Ugorj bele a vizuális művészetekbe a Garten Balatonnal! – Programajánló

Kultúra Kormos H. Barbara / Fotók: Toroczkai Csaba

Négy helyszínen, Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein 7 kiállítás és közel 40 program várja a vizuális művészetek iránt érdeklődőket augusztus 5. és 14. között. Ha kéne egy kis segítség, merre indulj el, olvass tovább!

Kiállítás-dömping

Kiállításból egyik helyszínen sem lesz hiány. A lovasi Nagy Gyula Galériában a Van képünk hozzá! címet viselő bemutatón 50 kortárs fiatal és feltörekvő művész több mint 200 alkotását lehet majd megtekinteni, sőt akár meg is vásárolni. Több alkalommal pedig a Garten Balaton kurátorai, Schneller János és Bánki Ákos, tartanak majd tárlatvezetést a helyszínen és segítenek eligazodni a kortárs művészetek világában.

A szervezők két szabadtéri kiállítással is készülnek Lovason: Szabad a pálya! címmel, 25 grafikus művész alkotásaiból nyílik szabadtéri plakátkiállítás a lovaspályán a szabad ég alatt, a a község másik végén pedig szabadtéri molinó kiállítás lesz látható Kása Béla indiai fotóiból (aug. 4-14. 14-22:00). A nyitott műterem program során bepillantást nyerhetünk Maczky László fotóművész és Prokop-Maczky Gizella festőművész műtermébe, a lovasi önkormányzat előtt pedig Sós Gergő, veszprémi képzőművész Monoton Monokróm installációja lesz látható, aminek különlegessége abban rejlik, hogy az alkotó a Balaton-felvidék domborzatának adatait dolgozza fel vizuális és akusztikus jelekkel.

Csopakon a ZM+G galériában Verebics Ágnes InVision című kamarakiállítása, a Kultúrházban pedig a Microdose elnevezésű kiállítás várja az érdeklődőket, ahol a fiatal művészekből álló Skurc Group alkotásait lehet majd megnézni (aug. 6-14.)

A Felsőörsön kialakított Fotóudvarban és az alsóörsi Török házban a Capa Központ programja valósul meg több mint 20 alkotó közreműködésével, ilyen például az Édesem, keserűm a Fotóudvarban (aug. 5-14. 17-22:00), ami az étkezés és a fotográfia összefüggéseit vizsgálja csendéleteken és ételfotózásokon keresztül.

Izgalmas pódiumbeszélgetések

A szereplők között jelen lesznek a kortárs művészeti szcéna fiatal képviselői, galériások, művészeti menedzserek és kurátorok. Olyan beszélgetéseket hallgathattok végig Lovason a Nagy Gyula Galéria kertjében, mint az Újgenerációs műkereskedők (aug. 9. 18:00), ahol fiatal műkereskedők osztják meg tapasztalataikat a nemzetközi és hazai kortárs színtérről. A művészet női felfedezői (aug. 10. 18:00) előadáson kifejezetten női galeristák, Sárvári Zita és Kígyós Fruzsina mesélnek saját tapasztalataikról, korábbi és jelenleg is futó projektekről. Zimányi László és Hradszki László Gyűjtői estjén (aug. 11. 18:00) saját gyűjteményükről és a gyűjtői tevékenységekről vall két generáció meghatározó tagja. A pódiumbeszélgetéseket a Garten Balaton kurátorai, Bánki Ákos és Schneller János vezetik majd.

Moziélmény a szabadban

A kertmoziban vászonra kerül a Buharov testvérek Melegvizek országa (aug. 6. 21:00) című filmje mellett az El akartam rejtőzni (aug. 8. 21:00) és a Goya gyilkosságok (aug. 9. 21:00) című alkotás is. Sőt, olyan animációs filmekre is beülhettek a szabad ég alatt, mint Kovásznai György Habfürdő (aug. 11. 21:00) című alkotása, ami a magyar rajzfilmgyártás történetében egyedülálló alkotásnak számít.

Változatos zenei programok és színházi előadások

A Garten Balaton színpadán fellépnek többek között a kísérleti elektro-akusztikus blues zenészei, Huba és Vazul (aug. 5.), Zétényi Tamás és Gadó Gábor, kortárszenei duó (aug. 10.) és a Vodku fiai (aug. 13.), akik Cseh Tamás dalait játsszák el. Augusztus 7-én az irodalom kerül a középpontba Fenyvesi Ottó és Tandori Dezső egy-egy irodalmi estjén keresztül. De a Verslábak neccharisnyában című alternatív színházi est is különleges élménnyel kecsegtet az E-Mancik színházi manufaktúra előadásában (aug. 14.)

Gyerekprogramok

A Garten Balaton során a gyerekek is minden korosztályban megtalálhatják a számukra tetsző programot. A fesztiválon gyereksarok várja a gyerekeket, ahol a legkisebbek rajzolással, festéssel, gyurmázással foglalhatják el magukat és alkothatnak közösen. Négy napon keresztül (aug. 9-12.) pedig minden délelőtt Képfejtők workshop címen múzeumpedagógia foglalkozás várja a 8-12 év közötti gyerekeket a Nagy Gyula galéria kertjében.

A mozgás szerelmeseinek

A hagyományos tárlatvezetéseken (aug. 8. és 11.) túl egészen különleges vezetéseken is részt vehettek, mint a Gurulj képbe! elnevezésű kerékpáros vezetés (aug. 13.). A biciklitúrával egybekötött vezetés a felsőörs Fotóudvartól indul és a felsőörsi, lovasi és csopaki kiállításokon vezeti végig a résztvevőket. De ha a kicsit lassabb tempót szeretitek, választhatjátok a helytörténeti gyalogostúrát (aug. 6.) is.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!