Szeretnél egy emléket a 2023-as EKF-évből? Még nem késő! - Ezek a táskák nem csak környezettudatosak, egyediek is

kikapcsolódás

Tudtad, hogy a VEB2023 EKF merchandising kínálatában olyan egyedi kézi- és övtáskák, hátizsákok, neszeszerek és tolltartók közül válogathatsz, amelyek a program egy-egy eseményének molinójából készültek? A különleges és időtálló darabok készítőivel, a Medence Csoporttal beszélgettünk, akik sok érdekességet elárultak a molinók újrahasznosításával kapcsolatban.

Mesélnétek a Medence Csoportról röviden?

 

A Re+concept márka 2006-ban született meg egy fesztivál keretében, ahol a fesztiválozók részére szerettünk volna kreatív elfoglaltságot teremteni a szórakozás mellett. Ekkor rendeztük meg az első táska workshopot, ami ötletek áradatát hozta magával. Itt készült az első táskakollekció és a ponyvából készült bútorok tervei is. Már itt mindent újrahasznosított anyagok felhasználásával terveztünk és gyártottunk le. Azóta a táska workshopok folyamatosan megrendezésre kerülnek, illetve évről évre bővül a vállalati partnereink száma, akikkel együtt dolgozva mára több mint 150.000 nm alapanyagot használtunk fel a több tízezer újrahasznosított termék létrehozásához. Ilyenkor nem csak sok szép és tartós táska, kosár és kiegészítő készül, hanem a közös munka során jelentősen csökkenteni tudjuk a feleslegessé vált és kidobásra szánt maradék mennyiségét és ezzel együtt a környezeti terhelést, ugyanis a reklámanyagok hulladékként kezelése rendkívül energiaigényes. A workshopok mellett egyedi termékeket gyártunk hazai műhelyekben, helyi munkaerő közreműködésével, az egyszerűbb pénztárcától kezdve a komplexebb táskákig, hátizsákokig. Az évek alatt felhalmozott tapasztalat segítségével folyamatosan fejlesztjük a kínálatot, és a webshopunkban, budapesti boltunkban és nemzetközi design vásárokon is árusítjuk őket. A táskáinkat tudatos vásárlók választják, akik osztoznak az általunk képviselt értékekben. Fontos nekik a fenntarthatóság, a minőségi és egyedi egyedi megoldások, az élet bármely területéről is legyen szó, illetve hozzánk hasonlóan egy olyan jövőben hisznek, ahol a korábban már használt tárgyak és anyagok új kontextusba helyezhetők és az újrahasznosítás során új esélyt kapnak.

Miért jól használható anyag a molinó?

 

A bőrhöz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, nem foszlanak és jó a tartásuk, valamint a ponyva például vízálló is, ami a felhasználást nagyon sokoldalúvá teszi. A formákban és színekben gazdag grafikáknak köszönhetően a feldolgozás során nagyon színes és változatos mintázatú alapanyag keletkezik, amiből fakadóan még akár sorozatgyártásban is egyedi darabok születnek.

Milyen anyagokkal lehet kombinálni a molinót, hogyan működik anyagként?

 

Kiválóan kombinálhatóak, bizonyos termékekhez mi is több különféle anyagot használunk együtt. A fő szempont, hogy mindig törekszünk a fenntarthatóság figyelembe venni, így a kiegészítő textilek - amelyeket a zsebek, bélések, belső kiegészítők gyártásához használunk - ipari gyártásból származó maradék anyagok. Ilyen például: napernyő vászon, autógyártásnál visszamaradt kabrió tető vászon, vagy a sátorvászon.

Milyen fázisai vannak a molinóból készült termékek készítésének?

 

A reklámhálók általában nagyon nagy méretben (50nm-től akár 700nm-ig) és koszosan érkeznek hozzánk. A hatalmas darabokat először egységes méretre vágjuk, utána tisztítjuk, így kerülnek újrahasznosítható állapotba. Miután szabásminták alapján feldaraboljuk az alapanyagot, szín és minta alapján egyesével válogatjuk ki a készülő termékekhez passzoló darabokat, majd végül az egész folyamat a varrodai műhelymunka során áll össze és lesz belőle egyedi hátizsák, válltáska, övtáska, kosár vagy egyéb hasznos és tartós termék.

Ti személy szerint miért tartjátok fontosnak a zero waste életszemléletet, újrahasznosítást?

 

A jövőnk szempontjából elengedhetetlen, hogy figyelembe vegyük a fenntarthatósági szempontokat az élet minden területén, hiszen az elmúlt évtizedekben számos területen éppen, hogy fenntarthatatlanná váltak bizonyos folyamatok. Amíg korábban egy termék életciklusa lineáris volt és kifejezetten arra volt tervezve, hogy a ciklus végén a szemétben végezze, úgy mára abszolút szükségszerű a körforgásos gazdaságra való áttérés, amelyben az erőforrásokat nem pazaroljuk el többé és addig tartjuk körforgásban a legyártott anyagokat, ameddig csak lehetséges. Nekünk, mint termék tervezéssel foglalkozó dizájnereknek, kiemelt felelősségünk, hogy csak olyan termékeket állítsunk elő, amelyeknek gyártása nem terheli a környezetet, sőt, a lehetőségekhez mérten képes legyen a terhelő szennyezést mérsékelni.

Szeretnél egy emléket a 2023-as EKF-évből? Még nem késő! Ha még több egyedi, VEB2023-as dizájn termék közül válogatnál, irány a webshop!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!