Tollfosztástól a részecskefizikáig - Magyar kultúra napja Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban

Kultúra Keszey Ágnes

Kiállítások, koncertek, irodalmi előadások és sok más izgalmas program vár kicsiket és nagyokat egyaránt Veszprémben, a Bakonyban és a Balatonnál a magyar kultúra napja alkalmából. Mi összegyűjtöttük az eseményeket, így nincs más dolgod, csak választani egyet -vagy akár többet is- közülük és eltölteni egy kultúrával fűszerezett napot vagy hétvégét a régióban!

Veszprém

XXII. Pannónia Fotószalon és XII. Pannónia Diaszalon kiállítása

Fotókban is gyönyörködhetünk a magyar kultúra napja közeledtével és ráadásul még egészen február közepéig. A Pannónia Fotószalon és a Pannónia Diaszalon legjobb képeiből összeállított tárlatot az Agórában nézhetjük meg január 20. és február 11. között.

Helyszín: Agóra Veszprém Kulturális Központ

Megnyitó: 2024. január 20. 15.00

A tárlat 2024. január 20. - 2024. február 11.között tekinthető meg.

 

Vallomások, levélrészletek és ikonikus dalok a szerelemről

Borítékolható szerelem címmel Berdisz Tamás zongorakíséretével Nyáry Krisztián és Náray Erika olyan híres párok levelezéséből szemezget, megtűzdelve oda illő dalokkal és élőzenei kísérettel, mint például Örkény István és Nagy Angéla, Mikszáth Kálmán és Mauks Ilona vagy Ady Endre és Léda.

 

Helyszín: Agóra Veszprém Kulturális Központ

Időpontja: 2024. január 19. 18.00-19.30.

A belépés díjtalan.

 

Tálas Áron Trio & Palya Bea & Szalóki Ági

 

Tálas Áron Junior Prima-, Gramofon- és Artisjus-díjas zongorista-dobos jazztriója - Tálas Áron (zongora), ifj. Tóth István (nagybőgő), Csízi László (dob) - Palya Bea és Szalóki Ági énekesnőkkel lép a Hangvilla színpadára a magyar kultúra napja alkalmából. Ezen az estén saját dalok és magukkal ragadó népdalfeldolgozások által keverednek az előadók egyedülálló hangzásvilágai, páratlan zenei élményt ígérve: a formáció a zenei kollaboráció egy új dimenzióját nyitja meg.

 

Helyszín: HANGVILLA Multifunkcionális Közösségi Tér

Időpont: 2024. január 19. 19.00

Jegyvásárlás: Online a Hangvilla oldalán, személyesen a Hangvilla jegypénztárában és a Tourinform Veszprém irodájában van lehetőség.

 

Magyar Összművészeti Gála

 

A Veszprémi Petőfi Színház idén is színes összművészeti, két felvonásos előadással várja a vendégeket. Az est során megjelenik a magyar népművészet, az utánozhatatlan magyar nóta, a magyar operettirodalom, -opera, -komolyzene és -musical, csodálatos irodalmunk művei, a cirkusz- és balettművészet. A Veszprémi Petőfi Színház művészei mellett fellépnek az Operettgáláik és Operettfesztiváljaik állandó vendégei, Horváth Elemér Emi és Horváth Péter, ismét érkeznek a Székesfehérvári Balett Színház táncművészei és a Fővárosi Nagycirkusz művészei, valamint a Litéri Zöldág Néptáncegyüttes is.

 

Helyszín: Petőfi Színház

Időpont: 2024. január 22. 19.00

Jegyvásárlás: online: a https://petofiszinhaz.jegy.hu/ oldalon, személyesen Petőfi NézőPonton (H-P: 9-17) és a Tourinform Veszprém irodában (H-SZO: 9-17) kaphatók.

 

Magyar kultúra hete - „A játékból öröm, az örömből munka, a munkából játék lesz.” - Johannes Itten nyomában Workshop Hamerli Judittal

 

Elsősorban fiatalokat várnak a szervezők a workshopra, ahol a diákok megtekinthetik a legújabb kiállítást és játékos programok keretében közelebb kerülhetnek a modern, geometrikus, absztrakt alkotások világához. A galéria által bemutatott művészeti alkotások segíthetik őket abban, hogy inspirációt merítsenek, és megismerjék a különböző stílusirányzatokat és művészettörténeti korszakokat. A stúdióprogramon való részvétel lehetőséget ad nekik a kreatív gondolkodás kibontakoztatására és saját művészi kifejezőkészségük fejlesztésére. A foglalkozáson résztvevők Bauhaus pörgettyűt és marokkó játékot készíthetnek.

