Utazás az ízek birodalmába -Tarts velünk és fedezd fel Veszprém sokszínű gasztronómiáját!

gasztro

Ha felidézzük a pár évvel ezelőtti Veszprém képét, a belvárosban járva számtalan olyan üzlethelyiség juthat az eszünkbe, amelyek üresen vagy kihasználatlanul álltak a város ikonikus épületeiben. A VEB2023 EKF Utcakép Fejlesztési Programja azonban az utóbbi években újraélesztette ezeket a helyeket, felpezsdítve ezzel Veszprém gasztronómiai kínálatát és térképét.

Itt az októberi hosszú hétvége, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy listába szedjük azt a sok-sok éttermet, kávézót és bárt, amelyek az elmúlt években az Utcakép Fejlesztési Program keretében nyitottak meg és csak arra várnak, hogy felfedezd őket. Öveket becsatolni, ízlelőbimbókat felkészíteni, gasztrotúra indul!

PEKEDLI

Cím: Veszprém, Rákóczi Ferencz utca 1.

Miért érdemes ellátogatnod ide?

A magát szatócsboltként aposztrofáló Pekedli nem más, mint egy négy fal közé zárt piactér, ahol jobbnál jobb kézműves termelői portékák közül válogathatsz, amelyek között régiós finomságokat is találsz. Nem meglepő, hogy a kéthetente vasárnaponként megrendezésre kerülő Óváros Piac jó ideje már az ő szervezésükben valósul meg.

FÜGE KÁVÉZÓ ÉS FAGYIUDVAR

Cím: Veszprém, Rákóczi Ferenc utca 3.

Miért érdemes ellátogatnod ide?

Egy igazi családi vállalkozás, akik minden szakértelmüket és szeretetüket főzik a házilag készült fagyikba és a frissen sütött süteményekbe. Bár a Füge a fagyijuk miatt vált igazán népszerűvé, egy finom kávéra vagy teára a hidegebb időben is beülhetsz hozzájuk, és a Laczkó Dezső Múzeum szomszédságában nyílt új egységükben, a Füge Ligetben is megtalálhatod őket.

ABLAK A BABLAK VEGÁN ÉTTEREM

Cím: Veszprém, Rákóczi Ferenc utca 4.

Miért érdemes ellátogatnod ide?

A kedves nevű étterembe akkor is érdemes ellátogatnod, ha nem feltétlenül vagy a vegán étkezés híve. Itt változatos napi menük, kézműves kávék, kovászos bucik és vegán köntösbe csomagolt gluténmentes szendvicsek, valamint közösségi élmények várnak. A helyszín sem mindennapi: ebben az üzlethelyiségben működött ugyanis Francsics Károly borbélyműhelye, aki itt írta naplóját az 1848-as eseményekről. Érdekesség, hogy a Privát Veszprém projekt keretében november 5-ig találkozhatsz a borbélymester életnagyságú szobrával az étterem előtt.

WINE & VINYL BAR & STORE

Cím: Veszprém, Szabadság tér 2.

Miért érdemes ellátogatnod ide?

„Bor. Bakelit. Boldogság” – szól a hely szlogenje, amihez már csak a Balaton szócskát biggyesztenénk oda a végére, hogy teljes legyen a lista. A Wine & Vinylben akár táncórákra is becsatlakozhatsz, de ha egy finom borra, sercegő bakelitre, kellemes zenére és egy kis tapas-ra vágysz, megtaláltad a tökéletes helyszínt hozzá.

PAPÍRKUTYA

Cím: Veszprém, Szabadság tér 9.

Miért érdemes ellátogatnod ide?

Ha jó koncerteket és igazán jó bulikat keresel Veszprémben, akkor irány a Papírkutya, amelynek kicsi, de annál híresebb színpadán nemcsak hazai fellépők, de nemzetközi sztárok is gyakran megfordulnak. Ebben a hónapban például három estén, október 24-25-26-án a dán Mike Anderson vezet be különleges gitárzenéje rejtelmeibe.

KUNSZT!

