Utcai forgatag, művészetek, irodalom és színház – Szeptember 22-én indul a Kisfaludy utcaSzínház Fesztivál

Kultúra

Mindig is vonzott a színházak világa, de az egyéb művészetek és az irodalom sem áll távol tőled? Olyan programot keresel, ahol akár a családok és a legkisebbek is találhatnak kedvükre való elfoglaltságot? Akkor ne hagyd ki a Kisfaludy utcaSzínház Fesztivált, ahol szeptember 22. és 24. között több helyszínen, az utcai forgatagban nyerhetsz bepillantást a város sokszínű kulturális világába.

Ha azt mondjuk Sümeg, talán elsőre a vár és Kisfaludy Sándor neve ugrik be a legtöbbeknek – nem véletlenül kapta a fesztivál is Kisfaludyról a nevét. Most viszont összegyűjtöttünk pár fontos tudnivalót, amelyet talán még te sem hallottál erről a különleges városról.

Azt tudtad, hogy…

 

… a település Szent István király korától az 1950-es évekig nem Veszprém, hanem Zala vármegyéhez tartozott?

 

 … Sümeg környéke a bronzkór óra lakott terület volt: a 19. század végén a Római Birodalom korából származó katonai házakat és tábort találtak, melyek leletei jelenleg a városi múzeumban tekinthetők meg?

 

… 1552-ben a püspökséget Veszprémből Sümegre helyezték át, mivel Veszprémet a törökök elfoglalták? Padányi Biró Márton püspök 200 ével később építette meg a püspöki palotát.

 

… Sümeg a 19. században a borkereskedelméről volt híres? Ramassetter Vince alapított a településen borászatot és kereskedelmi céget, melynek termékeit Európa-szerte értékesítették.

 

… Sümeg csaknem 40 éve, 1984-ben kapta meg városi rangját?

Sümeg és Kisfaludy Sándor

Kisfaludy Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti és a Kisfaludy Társaság rendes tagja, 1772-ben Sümegen született, így neve örökre összefonódott Sümeg városával. Szerelmét, Szegedy Rózát is a városban látta meg először 1792-ben. Később 1794 őszén, amikor Kisfaludy egy szerelmi csalódás miatt otthon töltötte szabadságát, egy badacsonyi szüret során találkozott Rozáliával, akibe rögtön szerelmes lett. A lány kezdetben óvatos volt Kisfaludyval, de romantikus levelezésbe kezdtek. Rozália az első lánykérésnél kikosarazta a férfit, de 1799-ben végül összeházasodtak.

 

Kisfaludy emlékét nemcsak a szülőházában kialakított múzeum őrzi, hanem a róla elnevezett étterem is, amely a reformkorban az értelmiségiek találkozóhelye volt, illetve Magyarország második kaszinója is az épületben üzemelt.

Három nap fesztivál

A Kisfaludy utcaSzínház Fesztivál során több helyszínen nemcsak színházi, hanem egyéb művészeti, gasztronómiai, családi és gyerekprogramok közül választhatsz.

 

2023. SZEPTEMBER 22. PÉNTEK

 

Helyszín: KISFALUDY EMLÉKHÁZ

 

Időpont: 16:00

Program: Fesztiválnyitó Művészpiknik – cseppnyi Provence Sümegen

A kötetlen program az Emlékház udvarán, a Darnay Alkotótábor közreműködésével valósul meg, mely során a helyi értékek és művészek, kultúra, zene, színház, Kisfaludy Sándor személye és a gasztronómia kerül középpontba kiállításokkal és beszélgetésekkel kiegészítve.

A fesztivált Dr. Navracsics Tibor országgyűlési képviselő, területfejlesztési miniszter, Végh László polgármester és Kisfaludy László, a Kisfaludy család leszármazottja, nyitja meg.

 

Program:„Helyben a világ” közös emlékhelyek és kapcsolatok nyomában, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület tagságának kiállítása

A megnyitón a Szegedy Róza Nőikar közreműködik, ahol tárlatvezetésen is részt vehetsz, mely során a Balaton környékének, a „Magyar Provence” külhoni utazóinak és Provence magyar emlékeinek nyomába eredhetsz.

 

Helyszín: KISFALUDY TÉR

 

Időpont: 18:30

Program: Nyitótánc

A Sümeg Néptáncegyüttes és vendégeinek közreműködésével egy örömtánc nyitja meg a fesztivált.

 

Helyszín: KISFALUDY SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

 

Időpont: 17:00 és 20:20

Program: Szutyok című tragikomédia

Az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatóinak előadásában tekintheted meg a tragikomédiát, mely regisztrációs jeggyel látogatható.

 

2023. SZEPTEMBER 23. SZOMBAT

 

Helyszín: KISFALUDY MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

 

Időpont: 10:00

Program: Színházi szakmai kerekasztal

A beszélgetés témája: Kisfaludy ma.

 

Helyszín: BELVÁROS

 

Időpont: 15:00

Program: Szüreti felvonulás

A menet az Árpád utcából indul, a körforgalmon át a Kossuth utcáig, mely során bemutatókat is megnézhetsz a Ramassetter szobornál, a Kisfaludy téren és a Palotakertben.

