Színház rendhagyó tereken, ökológiai szabadegyetem és változatos zenei programok – Régiós programajánló márciusra

Kultúra VEB2023

Kedvet kaptál egy kiállításhoz, szereted a verseket, érdekel az ökológia vagy a közösségi zenélés vonz? Végre itt a tavasz, ideje útnak indulni és felfedezni a régiót! Márciusi programajánlónk következik!

KÍVÁNCSI VAGY RÁ, HOGY MILYEN KIÁLLÍTÁSOK VÁRNAK MÁRCIUSTÓL?

 

A tihanyi visszhang, a badacsonyi hableány, Haláp, az utolsó óriáslány – csak pár példa a balatoni mondavilág alakjai közül, akikről Tokody Klára a Csodák tava című monda- és legendagyűjteményében mesél. A mesék most egy különleges kiállítás keretén belül balatoni festők művein elevenednek meg, és egy balatoni körút során először Fonyódon, majd Szőlösgyörökön lehetett őket megcsodálni, márciusban pedig a balatonfenyvesi Községháza nagytermébe költöznek. Egy kisebb ugrásra Fenyvestől pedig plakátkiállítás vár a Fonyódi Művelődési Központban, ahol az 1950-es évektől gyűjtött plakátokat, hirdetéseket, szórólapokat, prospektusokat nézhetünk meg március 18-tól.  

 

Március 4-én, a Csikász Galéria legújabb, az Utolsó helyetti pillanat című kiállításának megnyitója 17 órakor kezdődik, amelyen több művész, köztük Daczó Enikő, Farkas Imre, Martin Henrik, Koter Vilmos és Süveges Rita, munkáit is láthatod. A kiállítás, melynek fókuszában olyan problémák állnak, mint a klíma-, energia-, nyersanyag-, vízválság és a vírusok, április 9-ig tekinthető meg.

 

SZERETNÉL EGY KÜLÖNLEGES PROGRAMSOROZAT RÉSZÉVÉ VÁLNI?

 

Ha gyakran megfordulsz Veszprémben, már biztosan találkoztál az InterUrbán nevével, amely a VEB2023 EKF kiemelt nemzetközi összművészeti programsorozata. Egy év, 50 hét, 29 város és 150 program látogat a városba kéthetes váltásokban.

 

A programsorozat részeként március 14-én 17 órakor nyílik meg Joanna Nowicka One People Story fotókiállítása a Papírkutyában. A megnyitón a lengyel származású művész is ott lesz, aki januárban olyan vállalkozó szellemű veszprémi lakosokról készített analóg portrékat, akik szerették volna magukat a művész lencséjén keresztül látni. A One People Story című különleges gyűjteményben 10x10 centiméteres fekete-fehér képeken keresztül követhetjük végig az arcokat és a mögöttük rejtőző sorsokat.

 

A kiállítás megnyitója után érdemes a Wine & Vinyl Bar & Store felé venni az irányt, ahol 18 órától Joanna Nowicka egy fotós workshopon mesél az analóg fotózás rejtelmeiről. Az eseményen egy lengyel-magyar tolmács segíti majd a kommunikációt, de ne felejts el regisztrálni a részvételhez!

 

SOSEM HAGYOD KI AZ ÓVÁROS PIACOT?

 

Akkor márciusban két időpontot véss be a naptárodba, ez pedig március 5. és március 19., az előbbin egy különleges Nőnapi virágvásárral készülnek a szervezők, sőt a délelőtt folyamán az Úrhidai Sáfrány Gyümölcsmúzeum alapítói tartanak bemutatót a sáfrányról, ahol kóstolni is lehet majd.

 

SZERETNÉD A MÁRCIUS 15-EI ESEMÉNYEKET VESZPRÉMBEN ÜNNEPELNI?

 

A nemzeti ünnep napján 9 órakor Emlékséta indul az Alsóvárosi temetőből, majd 11 órakor a Dózsa György téren kezdődik az ünnepi megemlékezés, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mond beszédet. Este 18 órától pedig fáklyás felvonulás veszi kezdetét a Magyar Honvédség Légierő Zenekarával, az Óváros tértől a Színházkertig, érintve a Petőfi-emléktáblát.

 

Március 15-én egy egészen különleges programon, a Petőfi irodalmi geocachingen is részt vehetsz Veszprémben, ahol a város 12 pontján olyan vers vagy versrészlet nyomába eredhetsz, amelyek Petőfihez vagy az 1848-as forradalom- és szabadságharchoz kötődnek. A feladat a szövegekben elrejtett kiemelt szavak, azaz jelszavak összegyűjtése, amiket az állomások végigjárása utána a [email protected] e-mail címre kell elküldened. Ha minden jelszó megfelelő, a szervezők felveszik a játékosokkal a kapcsolatot, akik értékes nyereményekben részesülhetnek.

 

Március 18-án 19 órától a Muzsikás 50 – Ünnepi koncerttel emlékezhetünk az 1848-49-es forradalom- és szabadságharcra a Hangvilla nagytermében.

 

MINDENED AZ IRODALOM ÉS A SZÍNHÁZ VILÁGA?

 

Ha esetleg eddig lemaradtál Háy János Én vagyok én című előadásról a Hangvillában, márciusban több alkalommal (március 27-28-29.) is elcsípheted a Petőfi Sándor születésének 20. évfordulójára készült alkotást, csakúgy mint a Karaffa című vígjátékot (március 5. 19.), amely szintén Petőfi életét dolgozza fel.

