Veszprém Jazz Fesztivál, Intelligens Tájak Konferencia és Siófok55 Városnap – Régiós programajánló novemberre

Kultúra

Ha nem szeretnél lemaradni a legizgalmasabb kiállításokról, kíváncsi vagy rá, hol élhetsz át megismételhetetlen zenei élményeket és szeretnéd megtanulni, hogy miből áll az intelligens tájhasználat a Balaton körül, olvass tovább, mert ebben a hónapban is összegyűjtöttük Veszprém és a Bakony-Balaton régió kihagyhatatlan eseményeit!

VESZPRÉM

Ha a művészetekben merítkeznél meg…

 

… és még nem volt időd ellátogatni az Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi című kiállításra a Laczkó Dezső Múzeumban, van egy jó hírünk: a nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítást február közepéig meghosszabbították!

 

A Művészetek Házában, azt belül a Csikász Galériában november 18-án kerül sor Aideen Barry ír és Szabó Eszter magyar művészek Boiling Frog című kiállításának megnyitójára, mely január 21-ig tekinthető meg. A művészek munkásságában az a közös, hogy különleges, fanyar nézőpontból, a humor erejét használva világítanak rá az emberek mindennapi életére.

 

Október végén megnyílt A fény árnyéka című kiállítás a Dubniczay-palotában, mely november 26-ig látható. A tárlat témájának kiindulópontját Jokesz Antal experimentális fotográfiai sorozata adta, amelynek kapcsán ismert képzőművészek és a Budapesti Metropolitan Egyetem egykori és jelenlegi hallgatóinak és tanárainak művei láthatók.

 

Toroczkai Csaba A táj fényei című kiállítását nyáron láthattad a Művészetek Házában, de ha kíváncsi vagy más munkáira, december 31-ig a veszprémi Vasútállomás aluljárójában egy különleges fotósorozatot nézhetsz végig tőle, melynek fókuszában Inota és a nyár végén megrendezett INOTA Fesztivál áll.

 

November 18-án nyílik meg a Kinetikus művészet kiállítás a Dubniczay-palotában, mely január 31-ig megtekinthető. A tárlaton olyan alkotásokat gyűjtöttek össze, melyek a fény, a tudomány, a technika és a művészet találkozására épülnek.

 

A Csendnapok 2023 eseménysorozat programjai novemberben is folytatódnak a Művészetek Házában. A Humor a képzőművészetben című program során november 4-én a Dubniczay-palotában Bellák Gábor művészettörténész előadását hallgathatod végig, november 5-én pedig az Akitől „Zsuzsit” kaptuk című tárlaton R. Kiss Lenke húsz kisplasztikája lesz látható. November 12-én és 26-án művészetterápiás foglalkozásokon is részt vehetsz Bognár Tibor művészetterapeuta vezetésével, ahova előzetes regisztráció szükséges.

 

Kiállítás a nyílt utcán? Veszprémben több helyen is találkozhatsz velük!

 

A Privát Veszprém Szoborkiállítás keretén belül december 29-ig olyan ikonikus veszprémi alakok életnagyságú szobraival találkozhatsz, mint Csikász Imre, Cholnoky Jenő vagy Rosenberg Jenő. A Lakatlan kirakatok segítségével pedig érdekes és tanulságos történeteket ismerhetsz meg a város ismert alakjairól, ha ellátogatsz a Mackó cukrászdához, a Fekete Sas gyógyszertárhoz vagy az Ablak a bablak vegán kávézóhoz!

 

Akkor se lepődj meg, ha Veszprém buszmegállóiban is mesés történetekre bukkansz, hiszen a Mesélő Megállók helyi arcok és helyszínek segítségével idézi fel Veszprém hétköznapjait. Sőt, a posztereket most már nemcsak a megállókban, hanem a városban közlekedő buszokon is elcsípheted!

 

Az Open Galéria programsorozat a negyedik állomásához ért, és október 27-től december végéig Az Egyetemváros múltjából című kiállítást nézheted meg Veszprémben, a Zrínyi Miklós utca 17. társasház mögött, amely Borbás János fényképeit mutatja be.

