Ünnep, pihenés, feltöltődés – Programajánló az első márciusi hosszú hétvégére

kikapcsolódás

Nemzeti ünnepünk nem csak történelmi visszatekintésre és a nagyjaink előtti tisztelgésre ad alkalmat, hanem kulturális feltöltődésre, kikapcsolódásra is. Itt a jó idő, érdemes akár két keréken, akár egy túra vagy egy kirándulás alkalmával felfedezni Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót – ehhez adunk most kezdőlökést a március 15-i hosszú hétvége programjaiból válogatva.

Veszprém

Asztalosműhely a malomban

Három alkalmas műhelysorozat indul március 15-én a Fenyves malomban. A foglalkozásokon a gyerekek játékos módon fedezhetik fel az asztalosmesterség lenyűgöző világát.  Az asztalosmesterség nem csupán egy kreatív hobbi, hanem egy olyan szakma, amely fejleszti a kézügyességet, türelmet, tervezőkészséget és problémamegoldó képességeket. Az itt megszerzett tapasztalatok életre szóló készségekké válnak!
Kézügyesség fejlesztése, kreatív kihívások, csapatmunka – ezeket kínálja a műhelysorozat.

 

Időpontok: 2024. március 15., március 28., március 29. 9:00-13:00 között

Helyszín: Fenyves Malom - Veszprém, Fenyves u. 65.

Részvételi felvételek:

10 éves kortól várják a gyerekeket, jelentkezni a [email protected] címen lehet

Részvételi díj: 7000,-Ft/alkalom. A 3 alkalom együttes befizetése esetén 20.000 Ft

Vitéz László menyecskét keres -   Barna Zsombor vendégjátéka

 

A Kabóca Bábszínház is kínál gyermekprogramot pénteken. Barna Zsombor adja elő a Vitéz László menyecskét keres című művet. És, hogy miről is szól ez a 45 perces előadás? „László nagy feladatot kap a nagymamucikájától: eljött az idő, hogy végre találjon magának egy igazi, belevaló, tűzről pattant menyecskét. Ám ez feladat nem is olyan egyszerű, mint azt ő elsőre gondolta. Útközben találkozik Kapucni-ficni-fecni-pacni urasággal; egy nedves csukával… vagy egy kedves kutyával; egy cumisképű paradicsompofával és nem várt nehézségekbe ütközik.” Kemény Henrik Vitéz László történeteiből kiindulva, a hagyományokhoz hűen, de mégis új megközelítésben láthatják a nézők a híres, palacsintasütős, vörös sipkás kispajtást.
Az előadást minden 3-99 év közötti gyereknek és gyermeklelkű felnőttnek ajánlják, aki szeret mulatni.

Időpont: 2024. március 15. 10.00
Helyszín: Kabóca Bábszínház – Veszprém, Deák Ferenc utca 13

Jegyvásárlás: Jegyvásárlás a helyszínen, vagy online ezen a linken.

Balaton

Kultúra és gasztronómia Balatonfüreden

Már régi hagyomány, hogy március közepén sokszínű, több napos kulturális programsorozatra várják az érdeklődőket Balatonfüreden. A XI. Füredi Tavaszi Fesztivál nyitányaként március 15-én 10.30-kor rendezik meg a városi ünnepi műsort a Tagore sétányon, este hat órakor pedig kulturális műsorral gazdagított fáklyás felvonulásra invitálják az ünneplőket a Kiserdőbe. 


Pénteken kora délutánig a gyerekeknek a Vaszary Galéria játszóháza kínál lehetőséget, másnap pedig 10 órakor Kisfaludy Galériában várja őket Paprika Jancsi. A békéscsabai Napsugár Bábszínház kesztyűs bábos, paravános előadása az örökké jókedvű és mindig segítőkész Paprika Jancsiról szól, aki elindul megkeresni elveszett barátját, Léggömböcskét.

 

"Romboljatok, hogy építhessetek" címmel szombaton 16 órakor nyílik meg a Kassák Lajos folyóiratait és az avantgárd művészetet bemutató tárlat, melyet Forgács Éva művészettörténész ajánl az érdeklődők figyelmébe, majd Szeredi Merse Pál kurátor tárlatvezetésén vehetnek részt a jelenlevők.  A kiállítás ezután június 30-ig látogatható a Vaszary Galériában.


Március 16-a pedig Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész Liszt-Bartók estjével zárul, 18 órától az Anna Grand Hotelben.


