Ünnepi programokkal készül az újjáéledt 200 éves Fenyves Malom Veszprémben

kikapcsolódás Kormos H. Barbara / Fotók: VEB2023 archív

A Fenyves Malom, azaz a volt Budai-Pozsgay malom, Veszprém legfiatalabb vízimalma, amely az 1800-as évek közepén kezdte meg a működését, és azóta számos átalakításon és tulajdonosváltáson esett át. Tamás Péter és Petra három éve vették kezükbe a malom irányítását, amelynek kapcsán azt a fő célt fogalmazták meg, hogy egy olyan autentikus helyszínt keltsenek életre, ahol a mai kor embere megismerheti a malmok múltját, magát a mesterséget, a népi világot és hagyományokat. A malom történetéről és a közelgő programokról beszélgettünk velük.

Mit jelent számotokra Veszprém és a Balaton? Hogyan ködtök a régióhoz?

Veszprémhez a malmokon és népi hagyományokon keresztül kötődünk leginkább, hiszen a városban egykor 15 vízimalom működött, és komoly hagyományai voltak a molnárságnak. A régióból hozzánk érkező látogatók nagy többségének az ősei valamilyen módon kapcsolódtak a malmokhoz, vagy a molnár szakmához, így kézzel foghatóvá válik, hogy ezek a hagyományok a mai napig átszövik az életünket.

A Veszprém-Balaton régió a hagyományaink bölcsője, amelyeket élményközpontú edukáció keretében mi is közvetítünk a látogatóinknak. Nem véletlenük az az egyik mottónk, hogy „értékeink unokáinknak is értékek maradjanak.”

Mikor forrt össze a ti történetetek a Fenyves Malommal?

2019-ben vásároltuk meg az ingatlant, amelyben csodával határos módon szinte teljes egészében épségben megmaradt a malomgépészet és a szerkezetek. Azonnal tudtuk, hogy mindezt meg kell mentenünk az utókor számára. 2021 októberében interaktív malomtörténeti kiállítás nyílt meg az épületben, majd 2022 nyarára felújítottuk és működőképessé tettük a malomszerkezeteket is. Idén, a Múzeumok Éjszakáján hatalmas érdeklődés mellett tartottuk az első látványőrlést a malomban.

Milyen szervezett program során tekinthető meg a malom?

A Fenyves Malom előzetes bejelentkezés alapján látogatható, idegenvezetéssel egybekötve ismerhető meg a története illetve a molnárok régi világa. A falakon tablókon bemutatásra kerül Veszprém 15 egykori vízimalma, a látogatók kipróbálhatják a régi eszközöket, mázsálhatnak, őrölhetnek a kézimalmokon, szitálhatnak, megismerkedhetnek a különböző őrleményekkel.

Havonta egy alkalommal tartunk látványőrlést a malomban, amikor beindítjuk a régi szerkezeteket, és az érdeklődőkkel közösen felöntünk a garatra, így bemutatva, hogyan készült régen a liszt.

2022 nyarára készült el az udvari kemence, így a programjaink tovább bővültek. Amennyiben igény van rá, a látogatók már nem csak őrölni tudnak nálunk, hanem dagasztani és sütni is. Így követhetik végig a búza útját a malomban az őrléstől egészen a sütésig.

Készültök még valamilyen különleges programmal az idei évben?

Decemberben két nagyobb programmal készülünk: az egyik az Advent a malomban lesz december 17-én (13:00-15:00). Ennek során egy adventi látványőrlésen és egyfajta időutazáson vehetnek részt az érdeklődök és megismerhetik a molnárok világát. Az ünnepre való tekintettel forralt borral, meleg teával és mézeskaláccsal várunk mindenkit, az idegenvezetéssel egybekötött malomtúra 13 órakor indul.

 

A másik program pedig december 30-án (10:00-12:00) egy Évbúcsúztató búbánat-őrlés lesz, ahol szintén forralt borral és meleg teával várjuk a látogatókat az év utolsó látványőrlésére, ahol mindenki maga mögött hagyhatja a rosszkedvét! Az idegenvezetés 10 órakor kezdődik.

Mindkét program előzetes regisztrációhoz kötött.

Mi a helyzet a jövő évvel? Milyen újdonságokra számíthatunk 2023-ban?

A VEB2023 EKF támogatásának köszönhetően jövőre ismét szintet lépünk, ugyanis 2023 tavaszára elkészül az udvaron két nagy vízikerék, és egy vizes játszótér is, így már egy komplex fél napos programot tudunk kínálni az érdeklődőknek.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!