 

Ha mindened a zene, ebben a hónapban is számtalan program közül válogathatsz!

 

Október elején kezdődött és egészen november végéig tart a Mini Carnegie Hall, amely a világhírű New York-i koncertterem mintájára biztosít színpadot a Szent Imre téren a feltörekvő generáció zenei tehetségeinek: a Veszprém-Bakony-Balaton régió zeneiskoláinak tehetséges növendékei minden nap 18 órától lépnek színpadra.

 

November 5-én egy igazán különleges esemény vár az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központban A zene mint határtalan európai örökségünk koncert néven. A klasszikus zenei koncerten hazánkon kívül Olaszország és Szlovénia művészei lépnek fel, és vezetik át az évet 2023 Európa Kulturális Fővárosából a 2025-ben címet közösen viselő Nova Goricába és Goriziába. Az est során nemcsak magyar, hanem olasz és szlovén zeneszerzők, köztük Bartók, Brahms, Kumar és Respighi művei csendülnek kell.

 

Ha igazi buli hangulatra és szuper zenékre vágysz, mindenképpen látogass el a Papírkutyába ebben a hónapban is: november 12-én a Bacsó Kristóf Triad jazz zenéjét a szaxofon teszi még különlegesebbé, november 14-én a Vibratone Quartet segítségével megismerhetsz egy különleges hangszert, a vibrafont, november 15-én pedig a Söndörgő együttes virtuóz előadását láthatod. Ütős blues zenével a Franck & Damien, fergeteges bulival a Duncan Disorderly & Scallywags triplázik majd, előbbi november 21-22-23-án, utóbbi november 28-29-30-án lép színpadra. A hónapot a Malek Andi Soulistic formáció zárja, amely Malek Andrea énekesnő-színésznő és Jáger Bandi zongorista duója alkotja. A különleges zenei projekt során a jazz, a latín stílus és a zene és lélek kapcsolata kerül középpontba.

 

A Hangjáték programjai is folytatódnak és november 9-én különleges koncerttel vár a Találkozások Zenevárosban: Pátkai Rozina Quart & Couple Coffee a FOTON-ban. A különleges együttműködés keretén belül a bossa novát az afro-latin elemekkel vegyítik. November 28-án a Hangvillában  pedig Palya Bea az Énekeld magad szabaddá! programon belül a Fény-dalokkal készül, mely a karácsonyi hangulathoz teremti meg a hangulatot, és mely során te is kipróbálhatod a saját hangodat.

 

Ha szereted a jazzt, a Veszprém Jazz Fesztivált se hagyd ki, ahol november 16. és 19. között fellép többek között Peter Gabriel és Sting kedvenc dobosa, Manu Katché, Erik Truffaz, Bill Frisell és a Scary Pocket is. A fesztivál több helyszínen, a Hangvilla, az Expresszó és a Papírkutya színpadán várja a műfaj szerelmeseit.

 

Ha szeretnél többet megtudni és tanulni a régióval kapcsolatban…

 

… ne hagyd ki az Intelligens Tájak Nemzetközi Konferenciát november 9. és 11. között az ActiCityben, ahol a hazai és nemzetközi példák segítségével tárhatod fel a táj, a gazdaság és a kultúra összefüggéseit és egymásra gyakorolt hatásukat.

 

A Music Hungary Konferencia és Showcase idei témája pedig a MI&TI, azaz a mesterséges és természetes intelligencia szerepe lesz a zeneiparban, amely azt vizsgálja majd, hogyan teremhető harmónia a két jelenség között. November 7. és 9. között több helyszínen, a Hangvillában, Expresszóban és a Papírkutyában csatlakozhatsz az eseményhez, és a tizedik évforduló alkalmából a Music Hungary-díj kiosztására is sor kerül.

 

Ha nem szeretnél irodalmi élmények nélkül maradni…

 

… mindenképpen látogass el az Irodalom Éjszakája programsorozatra november 9. és 11. között, mely során Veszprém utcáin három estén át rendhagyó irodalmi barangoláson vehetsz részt. 27 ország 27 szerzőjének műveiből hallhatsz részleteket a PASZTA hallgatói és tanárai felolvasásában, sőt, ha elég figyelmes vagy, még egy játékon is részt vehetsz!

