Top 100 zöld úti cél: Gyárkert Kultúrpark!

Kultúra

A Gyárkert Kultúrpark 170 turisztikai célpont, ezen belül 65 európai térség közül került a Green Destinations TOP100 Stories listájára! Az Eururópa Kulturális Fővárosa részeként megújult egykori bútorgyári terület fenntarthatósági szemlélete érdemelte ki, hogy 45 ország indulóiból ott lehessen a TOP100-as listán.

A Top 100 verseny világszerte elismeri és díjazza azokat a turisztikai desztinációkat, amelyek fenntarthatóbb és felelősségteljesebb turizmusra törekszenek. Minden évben lehetőséget ad a desztinációknak, hogy bemutassák történeteiket, megosztva, hogyan kezelik a környezetvédelem, a társadalmi egyenlőség, a kulturális örökség megőrzése és a gazdasági életképesség kihívásait a turizmusban. További részletek: www.greendestinations.org/top-100-destinations/

A Green Destinations nemzetközi szervezet évről évre összegyűjti a világ minden tájáról az elmúlt időszakban magas szinten megvalósított, a fenntartható turizmus fejlesztését támogató programokat, hogy azok inspiráló példaként szolgáljanak a szakmának és az utazóknak egyaránt. A turisztikai célpontok így minden évben lehetőséget kapnak, hogy a szakmai zsűri, majd a nagyközönség előtt is bemutassák, hogyan kezelik a környezetvédelem, a társadalmi egyenlőség, a kulturális örökség megőrzése és a gazdasági életképesség kihívásait a turizmusban. 

A listára beválasztott gyakorlatok elismerést és kitüntetést kapnak azokért a megoldásokért, amelyeket a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kihívásokra és problémákra adott válaszként valósítottak meg.

Veszprém a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósított programjával került a díjazottak közé. A város szívében egy elhanyagolt, 2,3 hektáros ipari terület állt a múlt rideg emlékeként. A Balaton Bútorgyár egykori telephelye évtizedekig parlagon hevert, szemet szúrva a nyüzsgő belvárosban. Egy ambiciózus revitalizációs projekt révén a területet egy nyüzsgő kulturális központtá alakították át, amely a Gyárkert KultúrPark nevet kapta.

Ez a revitalizációs történet azt mutatja be, hogy az innovatív, fenntartható megközelítések hogyan alakíthatnak elhagyott városi területeket virágzó közösségi központokká, jobb helyet biztosítva mind a lakosok, mind a turisták számára, mindezt gazdaságilag is fenntartható módon.

Porga Gyula polgármester

"A Gyárkert az Európa Kulturális Fővárosa év egyik legnépszerűbb eleme volt, nemcsak a veszprémiek szerették, de a térségből is sokakat vonzott a városba. Ez egy olyan siker, amivel hosszú távon tervezni kell – jelentette ki a polgármester. A polgármester kifejtette: bár korábban voltak más elképzelések a terület hasznosítására, a tavalyi nyár sikere megmutatta, hogy a veszprémiek mit szeretnének kezdeni valójában az egykori bútorgyár területével."

A Green Destinations-ről

A Green Destinations a világon a  legnagyobb fenntarthatóság mellett elkötelezett desztinációkat összefogó szervezete, amelyet több mint 50 programpartner támogat világszerte. Céljuk a desztinációk és turisztikai szolgáltatások támogatása a minőség és a fenntarthatóság javításában az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai és globálisan elfogadott elvek alapján. Programjaikhoz eddig több mint 600 desztináció és 400 vállalkozás csatlakozott 60 országból, a magyarországi képviseletet az Innotime Hungary Kft látja el. További információért látogassa meg weboldalukat: www.greendestinations.org

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!