Szeptember 14-én indul a 9. Kraft-konferencia Veszprémben

Kultúra

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) szervezésében megvalósuló éves tudományos-szakmai konferencia idén a Kraft in Motion címet kapta, és a kulturális örökség-alapú terület- és településfejlesztés témáját helyezi fókuszba. Az eseményen nemcsak a hazai szakmai élet elismert szakértőivel, hanem jeles nemzetközi meghívott előadókkal is találkozhatsz, és izgalmas előadásokon és szakmai pódiumbeszélgetéseken kaphatsz választ többek között a kultúra és a társadalom 21. századi kihívásaival kapcsolatos kérdésekre.

A konferencia, mely a VEB2023 EKF támogatásával valósul meg, kapcsolódik a 2023-as Kulturális Örökség Napjai (KÖN) rendezvényhez is, amely során egy belvárosi sétán is részt vehetsz Veszprémben, ahol a Kraft módszertan megvalósításának egyik jó gyakorlatát akár élőben megtapasztalhatod. Kíváncsi vagy rá, hogy pontosan milyen előadások és beszélgetések várnak a konferencia során? Időrendbe szedtük nektek őket!

Helyszín: MTA VEAB székház, 8200 Veszprém, Vár utca 37. és ZOOM platform

Időpont: 2023. szeptember 14-16. (csütörtök-szombat)

A PROGRAM

KOCKÁZAT: TERMÉSZET ÉS TÁRSADALOM / RISKS: NATURE AND SOCIETY

Helyszín: Veszprém, VEAB székház, konferenciaterem

Időpont: 2023. szeptember 14. csütörtök 13:05-15:20

Miért nem érdemes kihagynod?

Stefano Grimaz, Charles Vörösmarty és Dan Brooks előadásai mellett Hermann Tamás és Stankovics Petra a globális problémákról és lokális megoldásokról mesél majd az ember-környezet kapcsolatrendszerben, és egy kerekasztal-beszélgetésen is részt vehetsz Miszlivetz Ferenc, Tóth Gergely és Bogárdi János közreműködésével. Moderál Kerekes Sándor.

 

LEHETŐSÉG: KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG ÉS KREATIVITÁS / OPPORTUNITIES: CULTURAL HERITAGE AND CREATIVITY

Helyszín: Veszprém, VEAB székház, konferenciaterem

Időpont: 2023. szeptember 14. csütörtök 15:50-18:30

Miért nem érdemes kihagynod?

Ezen a programon a kreatív megoldások és gondolatok lesznek fókuszban Silvia Cerisola és Daniela Jelincic előadásában, de Rechnitzer Szilvia abba is bepillantást enged, hogyan alakult Pécs városmarketingje 13 évvel az EKF után, Bartuszek Lilla pedig a fenntartható városokról foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat, amelyet egy kerekasztal-beszélgetés követ Szabó Mariann moderálásában.

 

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGRE ÉPÍTENI / BUILDING ON CULTURAL HERITAGE

Helyszín: Veszprém, VEAB székház, konferenciaterem

Időpont: 2023. szeptember 15. péntek 9:00-12:00

Miért nem érdemes kihagynod?

Szeretnéd tudni, hogy mit jelent az örökségvédelem, a kulturális és anyagi fenntarthatóság az építészetben és a kreatív városok, akár konkrét példákon keresztül? Ezen a napon Patrick Patiwael, Hana Kassem, Maurice Hermans, Morvay Szabolcs és Piskóti István tartanak előadást a témában. Ez a program is egy kerekasztal-beszélgetéssel zárul Z. Karvalics László moderálásában.

 

KÖRKÖRÖS GAZDASÁG / CIRCULAR ECONOMY

Helyszín: Veszprém, VEAB székház, konferenciaterem

Időpont: 2023. szeptember 15. péntek 13:00-15:40

Miért nem érdemes kihagynod?

Ezen a napon az előadók, Hillary Brown, Kerekes Sándor, Birkner Zoltán, Papp Benedek és Marjan Marjanovic a körforgásos gazdálkodás rejtelmeibe vezetik be a közönséget, az innovációval való kapcsolatát és a vállalkozói ökoszisztémákat is érintve. A programot záró kerekasztal-beszélgetésen Kaszás Nikoletta és Erdősi Róbert is részt vesznek, Magasházi Anikó moderálásában.

 

LÁTNI ÉS LÁTSZANI / SEEING AND BEING SEEN

Helyszín: Veszprém, VEAB székház, konferenciaterem

Időpont: 2023. szeptember 15. péntek 16:00-18:40

Miért nem érdemes kihagynod?

Tapasztalatok a Szigetközből a térben integrált kreatív város- és fenntartható vidékfejlesztéssel kapcsolatban, a jogokhoz való jog és a szervezeti kreativitás fenntarthatósága – csak pár téma, amelyet Jakobi Ákos, Matyasovszky-Németh Márton és Molnár Dániel előadásából megtudhatsz, de ezen a napon az előadók között lesz még Galambos Katalin és Pénzes János is, a kerekasztal-beszélgetést pedig Agárdi Izabella moderálja majd.

 

JÓ GYAKORLATOK NYUGAT-PANNÓNIÁBÓL

Helyszín: Veszprém, VEAB székház, konferenciaterem

Időpont: 2023. szeptember 16. szombat

Miért nem érdemes kihagynod?

