Télűzés felsőfokon – A hétvégén busók lepték el Arácsot

kikapcsolódás VEB2023 / Fotók: Toroczkai Csaba

Ha azt mondjuk busók, akkor mindenki rögtön az évente megrendezésre kerülő mohácsi busójárásra gondol, amely egyébként 2009 óta fent van az UNESCO szellemi örökségi listáján és 2012 óta hungarikum is. Február 11-én, szombaton azonban a mohácsi tavaszváró népszokás a Balaton mellé, Arácsra költözött, ahol a résztvevők megmutatták, hogy hogyan lehet a telet a legkreatívabb és vidámabb módon elűzni.

Arácson a farsangi jelmezes felvonulás már évek óta hagyomány, de idén a helyiek beöltözött csoportjához a hagyományos busó öltözékbe bújt Klepetalo Busócsoport is csatlakozott. De mi is az a busó öltözék? A busók szőrével kifordított birkabőrbundát, szalmával kitömött fehér vászongatyát hordanak, amin kolompok lógnak, lábukon pedig bocskort vagy csizmát viselnek. De egy busó sem lehet igazi busó az ijesztő álarc nélkül, ami a hagyomány szerint fűzfából és birkabőrcsuklyával készült és állatvérrel festették meg, amit kos-, kecske- vagy marhaszarv díszített. Külön érdekesség, hogy ezekre a szarvakra gyakran fánkot is húztak.

Ha pedig fánk, akkor a fánkkóstolás sem maradhatott el, és a menet során az is értesülhetett a programról, aki korábban nem is tudott róla: a busók kolompjaikat és kereplőiket rázva, hatalmas hangzavart csapva vonultak végig az utcákon a jelmezes menettel, majd a helyi koncert fúvószenekara is csatlakozott hozzájuk. A vigadalom több helyszínen zajlott, délelőtt az Arácsi Népháznál a gyerekek kézműves foglalkozáson vehettek rész, a felvonulás pedig a Szent Benedek Középiskolánál ért véget, ahol kiszebábot égettek, volt tombola, jelmezverseny, forró italok és zsíros kenyér és a jó hangulatról zenebár gondoskodott. Arról, hogy hogyan kell a telet felsőfokon elűzni, arról pedig árulkodjanak a képeink.

Tudtad?

A népszokást hazánkban a balkáni területekről érkező sokácok vezették be, ezért a busójárást poklade-nak is nevezik, amely a karnevál szó horvát megfelelője. Ezen a néven nyílt kiállítás az Arácsi Népházban is szombaton, amely a sokac hagyományok világába nyújt betekintést és február 14-ig megtekinthető.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!