Veszprém a 10 legkedveltebb európai úticél között! – Hét ok, amiért ne hagyd ki a várost

kikapcsolódás Kormos H. Barbara

A European Best Destinations rangos nemzetközi versenyén 178 ország és több mint félmillió turista véleménye alapján Veszprém a legjobb tíz úticél közé került. A város több mint 400 várossal versenyzett olyan illusztris társaságban, mint London és Bécs, és a lista dobogós helyein Varsó, Athén és Maribor végzett. Mitől olyan szerethető a királynék városa? Mutatunk néhány nyomós okot.

Azt, hogy Veszprém nemzetközileg is népszerű desztinációnak számít, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a magyarországi szavazatokon túl francia, amerikai, angol, és ír szavazatokat is bezsebelt. Veszprém az előkelő hetedik helyet szerezte meg a listán, ezért most hét okot gyűjtöttünk össze, hogy miért érdemes minél előbb ellátogatnod a városba!

1. Környezeti adottságok – Karnyújtásnyira a Bakony és a Balaton!

Az biztos, hogy a lokációját tekintve Veszprém kivételes helyzetben van, hiszen nemcsak a főváros felől közelíthető meg gyorsan autóval és vonattal is, hanem a vízpart is mindössze 20 perc távolságra van. Arról már nem is beszélve, hogy az erdő és a túrázás szerelmesei a Bakony felé is indulhatnak.

 

2. Vonzó városkép – Minden korosztálynak!

A város minden korosztály számára izgalmas kincseket tartogat: tégy egy romantikus sétát a Séd-partján, lépj át a Hősök kapuján és fedezd fel a Várnegyedet, vagy csak sétálj fel a Kálvária-dombra és élvezd a csodálatos panorámát!

 

3. Kiállítás-körkép – Merülj el a kultúrában!

Veszprém 2023-ban büszkén viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet, így idén még több lehetőséged nyílik arra, hogy izgalmas kulturális eseményeken és kiállításokon vehess részt. Dubniczay-palota, Csikász Galéria, Modern Képtár, Várgaléria – csak pár helyszín, amit mindenképpen látogass meg, ha a városban jársz!

 

4. Történelmi csemegék – Minden sarkon a történelem egy-egy szelete vár!

Veszprém nem véletlenül kapta meg a Királynék városa címet, hiszen István király a várost és birtokait feleségének, Gizella királynénak ajándékozta, és a királynékat több évszázadon keresztül Veszprémben koronázták meg. Gizella nevével a városban több helyen is találkozhatsz: I. István és Gizella királyné szobránál, a Gizella-kútnál, a Gizella-kápolnánál vagy akár a Gizella királyné-kilátónál.

 

5. Vibráló zenei élet – Hangolódj rá a város ritmusára!

Veszprém, az UNESCO által hivatalosan is a zene városa, ahol mindig szól a zene, legyen az egy klasszikus műfaj, jazz vagy blues. A városban rengeteg zenei fesztivál közül válogathatsz: áprilisban például vár Magyarország történetének legnagyobb bluesfesztiválja, a Veszprém Blues Fesztivál, de ha inkább a klasszikus vonal vonz, ne hagyd ki az Auer Fesztivált augusztusban!

 

6. Gasztronómiai ínyencségek – Fald fel a várost!

Akármerre indulsz, az sem jelent majd gondot, ha megéhezel, hiszen Veszprém gasztronómiai szempontból is pezseg: mi az Óváros tér környékét ajánljuk, ahol az utóbbi időben több olyan üzlet is megtelt élettel a VEB2023 EKF Utcakép Fejlesztési Program segítségével, amelyek korábban üresen álltak. Sőt, vasárnap az Óváros Piac tölti meg a teret, ahol minőségi kézműves portékák közül válogathatsz.

 

7. Gyereknek lenni (Veszprémben is) jó! – Irány az Állatkert!

Veszprém a European Best Destinations versenyén az Európa legjobb családbarát városi desztinációja címet is elnyerte! A város egyik legnépszerűbb látnivalója az Állatkert, nevét a híres Afrika-kutatóról, Kittenberger Kálmánról kapta. A hatalmas komplexum számtalan tanösvényével egész napos programot kínál, amely nemcsak a legkisebbek, de akár a felnőttek számára is izgalmas felfedezéseket tartogat.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!