Vasárnap a gasztronómia is főszerepet kap: a Vitorlás étteremben 13 órakor ízes-irodalmi találkozóra várják a vendégeket. A Pörköltészet – irodalmi menza című programon közreműködik: Szabó T. Anna és Lackfi János, az asztalra pedig zöldségleves és harcsapaprikás túrós csuszával kerül, vegetáriánusoknak harcsa nélkül.


16.00 órakor a Jókai emlékházban megelevenedik a múlt a Mesedélután a Jókai házaspárral című eseményen, melyen Potonyecz Fanni és Hajdú-Sobor Csaba műsorán kiderül, „Hogyan élt Jókai Mór és Laborfalvi Róza”?


A Kisfaludy Galériában 18 órakor kezdődik a Kisfaludy Színház Rádiószínháza előadásában Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok című előadása, ugyancsak Potonyecz Fanni és Hajdú-Sobor Csaba hangján szólal meg a háborúban játékba kapaszkodó szerelmesek története.

Minden gyerek márciusi hősnek érezheti magát Keszthelyen

 

A Balatoni Múzeum programjának célja, hogy a gyerekek már óvodás koruktól részt vegyenek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc március 15-i megemlékezésein és hogy legfontosabb nemzeti ünnepünk ne csak tananyagként jusson a tanulók eszébe.  A múzeumi órákon résztvevőknek lehetőségük nyílik arra, hogy olyan eredeti, a szabadságharcot megjárt fegyvereket és használati tárgyakat vehessenek kézbe, mint Kossuth Lajos pisztolya, vagy a Bem-szablya. A titkos üzenetek továbbítására szolgáló spion pénzt sem érinthetik meg más alkalmakkor, ahogy nem hallhatják a korabeli dob hangját sem, ami egykor kiadta a jelet a csatára. Kiemelkedő fontosságú tárgyak segítségével a mai generációkban elmélyülhet a hazaszeretet és a büszkeség érzése elődeink felé.

 

Időpont: 2024. március 15. 10.00

Helyszín: Balatoni Múzeum – Keszthely, Múzeum utca 2.

Programok „Március Idusára” – Hévízen

 

Hévíz nem csak a gyógyfürdővel, hanem kulturális, szórakoztató programokkal is várja a hosszú hétvégére érkezőket és természetesen a helyieket. Pénteken 17.00 órakor kezdődik a városi ünnepség, melynek keretében fáklyás felvonulásra is indulhatnak a résztvevők. A Hévízi Tavasz keretében szombaton 18.30-kor „Egy szál harangvirág” címmel Szécsi Pál felejthetetlen slágereit Gergely Róbert eleveníti fel, vasárnap pedig 11 órakor a Petőfiről szóló Most vagy Soha című mozifilmet tekintheti meg a közönség - ez a vetítés a 16 éven aluliak számára ingyenes.

 

Bővebb információ, helyszínek; jegyvásárlás a zenei estre: https://www.heviz.hu/hu/programok/programok/heviz

Hallod-e nép dalát? - Siófokon

 

Az 1848 - 49-es forradalom és szabadságharc méltó megünneplése idén sem maradhat el Siófokon. Március 15-én 10 órakor kezdődik a városi ünnepség, melyen a Pannon Várszínház "Hallod-e a nép dalát"? című ünnepi műsorát is megtekintheti a közönség.

 

Időpont: 2024. március 15. 10.00

Bakony

Ifjú szabadság ünnepe Ajkán

 

Ajkán az ünnepnap reggelén megkoszorúzzák a régi temető honvédsírjait, majd a gyerekeket kézműves foglalkozásra várják a Kossuth-parkba. A Kossuth-szobornál 10 órakor kezdődik az ünnepi műsor, melyen a Pannon Várszínház művészei lépnek fel „Dicső ünnepe, az ifjú szabadságnak… “című műsorukkal. A megemlékezésen közreműködik az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar.

 

Időpont: 2024. március 15-én 9.30-tól

Értékekről - Márkón

 

A helyi értékek is középpontban lesznek a bakonyi kistelepülésen, hiszen a helyi ünnepi programok nyitányaként, a "Hagyományok mentén Márkón" című program keretében 14.00 órakor Márkó értékei - 2024 címmel tart előadást Madarászné dr. Ifju Bernadett, a Márkói Értéktár Bizottság elnöke. Délután a gyerekeket várják a Szarvaskör Egyesület részvételével zajló „Toborzó" kézműves játszóházba. A 16.30-kor kezdődő ünnepi műsorban fellép a Márkói Kamara TehátRum Egyesület és a Márkói Cserdülő Kulturális Egyesület.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!