Ünnepi Ragyogás Veszprémben és mesés adventi programok– Régiós programajánló decemberre

kikapcsolódás

Tarts velünk és vegyél részt te is Veszprém és a Bakony-Balaton régió ünnepi ragyogásában, próbáld ki a Gyárkert téli élményeit, vagy látogass el a legszebb adventi programokra a régióban. Ebben a hónapban is összegyűjtöttük a legizgalmasabb kikapcsolódási lehetőségeket, amiket hideg, hó és fagy ide vagy oda, semmiképp sem érdemes kihagyni.

VESZPRÉM

Ha még nem volt elég a művészeti programokból…

 

…van egy jó hírünk számodra! Meghosszabbították az Egry József 140 Balaton, Szicília, Nervi című kiállítást a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban, így egészen február 18-ig megtekintheted a népszerű festő világhírű alkotásait.

 

December 31-ig a BALATORIUM projekt Zavargó Vizek című kiállítására is ellátogathatsz, mely a Balaton és  környékének kulturális és ökológiai kapcsolatára reflektál a művészet eszközeivel.

 

Ha szereted a komolyzenét és a népzenét…

 

… december 5-én mindenképpen látogass el a Ligeti 100 – Modern Art Orchestra, Ligeti Ensemble és Lukács Miklós Cimbiózis közös koncertjére az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központban. Az este során Ligeti György világhírű örökségét a hazai jazz-világ színe-java eleveníti fel a színpadon.

 

A Hangjáték és a Zeneváros projekt keretén belül a Teho. finn duó lép fel Koncz Gergely és barátaival, akik a mezőségi vonós népzene mestereinek számítanak. A különleges fúzió megszületésének december 7-én a Hangvillában lehetsz fültanúja!

 

Ha inkább a könnyűzenei koncertek vonzanak…

 

… akkor decemberben is irány a Papírkutya, ahol három estén keresztül(december 5-6-7) Tim Lothar, a Dániában született zenész lép színpadra, akit tavasszal a Veszprém Blues Fesztiválon már megismerhetett a veszprémi közönség. Virtuóz gitárzene, fantasztikus dalszöveget és elképesztő hang – szerintünk semmiképpen sem érdemes kihagynod!

 

December 17-én pedig Jumping Matt & His Combo, azaz Pribojszki Mátyás kerül reflektorfénybe, aki az egyik legismertebb hazai és európai szinten jegyzett szájharmonikás, emellett énekesként és dalszerzőként is tevékenykedik. Több formációval is fellépett már, de a jelenlegi formációban a csapat egyedi stílusát a blues, boogie és swing elemei adják, amit jazzy, soul és funky dallamokkal tesznek még egyedibbé.

 

Ha mindened a mozi…

 

… ebben a hónapban se hagyd ki a filmklub programjait a FOTON-ban! December 6-én a Diák Filmklub keretén belül a Larry, december 7-én pedig a Nyugdíjas Filmklub keretén belül a Szerelmesfilm című alkotás kerül vetítésre.

 

Decemberben sem maradunk az InterUrbán programjai nélkül!

 

Most két izraeli város, Tel Aviv és Tirat Carmel és az osztrák Bad Ischl kerülnek a középpontba. A programok során akár különleges koncertek (El Khat koncert és Darya koncert) vagy egy osztrák főzőkurzus segítségével tudhatsz meg többet a különböző városok kultúrájáról vagy éppen gasztronómiai örökségével kapcsolatban.

 

Az InterUrbán programsorozat búcsúbulija december 30-án lesz a FOTON-ban, ahol Jakob Steinkeller rendhagyó szájharmonika művész, a Duo 4675: Astrid és Beate Wiesinger testvérpár. Alpine Dweller és Viech is fellépnek majd.      

Ünnepi Ragyogás: hagyd magad elveszni a téli Veszprém csodás forgatagában!

Hol máshol ünnepelhetnéd ezt a csodás időszakot, ha nem Veszprémben? A Gyárkert Kultúrparkban, mely a nyár egyik legnépszerűbb helyszíne volt, igazi téli csodavilág vár, ahol nemcsak szánkózni, hógolyózni, de akár síelni és hócsúszkázni is tudsz majd!

 

December 8. és 10. között a kézműves termékek szerelmeseit három napon át várja a PORTÉKA kézműves és design vásár az ActiCity-ben, ahol adventi termékek, programok, gasztro és zenei ínyencségek várnak minden érdeklődőt. Ha nem szereztél be minden hozzávalót karácsonyra, itt biztosan megteheted!