Ezen a napon számos gyakorlati példába bepillantást nyerhetsz: Manninger Jenő a Keszthelyfesztről, Markovits Alíz és Porga Gyulai a veszprémi eredményekről, Lőrincz Katalin és Szabó Mariann az EKF projekt vidéki innovációs oldaláról mesél majd, de megismerheted Fehérvárcsurgó, a kultúrakastély (Károlyi Angelica), a Schey-történet (Kathy Henderson) és a Pannonhalmi Apátság (Happ Éva) történetét. A program során két kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül, az elsőt Márkusné Vörös Hajnalka, a másodikat pedig Fejérdy Tamás moderálja.

 

KULTPROGRAM: NYITOTT UDVAROK – BESZÉLŐ HÁZAK: SÉTA A VÁRBAN ELFELEDETT VESZPRÉMI TÖRTÉNETEK NYOMÁBAN

Helyszín: Veszprém, több helyszínen

Időpont: 2023. szeptember 16. szombat

Miért nem érdemes kihagynod?

A Kraft-konferencia részeként megismerheted a Nyitott udvarok – Beszélő házak projektet is, melynek célja, hogy minél több veszprémi történetet gyűjtsön össze és osszon meg az emberekkel, ezáltal mindenki számára elérhetővé válik a város történelme és kulturális öröksége. Ennek a kutatómunkának az eredményét mutatják be a program során, ahol megnyitjátok a veszprémi belváros udvarait, felidézve többek között a veszprémi kanonokok és püspökök világát és a történelem nyomait a városban.

Az eseményhez egy új kötet is kapcsolódik, mely a Beszélő városok – Beszélő Házak sorozat részeként, a kőszegi és a keszthelyi kiadványokat követve jelenik meg. A program során a kötetről is többet megtudhatsz a szerkesztő, Mátay Mónika történész és az FTI-iASK kutatója, valamint a szerzők és muzsikusok segítségével.

A nap során a helyszínek különböző tematikák alapján lesznek felosztva.

 

TEMATIKA: TUDOMÁNY ÉS MŰVÉSZET

Időpont: 2023. szeptember 16. (szombat) 14:00-14:45

Helyszín: VEAB Székház kertje (Vár utca 37.)

Miért nem érdemes kihagynod?

Az esemény házigazdája Gelencsér András rektor és VEAB elnök, a megnyitó során köszöntőt mond Miszlivetz Ferenc fő főigazgató, FTI-iASK és Porga Gyula, a város polgármestere.

 

TEMATIKA: PÜSPÖKPORTRÉK

Időpont: 2023. szeptember 16. (szombat) 15:00-15:30

Helyszín: Az Érseki Teológia kertje (Vár utca 20.) – esőhelyszín a vele szembeni Körmendi-ház (Vár utca 39.)

Miért nem érdemes kihagynod?

A program során, melynek házigazdái Udvardi György érsek és Takács István székesegyházi kanonok, gregorián énekeket hallgathatsz végig.

 

TEMATIKA: NYOMKERESŐK

Időpont: 2023. szeptember 16. (szombat) 15:30-16:00

Helyszín: Dubniczay-palota kertje (Vár utca 29.)

Miért nem érdemes kihagynod?

Megszólalnak a veszprémi harangok és az érsekségi ékességekből válogatott zene, a program házigazdái pedig Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója és Herth Viktória igazgató-helyettes, művészettörténész lesznek.

 

TEMATIKA: FORDULÓPONTOK

Időpont: 2023. szeptember 16. (szombat) 16:15-17:15

Helyszín: Tűztorony udvara (Vár utca 17.)

Miért nem érdemes kihagynod?

A Tűztorony udvarban a FOTON falán tekinthetsz meg egy vetítést az 1938-as Veszprém film és mai „áthallásairól”, a FOTON kávéházában pedig megkóstolhatod a háborús ínségkonyha ételeit és italait.

A program házigazdái: Navracsics Tibor miniszter és Markovits Alíz vezérigazgató, továbbá Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

 

TEMATIKA: VESZPRÉMI ANZIX

Időpont: 2023. szeptember 16. (szombat) 17:30-18:00

Helyszín: Auer Lipót szülőháza (Thököly Imre utca 1.)

Miért nem érdemes kihagynod?

Kíváncsi vagy rá, hogyan fest egy hegedűkészítő műhely és milyen hangja van az ott készült hangszereknek? A program házigazdája, Sümegi Elemér hegedűkészítő mester, segítségével megtudhatod.

 

TEMATIKA: MAGÁNVILÁGOK ÉS MŰHELY

Időpont: 2023. szeptember 16. (szombat) 18:15-19:00

Helyszín: Lohonyay-vendéglő – az egykori Sörház – udvara (Óváros tér 26.)

Miért nem érdemes kihagynod?

A veszprémi sör kóstolója mellett a kamarazene világáról tudhatsz meg többet, az esemény házigazdája Mátay Mónika történész és kutató lesz.

Ahhoz, hogy részt vehess a konferencián, regisztrálnod kell. Amit ezen a linken megtehetsz.

Az esemény minden napján (szeptember 14. 12:30 / szeptember 15-16. 8:30) a helyszínen, a veszprémi VEAB székház konferenciatermében is regisztráció szükséges.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!