 

Helyszín: Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény és az S-stúdió alkotóterei

Időpont: 2024. január 22. 16.00 – 18.00

Maximum létszám: 10 fő, regisztrálni az [email protected] címen lehet.

Balaton

Szabó Magda gondolatai elevenednek meg Badacsonytomajon

 

Szelíden és szilárdon - Hitvallás címmel Szabó Magda műveiből, életről, családról, hitről, hivatásról szóló gondolatokat hallhat a közönség Gajdó Delinka tolmácsolásában.

 

Helyszín: Badacsonytomaj, Egry József Művelődési Ház

Időpont: 2024. január 20. 18.00

 

Komolyzenei koncert Balatonalmádiban

 

A Mendelssohn Kamarazenekar vonósnégyesének ünnepi műsorával ünneplik a Magyar Kultúra Napját Balatonalmádiban. A koncertet megelőzően ünnepi beszédet mond Dudás Zsolt, a Humán Bizottság elnöke, majd Fabó Péter polgármester átadja a Balatonalmádi Kultúrájáért kitüntető díjat az idei kitüntetettnek.

 

Helyszín: Balatonalmádi, Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár

Időpont: 2024. január 22. 17.00

A korábban meghirdetett Utazás a koponyám körül című előadás viszont az egyik színművész betegsége miatt elmarad.

 

Műfajok találkozása Balatonberényben

 

Sokszínű kulturális összeállítást kínál a déli parti kistelepülésen a Balatonberényért Egyesület. A rendezvényen köszöntőt mond Toronyi Zsolt egyesületi elnök, majd az este nyitánya a költő halálának 80. évfordulója alkalmából összeállított Radnóti Miklós emlékest lesz. Pavel Krishtop zongoraművész műsorát követően a helyi színjátszócsoport Horváth Lászlóné Amnézia című komédiájával lép színpadra. Az este programját gazdagítja a szervező egyesület tagjainak alkotásaiból nyílt tárlat is.

 

Helyszín: Balatonberény, Művelődési Ház

Időpont: 2024. január 20. 17.00 - 19.00

A belépés díjtalan.

 

Minden titok Balatonbogláron

 

Balatonbogláron a hónap végén is kínálnak programot a magyar kultúra napja alkalmából: Minden titok címmel Für Anikó és Hrutka Róbert estjének lehet részese a közönség.

 

Helyszín: Balatonboglár, Varga Béla Városi Művelődési Ház

Időpont: 2024. január 31. 18.00

 

Filmvetítés Balatonedericsen

 

Irodalom és mozgókép: Jankovics Marcell Toldi című animációs filmjét láthatja a közönség Balatonedericsen, a Tájházban.

 

Helyszín: Balatonederics Tájház

Időpont: 2024. január 22. 18.00

 

"Átlátszó víz legyen" - Cseh Tamás est Balatonfenyvesen

 

Talán Cseh Tamás sem gondolta volna, hogy az általa énekelt dalok a saját korosztályán kívül is mennyi mindenkit megszólítanak - így ajánlja a szervező balatonfenyvesi önkormányzat az ünnepi műsort az érdeklődőknek.  Az Ascher Színház két művésze - Hegyi Norbert és Joós Tamás - azokból a dalokból formált emlékműsort, amelyek egyre mélyebben rögzülnek az egymást követő nemzedékek emlékezetébe és nemesülnek az idő múlásával népdalértékűvé.

 

Helyszín: Balatonfenyves, Községháza nagyterme

Időpont: 2024. január 20.

 

 

Városi kitüntetés és ünnepi koncert Balatonfüreden

 

Cserép László a Szőcs Géza Irodalmi Szalon vezetője, Balatonfüred Város Díszpolgára ünnepi beszéde vezeti fel a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvényt, amelyen dr. Bóka István átadja a Balatonfüred Város Kultúrájáért kitüntetést. Az esemény közönsége Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész ünnepi műsorát is hallhatja majd.

 

Időpont: 2024. január 22. 17.00 óra

Helyszín: Anna Grand Hotel díszterme

Az ünnepi műsort megelőzően, 12.00 órakor megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc szobrát, az Ady Endre utcában.

 

Elismerés és Karády-dallamok Balatonfűzfőn

 

A települési ünnepségen Szanyi Szilvia polgármester mond köszöntőt, majd átadják a Balatonfűzfő Kultúrájáért kitüntető címet. A program a Karády Katalin esttel folytatódik Gregor Bernadett előadásában.

 

Helyszín: Balatonfűzfő, Vágfalvi Ottó Művelődési Ház

Időpont: 2024. január 22.

 

 

Zenés est Hévízen

 

A Lámpaláng Zenekar műsorára várják az érdeklődőket a fürdővárosban, ahol az együttes tagjai megzenésített versekkel örvendezteti majd meg a közönséget.

