Szeptemberben két helyszínen vár a Régiós Show

kikapcsolódás

Idén nyáron az EKF-régió járásközpontjaiban olyan kisebb-nagyobb rendezvényekkel és fesz-tiválokkal vártak mindenkit – a helyi lakosokat és a látogatókat egyaránt –, amelyek során felejthetetlen élményekben lehetett részünk. Ősszel sem maradunk programok nélkül: szeptemberben folytatódik az Ajka Art City eseménysorozat, Balatonfüreden pedig a romantikus reformkor képei elevenednek meg a Tagore sétányon.

Ajka Art City – Nosztalgia Bányásznap

 

Időpont: 2023. szeptember 2-3. (15:00-22:00)

Helyszín: Kriptongyár, Ajka

 

Miért nem érdemes kihagynod?

 

A bányászat emlékeit mai napig őrzi az ajkai közösség, erre emlékezve egy két napos eseménysorozattal ünneplik a Bányásznapot, amikor minden a szórakozásról és kikapcsolódásról szól majd. A hagyományok részeként a Bányász Fúvószenekar ébresztőjével nyitnak a városban, és a hamisítatlan vurstli hangulat is megjelenik majd célbedobással, zsíros kenyérrel és a kihagyhatatlan dinnyével a platós autóról. Gyerekprogramok, kézművesek, mutatványosok, és koncertekből sem lesz hiány: szeptember 2-án este a Margaret Island, szeptember 3-án pedig Dzsúdló lép majd színpadra és gondoskodik a jó hangulatról.

Tudtad?

Gyönyörű táji környezetben, ózondús levegővel alkalmas helyszín volt Ajka-Csingervölgy a világ első Kriptongyárának megépítésére. Bródy Imre zseniális találmányának – a kriptontöltésű izzólámpa – gyártásához szabadalma alapján a levegőből nyerték ki azokat a nemesgázokat, amely a kriptonégő ipari gyártásához szükséges volt. 1937-ben adták át az ajkai kriptongyárat, amely közel egy évtizedig biztosította a Budapesti Egyesület Izzó számára a kriptonégők gyártásának alapanyagát. 2023-tól a megújult gyárépületben Multikulturális Élményközpont működik, amely kortárs nemzetközi képzőművészeti eseményeknek és közösségi rendezvényeknek ad otthont.

XVIII. Romantikus Refomrkori Fesztivál, Balatonfüred

 

Időpont: 2023. szeptember 22. 10:00 – szeptember 24. 18:00

Helyszín: Kisfaludy színpad és Tagore sétány, Balatonfüred

 

Miért nem érdemes kihagynod?

 

Az eseménysorozat egy képzeletbeli időutazásra invitálja a látogatókat, ahol megismerheted, milyen lehetett Balatonfüred a reformkorban. Sétálj egyet a korhű viseletbe öltözött hagyományőrzők között, ismerd meg a nagy múltú épületeket, amelyek neves társadalmi eseményeknek biztosítottak helyszínt. A már hagyománynak számító rendezvény az idei évben Gróf Széchenyi István szellemi hagyatékának nyomába ered, és az egyik leglátványosabb programelem minden bizonnyal a Reformkori Hagyományőrzők Egyesületének hintós felvonulása lesz. Emellett népi és iparművészeti vásár, magyar népi és cigányzenei formációk, művészeti csoportok és gyermekjátszók várnak a reformkori forgatagban.

Tudtad?

Balatonfüred az 1971-es várossá nyilvánítása előtt, a reformkorban élte aranykorát, amikor a kor szellemi nagyságai - mint például Jókai Mór, Kisfaludy Sándor vagy Blaha Lujza-, mind-mind megfordultak a pezsgő fürdőtelepen. Az ő munkásságuk mai napig tartó és a városban megjelenő eredményeire alapozva szervezi meg a Reformkori Hagyományőrzők Társasága immár 18. éve a civil kezdeményezésből létrejött Romantikus Reformkori Fesztivált.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!