Tanösvények pazar kilátással a Balatonra

kikapcsolódás VEB2023 / Fotók: Toroczkai Csaba

A Balaton látványával képtelenség betelni. Kilátókból, hegyekről, magasan elhelyezkedő ösvényekről – mindegy, hogy milyen pontról nézzük, akár órákig el tudunk merülni benne. Ezúttal kedvenc panorámás tanösvényeinket gyűjtöttük össze.

Pele apó tanösvénye

A közel negyven megállóhelyből álló ösvény Balatongyörök és Balatonederics között húzódik és 8,5 kilométer hosszú. Ha az edericsi Csodabogyós barlangot tervezzük meglátogatni, érdemes innen nekiindulni az ösvény felfedezésének, ami nemcsak a környező erdők sokszínűségével ismertet meg, de az északi part egyik legszebb panorámájával is megajándékozza a kirándulót, a balatongyöröki Szépkilátóhoz érve. És hogy kicsoda Pele apó? Egy kedves pele, aki végig kalauzolja a gyerekeket az úton, sok-sok érdekességet tanítva nekik, és persze a felnőtteknek egyaránt. 

Vörös homokkő tanösvény

A Balatonalmádi történetét bemutató ösvény a partszakasztól egészen Almádi legmagasabb pontjáig kalauzol bennünket. Legendás épületek, vöröskő-bánya és a híres mozdony is szembe jön velünk a kirándulás során, a legszebb pont viszont egyértelműen az Óvári messzelátó, ahonnan csodás kilátás nyílik a tóra és a városra. 

Kamon-kő tanösvény

A szigligeti templomtól induló körtúra kilenc állomásból áll és körülbelül 2-3 óra alatt kényelmesen lesétálható, miközben megismerkedhetünk a település történetével, az egykori balatoni tűzhányókkal és az errefelé élő állatvilággal. Eközben megismerhetjük Szigliget leghangulatosabb kis utcáit, természeti értékeit, és nem utolsó sorban a hegy tetejéről nyíló lenyűgöző panorámában is gyönyörködhetünk. Nyáron a gyémántként csillogó víztűkörért, ősszel pedig a rozsdabarna tájért, a meleg fényekért, a lenyűgöző naplementéért érdemes errefelé venni az irányt. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!