 

Advent első három hétvégéjén, péntektől vasárnapig Veszprém több katolikus és református templomában a Fructus Labiorum Komolyzenei Fesztiválra látogathatsz el, ahol nemzetközi és hazai előadók koncertjei teszik az ünnepi készülődést még különlegesebbé.

 

Decemberben az első három adventi vasárnap vár az Óváros Piac az Erzsébet Ligetben, ahol hangulatos fények, kürtőskalács illat, forralt bor, tematikus programok és a megszokott termelői és kézműves portékák várják a piacok szerelmeseit.

 

Idén is megrendezésre kerül a Veszprém Arénában a Gospel Karácsony: ezúttal december 11-én a VEKKER dicsőítóőcsapat és a Virginia State Gospel Chorale lépnek színpadra.

 

A két ünnep között az ActiCity-ben december 27-én a Hot Jazz Band, 28-án Pál István és Bandája áll színpadra, 29-én pedig egy fergeteges ABBA Tribute Show-val készülnek. Az egész éves programsorozatot egy egész napos méltó ünnepléssel, az Évzáró utcaünneppel zárjuk december 3-én! Délután 2-től megnyílnak a teraszok az Óváros téren, este pedig a veszprémi és régiós DJ-k pörgetik a lemezeket és egy szuper buli keretén belül búcsúztathatod a 2023-as évet.

Decemberben is várnak a Kultháló programjai

 

A Képzőművészet közelről program keretén belül december 9-én megnyílik a Kék Balaton, Vöröstó adventi tárlat a Dubniczay-palotában, mely Bukta Imre Kossuth-díjas képzőművész és neves művésztársainak alkotásait helyezi fókuszba.

 

December 7-én megnyílik a Rend-kívüli művészet – fotóesszék a régióról A Robert Capa Központ fotográfusainak kiállítása, a Könnyűzenei Provinciák program keretén belül pedig Beck Zoli a projekt során elkészült dalokat és az odavezető utat mutatja be december 14-én a FOTON-ban. December 16-én az Adventi Kapocs a Neonok árnyékában című programmal készülnek a köveskáli Káli Kapocsban.

 

RÉGIÓ

A művészeti élményekből a régióban sem lesz hiány!

Nem láttad még Maurer Dóra kiállítását? Január 7-ig még van időd ellátogatni a balatonfüredi Vaszary Galériába, ahol a hazai neoavantgárd kiemelkedő alkotójának munkásságába nyerhetsz bepillantást.

 

A Herendi Porcelánművészet Porcelán konstelláció – Európai Porcelánmanufaktúrák kiállítása is december 15-ig tart még, ahol akár a rózsakészítés vagy figuraösszeállítás (december 9.) rejtélyeibe is bepillantást nyerhetsz.

 

Ünnepi programok az egész régióban

 

A decemberi programokból a karácsonyi ünnepi népszokások felelevenítése sem maradhat ki: a bakonyi falvak hagyományának számító Christkindl Spielbe nemcsak Városlődön csatlakozhatsz be december 15. és 18. között, december 16-én és 17-én Holládon és Litéren is megnézheted a bábtáncoltató betlehemeseket.

 

December 1. és 31. között adventi és karácsonyi programokkal bár HolidayFest Családi Fesztivál Berhidán, Balatonhenyén pedig december 9-én a Leszállt az ég dicső királya, december 16-án a Ha betér az Égi Király, december 23-én pedig az Éneklő Betlehem című betlehemes műsor várja a családokat.

 

December 10-én a Tihanyi Bencés Apátságban az Adventi zenei áhítattal készülnek az ünnepre, a Hidegkúti Kultúrházban pedig december 1. és 24. között az Élő adventi kalendáriumot nézheted meg.

 

December 15. és 17. között visszatér a BoronClassic Komolyzenei Fesztivál, mely ezúttal az adventi eseményekre és egy téli mesére invitálja a komolyzene szerelmeseit a Boronka Kastélyba Marcaliban.

 

December 23-én pedig érdemes ellátogatnod Nagyvázsonyba is, ahol a Pajta Program keretén belül a 100 fős élő Betlehemet nézheted meg, ami egy igazi közös produkció, melyben a település apraja-nagyja részt vesz majd.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!