Visszatekintés a 2023-as EKF-évre – Régiós Show: Amikor a Bakony-Balaton régió járásközpontjai ragyogtak

Kultúra

2023-ban a Bakony-Balaton régió 11 járásközpontja mutatta meg kulturális sokszínűségét a Régiós Show keretében megrendezett eseményeiken keresztül. Milyen célokkal jött létre és miről is szólt pontosan ez a nagyszabású eseménykavalkád? A programsorozatra Gere Henriette-vel, a VEB2023 EKF régiós koordinátorával tekintünk vissza egy rövid beszélgetés erejéig.

Nemzetek Fesztiválja I Marcali

Milyen céllal született meg a Régiós Roadshow?

 

A programsorozat átfogó célja volt a kulturális kínálat sokszínűségének és európai dimenziójának bővítése, a kultúrához való hozzáférés és az abban való részvétel szélesítése, valamint a kulturális ágazat teljesítményének, más ágazatokhoz való kapcsolódásának fokozása, és Veszprém, illetve az érintett régió nemzetközi arculatának erősítése. Azt szerettük volna, hogy a 2023-as év folyamán a járásközpontok mindegyike legalább egy olyan, nagy tömegeket megmozgató kulturális rendezvényt szervezzen a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program jegyében, amely mind a helyi és régiós lakosság, mind pedig az ide látogató turisták számára valódi EKF élményt nyújthat. A Régiós Show-hoz 11 járásközpont csatlakozott – egészen pontosan Ajka, Balatonalmádi, Balatonfüred, Fonyód, Keszthely, Marcali, Siófok, Sümeg, Tapolca, Várpalota, Zirc. Ezek a települések régiónk kulturális központjai más és más egyéniséggel, komoly múltra visszatekintő kulturális arculattal. A Régiós Show keretében pedig mindannyian megmutathatták, mi mindent tudnak nyújtani közösségeik és az érdeklődők számára.

Anna Fesztivál I Balatonfüred

Hogyan tudja erősíteni egy ilyen eseménysorozat egy térség kulturális pezsgését? 

 

Az események egyenként kivételes lehetőséget biztosítottak a városoknak, hogy bemutassák színes kulturális és épített örökségüket, összehozzák a generációkat, a lakosaikat és a látogatóikat, tisztelegjenek a múlt előtt, értéket teremtsenek a jövő kultúrafogyasztóinak. 
A Régiós Show kapcsán volt néhány megkötésünk, például, hogy a települések által szervezett események mindenképp kulturális értéket közvetítsenek és fontos volt az is, hogy megszólítsák a helyi-térségi közönséget, hiszen minél több embert sikerül bevonni egy-egy ilyen rendezvénybe, annál inkább növekszik az adott településen, térségben, régióban a kulturális pezsgés.

Ajka Art City

Lehet-e folytatása egy ilyen kezdeményezésnek az EKF-év után is?

 

A megvalósult Régiós Show rendezvények a régió kulturális sokszínűségének bemutatására épültek, úgy, ahogy az VEB2023 EKF programok is Veszprém, a Bakony és a Balaton kulturális sokszínűségét, egyediségét próbálták bemutatni, igazolni. Fontos szerepe volt ennek a rendezvénysorozatnak továbbá az igényes, magas kulturális értékkel bíró rendezvények megteremtésében és fenntarthatóságában is.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy csaknem a kezdetektől részt vehettem a VEB2023 EKF és a települések kooperációjában, így annak is részese lehettem, amikor a települések egyenként eldöntötték, hogy a VEB2023 EKF program szervezőivel erős szövetségre lépnek és részt vesznek a kezdeményezésünkben, formabontó és rendhagyó programjaikkal.  Céljaink már akkor azonosak voltak: ünneppé varázsolni a 2023-as évet és közelebb hozni a kultúrát mindenkihez. Azonban mi sosem rövid távon képzeltük beteljesíteni ezt a törekvést, sokkal inkább hosszú távú folyamatokat szerettünk volna elindítani és megerősíteni, amelyek bőven túlmutatnak az EKF-éven. A program éppen azért állt a régió számos kezdeményezése mögé, mert megéreztük azt a tenni akarást, azt az ambíciót, ami régió településeinek, ebben az estben járásközpontjainak szervezőit jellemzi.  Úgy gondolom, hogy ha egy térség képes egy ilyen minőségű együttműködésre, mint amit itt láttunk a Régiós Show esetében is, akkor ezzel már teljesül is az Európa Kulturális Fővárosának egyik fontos célja, hogy a kultúra segítségével közelebb hozza az embereket, a településeket.

 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!