákon elterülve napozhatunk is.

 

GPS: 46.9853 17.9797

 

Bökk-hegyi kilátó, Ábrahámhegy

 

A Bökk-hegyi kilátót 2002-ben adták át és minden Ábrahámhegyre kirándulónak kihagyhatatlan helyszín. A Bökk-hegy már önmagában megér egy túrát – kellemes környezetben sétálhatunk, pihenhetünk, piknikezhetünk itt. A 11,5 méteres kilátó legmagasabb pontjáról beláthatjuk a teljes Balaton-felvidéket, a fonyódi hegyeket, de tiszta időben még a balatonboglári gömbkilátót is felfedezhetjük a távolban.

 

Cím: Kilátó krt.

46.813424 N, 17.565548 E

 

 

Folly Arborétum, Badacsonyörs

 

A 71-es úton autózva tábla jelzi az irányt Badacsonyörsnél, majd egy meredek emelkedő megmászása után egy hatalmas parkolóban találhatjuk magunkat, ahol gyönyörű balatoni panoráma tárul a szemünk elé. De, ami a Folly Arborétum kapuján túl fogadja az embert, az még a korábbi elképzeléseinket is felülmúlja, és rögtön értelmet nyer, hogy miért is kapta az arborétum a „Balaton édenkertje” szlogent. Az első örökzöldet közel 120 éve telepítették az arborétum területére, azóta pedig már több száz darabból álló növénygyűjtemény található meg itt. A gyűjtemény mediterrán hangulatú cédrusokból, ciprusokból és borókákból kiemelkedő: Közép-Európa legidősebb példánya látható egyes fajtákból. Több, mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle található meg a kertben, ami a Kisörsi-hegy déli oldalában helyezkedik el, és kényelmes sétautakkal bejárható.

 

Cím: Badacsonytomaj, Kápolnavölgyi út 25, 8257

Ismerd meg a Folly Arborétumot! - Interjú Folly Rékával Elolvasom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!