 

Helyszín: KISFALUDY EMLÉKHÁZ

 

Időpont: 15:00

Program: Nyugiszoba és játékok

Kisgyerekkel érkezel? Akkor ez a te helyszíned, ahol játékokkal és gyerekprogramokkal várnak!

 

Helyszín: PALOTAKERT

 

Időpont 15:00

Program: Levendula udvar: játék és alkotóterek

Tökéletes program azoknak, akik családdal érkeznek: próbáljátok ki a Kisfaludy játszóházat, ragadjatok ecsetet és alkossatok Kisfaludy és Szegedy Róza kedvenc verseinek és virágainak inspirációjából, sőt a szervezők még fa játékparkkal, Hungarikum játszóházzal (Nemzeti Művelődési Intézet), szőlőpréseléssel (Városvédő Egyesület) és palacsintasütéssel (Aktív Nagyik) is készülnek.

 

Időpont: 16:00

Program: Utcaszínház és forgatag

Az utcaszínház során olyan előadásokat nézhetsz meg, mint a Fenevadak a szüreten a Bab Társulat óriásbábjainak, a Nap és a hold elrablása a TeatRum Trapptop gólyalábasok előadásában, de lesz még közösségi utcaszínház is Kikivel.

 

Időpont: 17:00

Program: Kisfaludy Sándor badacsonyi szürete

A különleges szüret a sümegi és tapolcai amatőr színjátszók, Román Iván és a Tördemic Néptáncegyüttes közreműködésével elevenedik meg, N. Horváth Erzsébet rendezésében.

 

Időpont: 18:30
Program: Lázas hajnalok egy rockzenész emlékére

N. Horváth Erzsébet és Fülöp Ádám rendezésében tekinthetsz bele egy rockzenész emlékeibe a zenés-táncos életképeken keresztül a ‘a ’60-as, ’70-es , ’80-as évekből.

 

Időpont: 20:00

Program: Taurin Tűzshow

Ha szereted a tüzes programokat, a Taurin Cirkuszcsoport tűzszínházát se hagyd aki!

 

Időpont: 21:00

Program: Lóci játszik együttes koncertje

Ha fesztivál, a zenei program sem maradhat el: a jó hangulatról a Lóci játszik zenekar gondoskodik.

 

Időpont: 22:30

Program: Fényfestés

A Kisfaludy régen és ma című látványos program során megelevenedik előttünk a fesztivál névadójának szelleme.

 

Helyszín: VÁR

 

Időpont: 18:00

Program: Újvidéki Művészeti Akadémia Tánc című előadása

A 7 helyszínes interaktív színház regisztrációs jeggyel látogatható.

 

2023. szeptember 24. vasárnap

 

Helyszín: KISFALUDY EMLÉKHÁZ

 

Időpont: 15:00

Program: Nyugiszoba és játékok

A Nyugiszoba nemcsak a szombati, hanem a vasárnapi napon is várja a legkisebbeket.

 

Helyszín: PALOTAKERT

 

Időpont 15:00

Program: Levendula udvar:

A családi és gyerekprogramok vasárnap is folytatódnak a Kisfaludy játszóház, fa játékpark játék- és alkotótereivel, ahol akár a versfestést is kipróbálhatjátok.

 

Időpont: 15:00

Program: Bűvös bábos előadás

A bábszínház kedvelőit A nemesgörzsönyi vidám figurák bábcsoport előadása várja a Palotakertben.

 

Időpont: 16:00

Program: Darvastói Művészeti Csoport előadása

Ha kíváncsi vagy A lónak vélt menyasszony vásári komédiára, amelyet modern táncok egészítenek ki, ez az előadás neked szól!


Időpont: 17.00

Program: Görbeségek

Berecz András ének- és mesemondó előadásában Háry Jánosnak és örököseinek állít örök emléket.

 

Helyszín: KISFALUDY SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Időpont: 19.00

Program: Broadway Tánccsoport, Napot hoztam csillagot” című táncszínháza

A különleges előadásban közreműködik Kautzky Armand Jászai Mari-díjas érdemes művész és Tóth Fanni táncművész, a darabot Oláh Tamás rendezte, és ő készítette a koreográfiát is. Ezt az előadást is regisztrációs jeggyel nézheted meg.

Milyen látnivalókat ne hagyj ki, ha a környéken jársz?

 

A fesztivál jó apropó arra, hogy felfedezd Sümeg rejtett csodáit, amelyek közül kétségkívül a leghíresebb maga a vár, amit a 13. században IV. Béla építtetett a város fölé magasodó mészkőhegy tetejére, ahol ma is rendszeresen rendeznek várjátékokat és lovagi tornákat. Ha teheted, Kisfaludy Sándor szülőházába is látogass el - ez a 18. században épült, és ma múzeumként funkcionál. Szintén érdekes látnivaló a környéken az Ősember bányája, egy védett tűzkőbányában kialakított múzeum, és a Sümegi plébániatemplom épületét sem érdemes kihagyni.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!