Cím: Veszprém, Óváros tér 1.

Miért érdemes ellátogatnod ide?

A KUNSZT! pillanatok alatt Veszprém legkedvesebb reggelizőhelyévé nőtte ki magát, ahol igazán királyi módon élheted át a nap legfontosabbnak tartott étkezését. A brunch akár délig is tarthat, sőt, a változatos programoknak köszönhetően itt mindig találsz egy jó kiállítást, koncertet vagy közösségi programot, az üzlet másik felében kialakított térben pedig hazai designerek termékeiből válogathatsz.

SAIKO NO SUSHI

Cím: Veszprém, Óváros tér 24.

Miért érdemes ellátogatnod ide?

Maradva az Óváros tér környékén, ha rajongsz az ázsiai, azon belül a japán konyha világáért, mindenképp látogass el a Saiko no Sushi étterembe, ahol nemcsak az autentikus japán italokkal és ételekkel ismerkedhetsz meg közelebbről, hanem a japán kultúráról is többet megtudhatsz. Az étterem ugyanis egyfajta közösségi térként szolgál a kultúra és a gasztronómia találkozására. Szóval legyen az baráti vagy családi találkozó, vagy akár üzleti ebéd, evőpálcikákat a kézbe és sushi-ra fel!

LOHONYAY VENDÉGLŐ

Cím: Veszprém, Óváros tér 26.

Miért érdemes ellátogatnod ide?

Új külsővel, de a régmúltat idézve nyitott újra a Lohonyay étterem, amely a 20. század elejétől az államosításig nemcsak vendéglátóhelyként, hanem fontos közösségi térként is funkcionált. Ezt a hangulatot szeretnék újra megteremteni a vendéglőben, ahol ízletes, magyaros ételekkel, családias környezetben és nem mellesleg egy szuper terasszal várják az éhes vendégeket.

DERCE TEJIVÓ

Cím: Veszprém, Kossuth Lajos utca 1.

Miért érdemes ellátogatnod ide?

A tősgyökeres veszprémieknek a Derce név biztosan nem ismeretlen, hiszen a Derce Pékbisztró és a Derce kávézó már évek óta gondoskodik arról, hogy a veszprémiek finom kenyérhez és kávéhoz jussanak. A legújabb egység, a Derce Tejivó csupán pár hete nyílt meg a Kossuth utca elején található üzlethelyiségben, ahol korábban a régi dohánybolt működött. Itt nemcsak a Dercétől megszokott, magas minőségben készülő ínycsiklandó pékárukat találod meg, hanem akár kencéket és sajtokat is beszerezhetsz a ropogós kenyerek mellé és ha egy kis édességre vágynál, akár egy süteményt is kérhetsz a kávéd mellé.

MIMOSA CAFÉ & BAR

Cím: Veszprém, Kossuth Lajos utca 13.

Miért érdemes ellátogatnod ide?

Reggel egy finom kávé, este pedig egy kellemes koktél? Ha szereted a kávé- és koktélkülönlegességeket, a bárhangulatot, és szívesen pillantasz be az egyedülálló italok elkészítésébe, érdemes ellátogatnod a Mimosa Cafe & Barba, ahol mindent megtudhatsz a koktélkészítés rejtelmeiről és ahol nemcsak indítani, hanem zárni is érdemes a napodat.

FOTON SPECIALTY CAFÉ & BAR

Cím: Veszprém, Vár utca 17.

Miért érdemes ellátogatnod ide?

A FOTON Audiovizuális Centrum egy új színfoltot jelent Veszprém kulturális életében, hiszen innovatív művészeti térként koncertek, workshopok, beszélgetések és vetítések helyszínéül szolgál. Nem utolsó sorban pedig az épületben helyet kapott egy specialty kávézó is, ahova bármikor beugorhatsz egy flat white-ra vagy egy matcha lattéra. A kávézóban – ahova akár házi kedvenceddel is betérhetsz – napközben a kávék és teák mellett péksütemények és melegszendvicsek, este pedig finom koktélok is várnak.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!