 

Helyszín: Városháza Díszterme

Időpont: 2024. január 21. 17.00

 

Elismerés és népzene Keszthelyen

 

Hagyományosan a magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségen adják át a Pro Cultura Keszthely kitüntetést. Az eseményen Laposa Julcsi & the Band lemezbemutató koncertjét is hallhatja a közönség. Laposa Julcsi Junior Prima Díjas népzenész-zenei mediátor zenésztársaival különleges zenei utazásra hív, Más kultúrák és népek dalai mindig nagy hatással voltak rá, ezért hosszú évek óta gyűltek benne az érzések, összefonódások, hogy a népzenét más köntösbe, a “határokon” átívelve formálja, és zenésztársaival közösen előadja.

 

Helyszín: Balaton Színház

Időpont: 2024. január 22. 16.00, a koncert 17.00 órakor kezdődik

 

Tollfosztó Lesenceistvándon

 

"Tollfosztóban voltam az este

Édesanyám azt is kileste,

Mindig csak az hányja-veti szememre,

Kivel beszélgettem az este."

 

Ezzel a régi strófával invitálja a helyi kulturális intézmény az érdeklődőket a tollfosztóba, ahol verssel, énekkel elevenítik fel a régi közösségi élményeket.

 

Helyszín: Lesenceistvánd Művelődési Ház

Időpont: 2024. január 20. 14.30

 

Minden korosztály színpadra lép Marcaliban

 

Sokszínű ünnepi műsorra várják a somogyi kisvárosban az érdeklődőket. Az esemény Bereczk Balázs alpolgármester köszöntőjével veszi kezdetét, majd fellép Csórics Balázs színész, a helyi óvodások, általános és középiskolás diákok. Az ünnepséget egy kiállításmegnyitó zárja: a tárlat a tavalyi esztendő kulturális programjait idézi fel.

 

Helyszín: Marcali, Művelődési Ház

Időpont: 2023. január 22. 17.00

 

Haumann Péterre emlékeznek Paloznakon

 

Január 21-én Paloznakon felavatják a Faluház nagytermét, amely ezentúl a Nemzet Színésze, Haumann Péter nevét viseli, annak emlékeként, hogy a Kossuth-és Jászai Mari-díjas színész évtizedekig élt a településen. A különleges alkalomból rendezett ünnepségen -amelynek díszvendégei Haumann Ágnes, Haumann Petra és Haumann Máté lesznek - a színészóriásra emlékeznek.

 

Helyszín: Paloznak, Faluház

Időpont: 2024. január 21. 15.00

 

Cseh Tamásra emlékeznek Révfülöpön

 

„Kultúra annyi, mint tanulás; megszerezni, színvonalon tartani nehéz, elveszteni könnyű.” Ezzel a Kodály Zoltán idézettel invitálják a közönséget az ünnepségre, ahol megemlékeznek Cseh Tamás születésének 81. évfordulójáról is: „Legszebb ország hazám…” címmel mutatja be műsorát Sz. Csordás Éva és Battyányi Nagy Annamária, a 65 éves TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad két előadóművésze.

 

Helyszín: Révfülöp, Könyvtár

Időpont: 2024. január 18. 17.00

 

Akusztikus zene Siófokon

 

A déli Balaton-part városában a helybeli Egerszegi Akusztik Zenekar koncertezik, és velük együtt fellép Székely Zsuzsa versekkel, Bodó Roland zongorajátékkal, Horváth Győző és Tarjányi András, a Ságvári Irodalmat Kedvelők Klubja Színtársulat tagjai, valamint Agócs Kata és Nagy Norbi, a Sulyom Táncegyüttes tagjai.

 

Helyszín: Kálmán Imre Művelődési Központ

Időpont: 2024. január 22. 19.00

Az előadás ingyenes, de a részvételhez regisztrálni kell az [email protected] címen.

 

Az Országút Sümegre vezet

 

Az Országút magazin közönségtalálkozójára invitálják az érdeklődőket január 25-én. Szerdahelyi Csongor főszerkesztővel, valamint Róna Judit Ágnes, Krómer István és Rónai Balázs Zoltán szerkesztőkkel és Orosz István, szerkesztőbizottsági taggal találkozhatnak majd itt az érdeklődők. A beszélgetést Zöldy Pál moderálja, akinek novellái már többször megjelentek az online és a nyomtatott lap hasábjain. Miért éppen Sümeg? című, magánföldrajz rovatban megjelent írása kapcsán a szervezők Kende Katát is felkérték a közönségtalálkozón való aktív részvételre. Ahogy ő fogalmazott: "Nekünk Sümeg az origó, és a jelek szerint az Országút magazin is több szállal kötődik városunkhoz". E szálaknak felfejtésére ad alkalmat a közönségtalálkozó.