 

Március 15-én a Balatoni Intermezzo sorozata kapcsán egy zenei betétekkel kísért irodalmi közönségtalálkozóra látogathatsz el. A sorozatban olyan színészek, zeneművészek, előadók és alkotók beszélgetnek a közönséggel, akiknek szoros kötődése ban a Balatonhoz. Az első irodalmi közönségtalálkozó vendége Scherer Péter színész és rendező lesz, akit az est folyamán Sabina Fonogram dalszerző, énekes és zongoraművész, a Balatoni Kultúrhang alapítója kísér majd. A rendezvény díja 2000 Ft/fő, ami a helyszínen is megváltható.

 

A Pajta Program keretén belül március 25-én este (19:00-20:30) különleges zenés irodalmi esttel készül Kárász Eszter és Grecsó Krisztián Rímségek kicsiny boltja címmel. Ha kíváncsi vagy a művészek saját élettörténeteik alapját íródott dalokra, versekre és novellákra, akkor mindenképpen ott a helyed a MűvészVölgy Kúriában Kapolcson!

 

Idén is folytatódik a Rendhagyó terek programsorozat, amelynek első előadását, a Lordok tánca ősbemutatóját március 27-én (17:00-18:00) a veszprémi Szent Imre téren nézheted meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában. Ha szereted, ha egy előadás eltér a megszokottól és egy rendhagyó helyen, rendhagyó módon kerül előadásra, akkor kövesd figyelemmel a programsorozatot egész évben, mert összesen 12 színdarabbal készülünk 5 helyszínen, Veszprémben és a régióban egyaránt.

 

SZERETED A ZENÉT ÉS BULIZNÁL EGY JÓT?

 

Akkor irány a Papírkutya, ahol márciusban sem lesz hiány a különleges zenei programokból. Íme csak néhány példa, amelyekből válogathatsz:

Március 6. Jazz Dívák 1.: Nagy Emma (H) Quintet

Március 7-8-9. GeeJay (UK)

Március 13. Jazz Dívák 2: Hajdu Klára Quartet Ft Borbély Mihály 

Március 14-15-16. Daniel Docherty (UK)

 

Ha a klasszikus zene világa vonz és kedveled a jó borokat, akkor március 25-én 18 órától a Badacsonyi Klasszikusok – avagy MÜPA a Tanúhegyek közt programot látogasd meg a Laposa teraszán! A különleges este során zenei és borklasszikusok találkoznak majd Laposa József borász és Tóth Szabina zongoraművész interpretálásában.

A borsor ára 4900 Ft/fő, a koncert ingyenes, de asztalfoglaláshoz kötött!

 

A Hangjáték márciusban is számtalan interaktív zenei programmal készül: 9-én és 13-án (18:00-19:00) a Pannon Köztéren Franczia Dani vár a már jól bevált örömdobolással, ahol a közös zenélésen keresztül ismerheted meg a dobolás rejtelmeit.

 

Március 25-én (10:00-12:00) pedig folytatódik a Pop-up Choir, Tóth Árpi népszerű énekes sorozata, ahol az ötlettől egészen a megvalósításig végigkövetheted, hogy hogyan szólal meg egy dal kórus szinten. Az esemény regisztrációhoz kötött.

 

SZÍVÜGYED A TERMÉSZET ÉS A FENNTARTHATÓSÁG? ÉRDEKEL A MALMOK VILÁGA? 

 

Március 19-én 9 órától a barnagi Faluházban egy egészen különleges programon vehetsz részt ÉLELEM – Ökológiai gazdálkodás és tájhasználat – Másik Balaton Szabadegyetem I. címmel. Az esemény a Másik Balaton világát mutatja be, amely olyan emberekből és közösségekből áll, akik számára különösen fontos az élővilággal való együttműködés. Kíváncsi vagy az ökológiai szőlőtermesztés és borkészítés rejtelmeire, vagy arra, hogyan neveld a tyúkodat? Az egész napos programok során azt is megtudhatod, hogy hogyan kell egy gyümölcsös erdőkert létrehozni, vagy saját kezűleg zöldségeket termeszteni. Oltóvessző csere, Magbörze – csak pár érdekesség, ami miatt érdemes Barnagra ellátogatnod!

Március 25-én és 26-án a nagyvázsonyi vízimalomban Malompiknik várja azokat, akik érdeklődnek a magyarországi vízimalmok múltja, jelene és jövője iránt. Kerekasztal-beszélgetésen, workshopokon és az épp megújulás közben lévő nagyvázsonyi malom bejárásán is részt vehetünk. 

ÉS MI A HELYZET A LEGKISEBBEKKEL?

 

Természetesen rájuk és a családokra is gondoltunk. A Zeneovi a Jutasi KözTéren interaktív zenei foglalkozássokkal várja március 9-én, 16-án és 23-án (17:00) a 4-6 éves korú gyermekeket, ahol a kicsik ukulelén és ütős hangszereken élhetik át a közös zenélés élményét.

 

Március utolsó napján (március 31. 15:00-16:30) pedig Tavaszköszöntő látványőrléssel készül a Fenyves Malom Veszprémben, ahol megtudhatod, hogy milyen lehetett a molnárok világa egy igazi vízimalomban. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött és a belépéshez belépőjegy váltása szükséges.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!