Új kiállítások érkeznek a veszprémi Művészetek Házába

Kultúra

Az idei év egyik Európa Kulturális Fővárosából, Bad Ischlből jön Veszprémbe Elisa Treml textilművész tárlata, a fellegek közül érkezik az Ég – Fény – Kép című csoportos kiállítás, de megújul a Modern Képtár - Vass László gyűjtemény kínálata is a Lossonczy házaspár alkotásaival.

Észrevétlen jelenvaló / Lossonczy Tamás és Lossonczy Ibolya

Észrevétlen jelenvaló

Október 5-én nyílt meg a Modern Képtár Vass László Gyűjtemény legújabb időszaki kiállítása Észrevétlen jelenvaló címmel Lossonczy Tamás /1904-2009/ és Lossonczy Ibolya /1906 – 1992/ alkotásait mutatja be. A tárlat elnevezése  - a 120 évvel ezelőtt született festőművészre emlékezve -  Lossonczy Tamás 1994-ben készült alkotását idézi. A művész házaspár páratlan életművéből festményeket és plasztikákat bemutató kiállításon különböző korszakokban készült alkotások szerepelnek, így számos, az Európai Iskola művészeti mozgalmához kötődő, 1946-ban bemutatott mű is látható Veszprémben.

Határ a csillagos ég

Október 12-én az EKF program kapcsolati hálóját kihasználva érkezik a Határ a csillagos ég című új kiállítás, egyenesen Bad Ischlből. Elisa Treml textilművész sokrétű munkásságát társadalmi impulzusok, politikai gondolkodás, ugyanakkor nagyon személyes témák is inspirálják. Művei a koncepció és az intuíció kölcsönhatásának eredményeit mutatják be; ehhez különböző anyagokat és technikákat használ. Számos kiállítása volt többek között Olaszországban, Romániában és az USA-ban is. A Művészetek Háza számára Elisa Treml költői térinstallációkat készített, melyek a színekre, a fényre és az összekapcsolódásra összpontosítanak. A látogatók a tárlat részévé válnak, a térben szerzett élmény központi szerepet kap.

Ég-Fény-Kép

Október 11-én Ég – Fény – Kép címmel érkezik a fotografikus égképek csoportos kiállítása. A tárlat kiindulópontja Lengyel András Itália felett az ég /1989-90, c-print/ című munkája. A kiállításban e mű köré szerveződnek az égbolt tematikájú, képzőművészeti alkotások /grafikai munkák, analóg fotók, digitális képek, videómunkák stb./ alkotások. A tematika részét képezi az égi és mechanikus /gépi alapú/ kép találkozása, másképp a transzcendens és a racionalitás egyesítése a művészet által. A kiállításban ismert képzőművészek mellett részt vesznek a Budapesti Metropolitan Egyetem egykori, illetve jelenlegi hallgatói és tanárai is. Az egyetem művészeti intézetének oktatási eredményei ily módon válnak láthatóvá, illetve csatlakoznak a 2023 évben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program során létrehozott művészeti - kiállítási koncepció folytatását megvalósító projektekhez.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!