 

Helyszín: Sümeg, Püspöki Palota

Időpont: 2024. január 25. 17.00

A közönségtalálkozón való részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött, a részvételi szándék jelzését a recepció +36300957062-es telefonszámán várják a szervezők.

 

Csoportos tárlat Tapolcán

 

Varjas Judit, Csaliné Németh Ágota, Pogány Júlia, Gyevnár Kálmán, a Tűangyalok, Ring Márta, Csilla Origami Dekoráció, Hajas Piroska és Horváth Róbert alkotásaiból nyílik tárlat Tapolcán, a Művelődési Központban. A megnyitóünnepségen fellép Herczeg-Vecsei Katalin, Tihanyiné Bálint Zsuzsanna és a Batsányi Táncegyüttes.

 

Helyszín: Tapolca, Tamási Áron Művelődési Központ

Időpont: 2024. január 22. 18.00

A tárlat megtekintése ingyenes, január 30-ig látogatható.

 

A helység kalapácsa Vonyarcvashegyen

 

Vonyarcvashegyen az Imre Sándor Szeretetszínház és SzínMűHely Vonyarcvashegy tagjai, valamint a Festetics György Zeneiskola fúvós növendékei, valamint Fegyverneky Levente Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című művét adja elő január 20-án este.

 

Helyszín: Vonyarcvashegy, Művelődési Ház és Könyvtár

Időpont: 2024. január 20. 17.00

A belépés díjtalan.

 

Részecskefizika a faluházban Zánkán

 

"Művészet és tudomány legmagasabb foka a Tudatnak, amely az Élet testén nőtt." Babits Mihály gondolatát mottóul választva igazán rendhagyó programot kínál a Balaton északi partján fekvő Zánka. Az ünnepi műsorban fellép a Magyar Tenger Népdalkör, a műsor zongorakíséretét Sári Attila adja. Tisztelegve Nobel-díjasaink és a tudomány előtt, Dr. Oláh Éva Mária kutató tanár tart előadást az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetről "CERN" a részecskefizika fellegvára címmel.

 

Helyszín: Zánka, Faluház

Időpont: 2024. január 23. 17.30

Bakony

Képzőművészeti tárlat Ajkán

 

Az ajkai önkormányzat és a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár az Ajkai Képzőművészeti Egyesület tárlatára várja a közönséget. A tárlatot Csabai Tibor, az Ajkai Grafikai Műhely vezetője nyitja meg, majd fellép a tíz éves jubileumát ünneplő Bodza együttes.

 

Helyszín: Nagy László Városi Művelődési Központ

Megnyitó: 2024. január 22. 17.00 óra

A kiállítás megtekinthető: hétköznaponként 9.00-17.00 óra között, szombatön 9.00-15.00 óráig.

 

Versek és dalok Berhidán

 

Berhidán Pergő Margit polgármester mond ünnepi beszédet a települési rendezvényen, majd a Bodza Együttes Versek és Dallamok című összeállítását hallhatja a közönség.

 

Helyszín: Berhidai Közös Önkormányzati Hivatal házasságkötő terem

Időpont: 2023. január 23. 17.00

Az eseményre a művelődési ház elől 16.40-kor busz indul, megkönnyítve a helyszínre való eljutást.

 

Zene és irodalom Herenden

 

Herenden a Magyarok a Kárpát-medencében című zenés irodalmi műsorral ünneplik a magyar kultúra napját.  Az esten fellép a kétszeres Jászai Mari - díjas Érdemes Művész Benkő Péter és a Magyar Állami Operaház operaénekese, Kiss Tivadar.

 

Helyszín: Herend, Pesovár Ernő Művelődési Ház

Időpont: 2024. január 20. 18.00

 

Hangzó versek Litéren

 

Litéren a XIX. és XX. századi magyar költők műveiből válogatott "Szép ez az emberi lét" című műsorával, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad lép közönség elé január 24-én délután 5 órakor.

 

Helyszín: Litér, Ertl Pálné Művelődési Ház és Könyvtár

Időpont: 2024. január 24. 17.00.

 

Zongorát avatnak Várpalotán

 

Várpalotán, a Thury-vár falai között Homor Zsuzsanna és Dani Imre zongoraművészek, valamint a Várpalotai Zeneiskola tanára, Tamás Andor és növendékei Balogh Panna, Szetmár Zsófia, Rosta Roberta és Kardos Zoltán örvendeztetik meg a közönséget a magyar kultúra mapjára szervezett zongoraavató koncerten.

 

Helyszín: Várpalota, Thury-vár

Időpont: 2024. január 22. 17.00

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!