Színpadról a Balatonra - Híres színészek és színésznők, akik a színpadot a Balaton-partra cserélték

Történetek Kormos H. Barbara

A Balaton hangulata a hosszú évtizedek során nemcsak híres festőket, költőket és írókat inspirált, de nagy népszerűségnek örvendő színészeket és színésznőket is a partjára csábított hosszabb-rövidebb időre. Tudtad, hogy Tolnay Klári sokáig Balatonalmádiban, majd a Csobáncon élt? És azt, hogy Blaha Lujza imádott vitorlázni? Tarts velünk egy izgalmas múltidézésre!

A Tutaj színház építése Balatonalmádiban, a Wesselényi strandon (60-as évek) I Fortepan, Hunyady József

Napjainkban is sokaknak jelenti a Balaton a második otthont, azt a helyet, ahova bármikor elvonulhatunk. Nem volt ez máshogy régen sem, amikor a színházi és filmes világ legismertebb alakjai a reflektorfényt maguk mögött hagyva, a Balaton-parton találták meg a nyugalmat és a kellemes kikapcsolódást. Nézzük, kik voltak azok a fényesen ragyogó színházi és filmes csillagok, akik életük végéig imádták a tavat!

Karády Katalin

 

A világhírnévnek örvendő színésznő Budapesten született, bejárta a világot, New Yorkban hunyt el, de élete során az egyik kedvenc pihenőhelyére a Balaton déli partján, Balatonföldváron lelt rá. Az 1940-es években a földszinten bérelt szobát a Démusz-villában, amit Démusz János vendéglős vásárolt meg és panzióként üzemeltetett. Lánya Démusz Ella Németh László íróhoz ment feleségül, így a villa valóságos irodalmi központként működött, ahol többek között Szabó Lőrincz és Illyés Gyula is megfordult. A villa mai napig panzióként üzemel, így akár te is megszállhatsz ott, ahol egykor Karády Katalin is sok időt töltött a Balaton mellett.

Bajor Gizi

 

A Kossuth-díjjal is jutalmazott színművésznő kedvence szintén Balatonföldvár volt, ahol az 1930-as években férjével gróf Széchényi Imréné nyaralóját vásárolták meg, amit ma Tulipános villaként ismerhetünk. Az ünnepelt színművész nemcsak vitorlázni és úszni szeretett, de gyakran olvasgatott a Balaton-parti nyaralójában a sűrű színházi szezonokat követő nyári pihenők alatt. Ma a sétányon, a szabadtéri színpadnál és a közösségi háznál is találkozhatsz Bajor Gizi nevével, ha Balatonföldváron jársz, de a hajdan mindig piros muskátlikkal díszített nyaralója homlokzatán és emléktábla őrzi a nevét.

Tolnay Klári

 

A színésznő a Balaton több pontjához is kötődött: Balatonalmádiban egy nádtetős présházban lakott, később pedig a Csobáncnál találta meg a tökéletes menedéket, ahol sok időt töltött kislányával. Balatonalmádiban egy emléktáblával emlékeztek meg róla, a Csobáncnál pedig a Villa Tolnay Borház őrzi a nevét. A hegyen található szőlőbirtok korábban Tolnay Klári első férjének tulajdona volt, és az ott található borházat a helyiek mai napig Tolnay Villaként emlegetik.

A Tolnay Villa Gyulakeszin I Fortepan, Mészáros Zoltán

Blaha Lujza

 

Azt tudtad, hogy a sokak által csak „nemzet csalogányaként” emlegetett ünnepelt színésznő annyira szerette Balatonfüredet, hogy 1893-ban egy villát is vásárolt a városban? Sőt, huszonhárom éven keresztül szinte az összes nyarat a Balaton mellett töltötte, így a pezsgő füredi társasági élet egyik központi alakjává vált. A színésznőnek saját vitorlása is volt, amit Olyan nincs-nek nevezett el. A villát egy szerencsétlen véletlen miatt ugyan elveszítette, de az utca és az épület mai napig őrzik a nevét, utóbbi ma étteremként és vendégházként üzemel.

Latinovits Zoltán

 

Csakúgy, mint hazánk egyik legnagyobb költőjének, József Attilának, a világhírű és több díjjal kitüntetett színész Latinovits Zoltán neve is egy szomorú apropóból kötődik a Balatonhoz. 1976 nyarán Balatonszemesen tartózkodott, és június 4-én a balatonszemesi vasúti átjáróban hunyt el. Mai napig nem tisztázott, hogy öngyilkosság vagy baleset okozta halálát, de több évtizeddel később a vonatot vezető masiniszta szerint öngyilkosság történt, mert a színész feltartott kezekkel lépett a mozdony elé. A színészt a szemesi temetőben helyezték örök nyugalomra, és a városban mai napig a Latinovits Zoltán Emlékmúzeum őrzi emlékét és mutatja be a balatoni településhez fűződő viszonyát.

Latinovits Zoltán I Fortepan, Szalay Zoltán

Bujtor István

 

Nehéz lenne megállapítani, hogy Bujtor István vagy az általa megformázott Ötvös Csöpi neve fonódott jobban össze a Balatonnal. Hiszen nemcsak a Pogány Madonna, Csak semmi pánik és Az elvarázsolt dollár című népszerű filmek kedvelt karaktere, hanem maga Bujtor István is több szálon kötődött a tóhoz. Gyerekkora nyarait a balatonszemesi házban töltötte, és többszörös vitorlázó-bajnok volt. Mai napig több településen találkozhatunk a nevével, de talán az életnagyságú szobor a legismertebb mind közül, mely a balatonfüredi Tagore sétányon található. A színészt Balatonszemesen temették el, és tiszteletére minden évben megrendezik a Bujtor István Filmfesztivált, melyen független és amatőr alkotók vehetnek részt.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!