Ünnepi Ragyogás: A téli hónapokban egyedülálló programsorozattal vár Veszprém és a Bakony-Balaton régió

kikapcsolódás

Különleges programkavalkáddal élhetjük át az ünnepi időszak pillanatait Veszprémben: december elejétől téli mesevilággá változik a város, ahol kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a szívüknek kedves kikapcsolódást.

A nagy évvégi rohanásban mindannyiunknak szüksége van arra, hogy néha megálljunk egy kis időre és egyszerűen csak élvezzük a karácsonyi időszak szépségeit. Van, akinek ilyenkor egy kiadós szánkózás, van, akinek egy kézműves foglalkozás vagy egy koncert, és van, akinek egy forralt borozás biztosítja a kikapcsolódást. A veszprémi Ünnepi Ragyogás programsorozat mindenki számára tartogat izgalmas eseményeket: lesz karácsonyi kézműves- és dizájnvásár előadásokkal és kreatív foglalkozásokkal tűzdelve, klasszikus zenei koncertsorozat különleges hazai és külföldi előadókkal, hófánkozás bravúros pályákon és buli a jégkorcsolya-pályán, gasztronómiai élmények, kiállítások és tárlatvezetések és még sok minden más, december elejétől egészen a tél végéig.

Éjjel-nappal szánkózás a Téli Gyárkertben

A nyári szezonban nagy népszerűségnek örvendő Gyárkert Kultúrpark bár egy ideje már nem hangos a zenekarok fellépéseitől, decemberben újra megtelik élettel. December második hétvégéjétől mesevilággá változik, ahol akkor is téli kikapcsolódás vár, amikor a természet épp nem úgy akarja, így bármikor felpattanhatsz egy hófánkra, hogy lecsússz az itt kialakított öt pálya valamelyikén. A korcsolyázók jégpályán róhatják a köröket akár saját, akár kölcsönözött korcsolyákban, de arra is lesz lehetőség, hogy egyszerűen csak tegyünk egy sétát a hangulatos, téli parkban, ahol a sportlehetőségek mellett meleg italok, sült gesztenye, kürtőskalács és más finomságok várnak majd mindenkit. A Gyárkertbe a belépés ingyenes, a hófánkpálya és a korcsolyapálya használata viszont helyben megvásárolható jeggyel lesz látogatható.

Ha egyedi ajándékot keresel, vár a Portéka - Kézműves és design vásár

December 9-én és 10-én az ActiCity-ben több tucat kiállító termékei közül választhatod ki a legegyedibb karácsonyi ajándékokat. A levendulából készült szappanoktól az újrahasznosított anyagokból készült divatcikkeken és a kiskedvenceknek készült szőnyegeken át, egészen a kézműves ékszerekig, itt biztosan megtalálhatsz mindent, ami a karácsonyi kívánságlistákon szerepel. A kézműves és termelői portékákat látványfőzések-és sütések, környezetbarát koszorúkészítő workshop és még sok más program kíséri. Ha egy forralt bor társaságában szívesen piacoznál egyet a vásár előtt vagy után, az ActiCity-től néhány perces sétára, az Erzsébet Ligetben az adventi hétvégéken is vár az Óváros Piac.

Különleges élmények a zene városában

A zene szerelmeseit a téli időszakban is jazz koncertek várják az Óváros tér szomszédságában, a Papírkutya Kultúrbisztróban, de nagyobb zenei eseményekből sem lesz hiány. Az advent első hétvégéjén induló Fructus Labiorum Komolyzenei Fesztivál keretében olyan együttesek lépnek majd fel, mint a Budapest Bach Consort, az egyenesen az Egyesült Királyságból érkező, világhírű, rézfúvósokon játszó His Majestys Sagbutts & Cornetts vagy a Tempvs Fvgit énekegyüttes, amelynek tagjai az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség részét képező korzikai polifon ősi tradíciót követő énekstílusban előadott dalokkal kápráztatják el a közönséget. December 5-én Ligeti György zeneszerző örökségét dolgozzák fel a hazai jazz-világ kiemelkedő művészei a nagyszabású Ligeti 100 koncert keretében, amelyre az ActiCity-ben kerül majd sor és ahol olyan együttesek működnek majd közre, mint a Modern Art Orchestra, a Ligeti Ensemble vagy a Lukács Miklós Trio. Ha pedig igazi, hamisítatlan gospel-élményre vágynánk, irány a Veszprém Aréna december 11-én, ahol a Gospel karácsony keretében a Virginia State Gospel Chorale gospel kórus lép majd fel.

© Laczkó Dezső Múzeum I Christkindl Fest

Bábtáncoltató betlehemezéstől a kortárs képzőművészetig

A karácsonyi hangulatból nem maradhat ki az ünnepi népszokások felelevenítése sem: a bakonyi falvakban több százéves hagyományra visszatekintő, az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségében is szereplő Christkindl Spiel-be kapcsolódhatunk be Városlődön december 15. és 18. között, december 16-án és 17-én pedig több helyszínen – Holládon, Litéren és Veszprémben – nézhetjük meg a bábtáncoltató betlehemesek játékát. Ha művészeti alkotások társaságában töltenéd a téli napokat, a Művészetek Háza Veszprém termeiben december 31-ig lesz látható a Zavargó vizek című kiállítás, ami a Balaton és a Balaton-felvidék ökológiai kapcsolatára reflektál és a Balatorium projekt keretében született meg, de Bukta Imre és barátainak alkotásait is megnézhetjük a Várgalériában a Kék Balaton, Vöröstó című tárlaton, ahol olyan munkákat láthatunk majd, amelyeket a vöröstói művésztelep és szabadegyetem ihletett. Laczkó Dezső Múzeumban adventi tárlatvezetéseken élhetjük át az Egry 140 kiállítást, az Agórában mézeskalács sütés és családi kézműves foglalkozások járulnak hozzá az ünnepi készülődéshez.

A két ünnep között és szilveszterkor is ragyog a város!

Az ActiCity-ben a két ünnep között a zene és a tánc kerül a középpontba. December 27-én a Hot Jazz Band, 28-án Pál István és Bandája húzza a talpalávalót, 29-én egy fergeteges ABBA Tribute Show-n hódolhatunk a 70-es, 80-as évek slágereinek, december 30-án pedig a Stefánia Allstars készíti elő a másnapi szilveszteri bulit. December 31-én ugyanis egy egésznapos évzáró utcaünnepen énekelhetünk és táncolhatunk közösen.  Délután 2-től megnyílnak az Óváros tér teraszai, zenés, forraltboros sétára invitálva időseket, fiatalokat egyaránt. Este pedig a város meghatározó lemezlovasai váltják majd egymást és alkotnak egy nagy zenei mixet, hogy vérpezsdítő dallamok mellett ünnepelhessük a mögöttünk álló, ragyogó hónapokat és az előttünk álló új évet.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!