Szeretnéd megismerni a Másik Balatont? – Akkor március 19-én Barnagon a helyed!

kikapcsolódás VEB2023 / Unsplash

A Balaton kapcsán még mindig sokaknak él a fejében az a kép, hogy a tópart közösségét a strandolásra és gasztro élményekre éhes nyaralók alkotják, akik a főszezonban ellepik a partot, pedig a Másik Balaton sokkal több ennél. Március 19-én Barnagon az ÉLELEM – Másik Balaton Szabadegyetem program kapcsán te is megtudhatod, hogy pontosan kik állnak a projekt mögött és hogyan „használhatjuk” a tavat és környéket környezettudatos és fenntartható módon.

A Másik Balaton olyan emberek és közösségek csoportosulása, akiknek kifejezetten fontos az élővilággal való együttműködés. Ők azok, akik kertet művelnek, állatokat tartanak, természetes anyagból építik a házukat, vigyáznak a talajra és az élővizekre, és munkájukkal hozzájárulnak a táj értékeihez, nem pedig rombolják azokat.

„A projekt a pécselyi Hideg-hegyi Közösség vezetésével valósul meg azzal a fő céllal, hogy láthatóvá tegyük ennek az életigenlő értékrendnek a kultúráját, és megtaláljuk azokat az értéktársakat a régióban, akik azonosulni tudnak a projekt hitvallásával, és ezáltal továbbfejlesztik és terjesztik azt” – mondja Csatlós Regina, a Hideghegyi Menedék egyik szervezője.

Mit jelent a Szabadegyetem a gyakorlatban?

A Másik Balaton Szabadegyetem találkozókat, képzéseket és tapasztalatcseréket szervez és interjúk formájában kutatja fel az értéktársakat, elsősorban Barnag, Pécsely, Vöröstó, Vászoly és Dörgicse környékén. A találkozók öt fő téma mentén valósulnak meg, ezek a gazdálkodás, az öko-építészet és -technológia, egészség, a közösségek szerepe és az oktatás. A projekt kapcsán olyan emberekkel és közösségekkel szeretnének kapcsolódni, akik hiszen abban, hogy lehet a természettel együttműködve harmonikusan élni, akár kézműves termékeket állítanak elő, akár egészséges zöldséget vagy gyümölcsöt termelnek, de keresik olyan emberek és közösségek társaságát is, akik zenével, tánccal, tanítással, gyógyítással vagy természetes építészettel foglalkoznak.

„2023 nyarán a programot egy ötnapos táborral fogjuk megkoronázni a Balaton-felvidéki Hideg-hegyen, hogy az ország bármely pontjáról érkezőkkel a gyakorlatban is megvitathassuk és akár élőben kipróbálhassuk, hogy napjaink felgyorsult világában hogyan lehet igazán természetközeli életmódot kialakítani”

– meséli Regina.

Milyen programokkal készülnek március 19-én?

Az első Szabadegyetem helyszíne a Barnagi Faluház, ahol reggel 9 órától este 7 óráig érdekfeszítő előadásokon és gyakorlati bemutatókon is részt vehetsz. Kovács Péter szerszámkovács a kaszaélezés fortélyaiba nyújt betekintést, Szalai Marietta tájépítész a kiskerti esővízmegtartással kapcsolatos válaszokra felel majd, és a LÉK Egyesülettel is találkozhatsz, akiknek missziója a nők és családjuk támogatása, főképp a szülés körüli időszakban. De ott lesz még Tőgyi Balázs az Ökológia műhely képviseletében, akivel ökologikus megoldásokról lehet majd beszélgetni, és bemutatkozik az Áldott Menedék is, amely egy családi szintű életmódkísérlet, akik az egyszerű és tudatos, emberi léptékű élet megvalósításának lehetőségeit keresik és akiktől akár tájfajta magokat is vásárolhatsz.

Ha kíváncsi vagy az ökológiai szőlőtermesztés és borkészítés alapjaira, ha szeretnéd megtudni, hogyan kell saját tyúkot nevelni, gyümölcsös erdőkertet létrehozni vagy akár saját gyümölcsöt és zöldséget termeszteni, minden kérdésedre választ kaphatsz az előadások (9:00-14:45) során. Sőt, olyan nyitott kerekasztal beszélgetésekre (16:00-18:00) is beülhetsz, amelyeken a térségi léptékű tájhasználat lesz fókuszban Barnag élelmiszer önellátásával és vízmegtartó gazdálkodási lehetőségeivel vagy a vidéki őstermelői és kistermelői léttel kapcsolatban.

A gyakorlati bemutatókon (10:00-18:00) pedig Lantos Tamástól ellesheted a legfontosabb metszési és gyümölcsfa oltási technikákat, vagy Juhász Attilától azt is megtudhatod, hogy hogyan zajlik pontosan az ágyás- és talajelőkészítés.

Magbörze és Oltóvessző csere is lesz

A Magbörze során a saját magad által termelt növényekből adhatsz mintát másoknak ingyen vagy akár magokért cserébe. Fontos, hogy fajtaoltalom alatt álló fajták nem képezik a cserebere tárgyát és érdemes otthon előre becsomagolnod a magmintákat a pontos faj és fajta megnevezésével és a termesztés évével és helyével együtt.

 

Ha a kertedben vagy a környezetedben van régi tájfajta gyümölcsfa, hozz időben, rügyfakadás előtt leszedett oltóvesszőt, amit a program során elcserélhetsz másokkal és ezáltal igazi különlegességekre tehetsz szert.

Maradt még kérdésed?

 

HOL PARKOLHATOK?

A Zádor vár felé vezető úton a kijelölt parkolóban, ahol tábla segíti az eligazodást.

 

MI AZ, AMIT FELTÉTLENÜL VIGYEK MAGAMMAL?

Cserélni való magokat, oltóvesszőket és papírtasakot a magoknak.

 

MIT LEHET MAJD ENNI ÉS INNI?

A szervezők többféle finomsággal készülnek, amelyeket a helyszínen megvásárolhatsz majd, de a hulladékmentesség jegyében ha tudsz, hozz magaddal bögrét és tányért.

 

ÉRKEZHETEK AKÁR KISGYEREKKEL IS?

Persze, a gyerekeknek külön gyerekprogramok és gyereksarok is rendelkezésre áll majd, így akár az egész családdal is ellátogathattok az eseményre. Ne hagyjátok ki a HolddalaNap zenekar 15 órakor kezdődő zenés mesejátékát és a 18-kor kezdődő ének körét sem!

 

KELL BELÉJEGYET FIZETNEM?

A szakmai napon való részvétel ajánlott regisztrációs díja 1500 forint, amellyel az egyesület munkáját támogatod. A rendezvény barnagi lakosoknak ingyenes.

 

SZÜKSÉGES ELŐZETES REGISZTRÁCIÓ A RÉSZVÉTELHEZ?

A programra előzetesen ezen a linken tudsz regisztrálni, de ha lemaradsz, a helyszínen is megteheted.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!