 

Ha inkább koffeinnel szeretnéd az irodalmat fogyasztani, ne hagyd ki a Kávéházak Éjszakáját sem november 16. és 19. között, amikor 15 helyszínen, több mint 30 irodalmi, zenés-irodalmi és színházi program, workshopok, kóstolók és gyerekprogramok közül válogathatsz majd, sőt még kávéháztörténete sétán is részt vehetsz!

 

Ha mindened a mozi…

 

… látogass el a FOTON Audiovizuális Centrumba, ahol nemcsak az aktuális premierfilmeket láthatod, hanem az októberben indult FOTON filmklub vetítéseire is beülhetsz. November 8-án a diákfilmklub keretén belül a FOMO – Megosztod és uralkodsz kerül vetítésre, amely után László Panna színésznővel is beszélgethetsz, november 16-án a magyar klasszikus Sose halunk meg! című filmet, november 30-án pedig a sportlegenda Keleti Ágnes életét bemutató Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című dokumentumfilmet nézheted végig. 

 

Ha szeretnél más országok és városok kultúrájával megismerkedni…

 

… ebben a hónapban se mulaszd el az InterUrbán programsorozat eseményeit, amelynek során Tartu, Ibagué, Trencsén és Nyitra kerülnek a középpontba. Koncertek, fotókiállítás, latin zenei workshop, táncbemutató és hangszerkészítő workshop teszik színesebbé a képzeletbeli utazást. 

RÉGIÓ

Művészeti élményekből…

 

… az egész régióban találhattok kedvetekre valót. A szeptemberben nyílt Maurer Dóra A struktúra tematizálása című kiállításra mindenképpen látogass el, ha szereted a neoavantgárd művészetet. A tárlat a balatonfüredi Vaszary Galériában január 7-ig látogatható.

 

Herenden folytatódik a Porcellán konstellációk kiállítás, és egészen december 15-ig a világszerte híres porcelánmanufaktúra különleges alkotásaival ismerkedhetsz meg. Sőt, a kísérőprogramok segítségével november 11-én és 25-én az Ismerkedés a színekkel programon is részt vehetsz, és azt is kipróbálhatod, hogyan készülnek a porcelánrózsák és figurák.

 

A Rendhagyó terek következő állomása…

 

… november 7-én Várpalotára, az Inota Retro Színházba látogat, ahol Fabacsovics Lili és Vándorfi László a RED SHOW című mozgalmas, zenés komédiával készül. Rendhagyó helyszín, speciális karakterek és egy különleges előadás, mely az ’50-es évek dicsőítő ódáira, komikus helyzeteire és bravúros párbeszédekre épít.

 

A Régiós Show az utolsó programjához ér,

 

… melynek fókuszában Siófok városa lesz november 30. és december 3. között. A Siófok55 című programsorozat során egy egyedülálló 5 napos program keretén belül ünnepelheted meg Siófok város 55 éves jubileumát. Kulturális és szabadidős programok, könyvbemutató, néptáncelőadás, rajzverseny, animációs lézerswhow és kvízest is várnak, a színpadon pedig az Apáti Dixieland Band, a Bagossy Brothers Company és Szekeres Adrien adnak koncertet.

 

Ismerkedj meg a Semmi különös! A Bakony ékkövei projekttel!

 

A projekt kapcsán már hallhattunk a négy falu, Jásd, Borzavár, Bakonynána és Nagyesztergár rejtett kincseiről, és novemberben a végéhez ér a Bakony ékkövei programsorozat. November 18-án Borzaváron láthatod a Négy Falu Színháza / Faluközi színház programot, ahol helyi történeteket és legendákat ismerhetsz meg a helyiek szemszögéből, akik a színdarab létrehozásának minden részletéért felelnek.

Még több programért lapozd fel a VEB2023 EKF novemberi programfüzetét! Elolvasom

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!