Több mint 30 éves hagyomány és megújult programok – Jön a 12. Nemzetközi Romantikus Kórusfesztivál

kikapcsolódás

Októberben tényleg minden a zenéről szól Veszprémben! Chaconne Fesztivál, Nemzetközi Hegedűkészítők Találkozója, David Popper Nemzetközi Csellóverseny, és október 10. és 15. között hét év után visszatér a város vérkeringésébe a 12. Nemzetközi Romantikus Kórusfesztivál. Szereted a komolyzenét és szívesen részt vennél a különleges zenei programokon? Mutatjuk merre indulj!

A két-háromévente megrendezésre kerülő zenei rendezvényt a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság karnagya, Kollár Kálmán álmodta meg az 1980-as évek végén azzal a fő céllal, hogy a 19. századi kóruszenét bemutassa, és minél szélesebb körben népszerűsítse. A fesztivál legutóbb 2016-ban került megrendezésre, így az idei évben Lukács Elek és Varga Áron társkarnagyok jóvoltából, a VEB2023 EKF program támogatásával – a kollári hagyományokat tiszteletben tartva – számos újdonsággal és érdekességgel készülnek.

Flashmob-ok és szabadtéri koncertek

 

2023. október 10-12. – „Hangulat-előkészítő napok”

 

Az eredetileg három naposra tervezetett eseményt október 10. és 12. között flashmob-okkal készítik elő: a város különböző helyszínein random megjelenő mini-koncertekkel a szervezők város lakosságát szeretnénk a fesztiválra hangolni. Október 10-én a Városháza előtt a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság, október 11-én a Bástya Üzletház előtt a várpalotai Pueri Castelli Gyerekkórus, október 12-én pedig a Vár Áruház előtt a veszprémi Gizella Nőikar flashmobját csípheted el 17:00 és 17:30 között.

 

2023. október 13. – „Veszprém bemutatkozik” koncert

 

Az első hagyományos értelemben vett koncertre péntek este kerül ker a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskolában 19 és 20 óra között, melynek keretén belül a házigazda Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaságon túl, a Búzavirág Gyermekkar, a Gizella Nőikar és a Várpalotai Bányász Kórus előadását tekintheti meg a közönség. A koncertet egy zártkörű szakmai fórum, a karnagyok kerekasztala követi.

 

2023. október 14. – Szabadtéri koncertek a város több pontján

 

A délelőtt folyamán több helyszín közül választhatnak a kóruszene iránt érdeklődők: 10:15-től a Bástya Üzletház előtt a Coro Genzianella di Roncogno, 11 órától az Érseki Palota előtt a Visszhang Kórus, 11:45-től eddig a Margit-romoknál pedig KVV Kamarakórus lép fel.

 

Az esti koncert 19 és 20 óra között a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskolában azért lesz különleges, mert a közönség is fontos szerepet kap az előadás során. A hat fellépő kórus ugyanis egy versenyen vesz részt, ahol a közönség szavazatai döntenek a győztes társulatról. A nyertes kórus nemcsak az idei rendezvény zárókoncertjét tarthatja meg, hanem azonnal jegyet vált a két év múlva megrendezésre kerülő 13. Nemzetközi Romantikus Kórusfesztiválra. A szombati napot a szervezők egy kötetlen hangulatú táncházzal zárják majd.

2023. október 15. – Templomi koncertek és Gálahangverseny

 

A zárónap délelőttjén a kórusok előadásait a veszprémi és a környező kistelepülések templomjaiban nézheted végig. 

9:00  Szent Mihály Főszékesegyház – Coro Genzianella di Roncogno szolgálata szentmisén

9:30  Veszprémi Református Újtemplom – Várpalotai Bányász Kórus szolgálata istentiszteleten

9:30  Gyulafirátóti Nepomuki Szent János Plébániatemplom – KVVKamarakórus szolgálata szentmisén

10:00 Veszprémi Evangélikus Templom – Gizella Nőikar szolgálata istentiszteleten

10:00 Árpád-házi Szent Margit Templom – Visszhang Kórus szolgálata istentiszteleten

10:30 Kádártai Református Templom – Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság szolgálata istentiszteleten

A rendezvénysorozatot a Gálahangverseny zárja 15 és 16 óra között a Pannon Egyetem aulájában, ahol a közönségdíjas kórus koncertjére is sor kerül. Mivel a kórusfesztiválok jellemzője, hogy a különböző típusú és nemzetiségű kórusok a saját repertoárjuk mellett egy vagy több közös művet is megtanulnak, melynek során a közös munka egy nagy egésszé válik, a koncert végén a 300 fős egyesített kórus bemutatja a közös műveket.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!