Szörpök a Spájzból – Bálint Ildivel és családjával beszélgettünk

gasztro Kormos H. Barbara / Fotók: Toroczkai Csaba

Bálint Ildi egészen fiatal kora óta rajongott a gyógy- és fűszernövények iránt, de sokáig csak a házi praktikák során vetette be őket, egy-egy megfázás vagy torokfájás esetén. Már szinte hagyománynak számított, hogy a kertjében található gyümölcsök és növények felhasználásával minden évben több palack lekvárral és szörppel örvendeztette meg a családját és barátait. De hogy hogyan született meg végül a Spájz Szörp, mint vállalkozás?

„A Spájz Szörp az én álmom volt. Az ötlet régóta motoszkált már a fejemben, de a végső lökés azon a nyáron volt, amikor Kata lányom Tihanyban dolgozott, egy kikötő bárjában. Egyik hétvégén küldtem neki a frissen készített bodzaszörpömből szomjoltónak, a hosszú műszakok utánra. A főnökének is jutott a szörpből, aki rögtön kiírta a palatábla kínálatai közé. A nap végére három-négy palack szörpöt is eladtak belőle.”

- meséli Ildi, a vállalkozás lelke, aki akkoriban még egy bankban dolgozott, majd rövid bátorítást követően kiváltotta a szükséges engedélyeket és létrejött a Spájz.

A Spájz Szörp abszolút egy családi vállalkozás. Ildi fia, Áron foglalkozik a Spájz termékek raktár utáni sorsával, illetve ő az, aki mindig valami újdonságon töri a fejét, hogy a fogyasztók és a kereskedelmi partnerek kedvében járjon. Lánya, Kata pedig a rendelésekért, a webshop működéséért, az üzleti kimutatásokért és a baráti hangvételű kapcsolattartásért felelős.

Mióta éltek a Balaton mellett?

Áron: Keszthely születésünk óta az otthonunk. A tanulmányaink miatt mindhárman hosszabb, rövidebb időre Budapestre kerültünk, de a szüleink a főiskola után visszaköltöztek a városba, és azóta is itt van a családi fészek. Jelenleg Kata Budaörsön, én Budapesten élek, de nagyon sok időt töltünk Keszthelyen, és a hosszú távú terveinkben az sem kizárt, hogy egyszer a Balaton mellé visszaköltözünk mi is.

Miért éppen Keszthelyre esett a választásotok?

Áron: Anyai ágon több generációra visszanyúlóan vannak keszthelyi, illetve Zala megyei gyökereink. Itt születtünk, itt nőttünk fel, adta magát a helyszín.

Mit szerettek leginkább a Balaton melletti életben?

Ildi: A strandokat, a tanúhegyeket, a finom borokat, az évszakok sajátos hangulatát, és azt, hogy az emberek barátságosak és nyitottak. Úgy gondoljuk, hogy a környezet változatossága, esztétikája nagy hatással van a mindennapokra.

Van kedvenc balatoni helyetek, amit sosem tudtok megunni?

Ildi: Egy vacsora a balatongyöröki Szépkilátón, séta a vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna-dombra, kirándulás a vállusi erdőben, reggeli futás a gőzölgő Hévíz-patak mellett, a tihanyi napfelkelték, a zalahalápi Stonehenge, séta a Szigligeti Várban, badacsonyi bortúrák, medencés buli augusztus 20-án, a Szent György-hegyen.

Melyek a kedvenc termékeitek a kínálatotokból?

Ildi: Az én kedvencem egyértelműen a Spájz Provence szörp. Egyszer egy nagyon érdekes cikket olvastam a provence-i háziasszonyokról, akik a kertjükben található gyógy-és fűszernövényekből vegyesen (4-5 féléből) szednek egy csokorra valót, és abból készítenek a családnak szörpöt. Én is sok ilyen típusú növényt nevelgetek, így hát egyik délután kimentem a kertembe, és a kosaramat teleszedtem levendulával, mentával, citromfűvel, zsályával, és elkészítettem belőle a mi szörpünket.

A család a Provence nevet adta neki.

Áron: Az én kedvencem a Spájz Jaffa szörp, ami friss citrusokból készül, és mindig visszarepít a gyerekkoromba.

Kata: Nekem nincs kedvencem, illetve szezonálisan változik. Amiből mindig van otthon, az a cukormentes gyömbér, a málna és a fekete ribizli, azonban a közeledő bodzaszürettel párhuzamosan nálam mindig elszabadul a bodzaszörp-őrület.

Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságotok?

Ildi: Nehéz egy dolgot kiemelni. Manner nevű golden retrieverünkkel imádjuk felfedezni a környéket. Nagy mozgásigénye minket is erre ösztönöz, így nem sokat tudunk a fenekünkön ülni. Mondjuk, nem vagyunk olyan típusúak. De nagyon örülünk neki, hogy az elmúlt években a Balaton körüli gasztronómia színvonala igen kiemelkedővé vált, ami miatt sokan képesek Budapestről is leutazni. Mi is szeretjük felfedezni az új konyhákat és helyeket.

Mennyiben inspirál titeket a tó közelsége?   

Ildi: Szeretünk a Balaton mellett élni, dolgozni, tevékenykedni. A Balaton temérdek arca által nyújtott lehetőségek nem engednek unatkozni, rengeteg inspirációval szolgálnak, de ha arra van szükségünk, a kikapcsolódásra szánt perceket is mellette találjuk meg. Nagyon érdekes figyelemmel kísérni, hogyan alakul a város az év különböző hónapjaiban. Egyszer nyüzsög, mint egy igazi nagyváros, pár hónappal később pedig olyan, mintha falun élne az ember.

Mik a terveitek az idei évre, készültök valami újdonsággal?

Áron: Nálunk mindig történik valami... Tavasszal a Spájz-rajongók nagy örömére kibővítettük a webshopot kiváló hazai termékekkel, illetve a spritz by Spájz termékcsalád is gazdagodott 2 új taggal: a cukormentes gyömbér és az eper ízeket is élvezhetik a fogyasztók. Terveink szerint a közeljövőben meg fogunk jelenni néhány új kereskedelmi láncban, még idén szeretnénk elindítani az új üzemünk kivitelezését, illetve tervezünk néhány izgalmas együttműködést is régi és új partnereinkkel.

Ha egy szóval kellene jellemeznetek a Balatonhoz fűződő viszonyotokat, mi lenne az?

Mindenki: Harmónia.

Áron: Szeretünk itt élni, dolgozni és a kiváló alapanyagok alapján úgy gondoljuk, hogy a Balaton is kedvel minket. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!