Szent Bernát titkainak nyomában Zircen

Kultúra

Tavaly jelent meg egy különleges kötet, ami a francia ciszterci szerzetes, Szent Bernát titkait járja körbe - többek között zirci vonatkozásban is. A Szent Bernát titkai című könyv szerzőjének tettük fel villámkérdéseinket.

Szent Bernát

Fotó: Encyclopedia Britannica

Milyen indíttatásból készült el a könyv? Miért pont Szent Bernát történetét dolgozta fel?

Mindig is érdekelt a történelem, ezen belül szülővárosom múltja teljesen magával ragadott. A lélekszámhoz viszonyítva műemlékekben gazdag Öreg Bakony, és Veszprém megye a természeti szépségén túl, a szakrális építészet kedvelőinek is kiváló célpont. Ismerve a turisztikai kínálatot azon gondolkodtam mi lehetne az a plusz, amivel a köztudatban élő Zirc képet még színesebbé lehetne tenni.

A könyv ötlete egy külföldi utazás során körvonalazódott bennem. A velünk tartó idegenvezető beszélt egy kis szigetről, ahol egy népszerű akciófilm bevezető képsorait készítették. Ez a pár képsor elképesztő hatást gyakorolt az ország idegenforgalmára. Arra gondoltam ez akár kisebb léptékben is működhet. Már csak egy történetet kellett írni, ahol Zirc nélkülözhetetlen helyszíne a cselekménynek. Természetesen, a könyvem csak alapját képezné egy forgatókönyvnek. Az, hogy ki lesz a központi szereplő, számomra nem is volt kérdés.

Alsó tagozatos diákként a hittanórákat az apátsági templom egyik helyiségében tartották Ebben a teremben a díszes barokk berendezés mellet két fából faragott mellszobor is helyet kapott. Az ismeretlen mester szent Alberik, és szent Bernát elképzelt arcvonásait örökítette meg. A gyermeki fantáziám sokszor elkalandozott a hittanórák alatt, de szent Bernát vonásai valamiért megmaradtak. Szent Bernát korának legmeghatározóbb, legbefolyásosabb alakja volt.

 

Milyen forrásokat használt, miből állt a kutatómunka?

Tulajdonképpen sokat olvastam a korszakkal és a témával kapcsolatban, de ez még a könyv megszületése elött volt. Egyszerűen érdekelt a kora középkor, az építészeti stílusok azok fejlődéstörténete, A szerzetesrendek kialakulása, a templomos lovagok, szabadkőművesek története, és még sok minden. Ez részemről nem volt tudatos, csak szeretek olvasni, és amikor elkezdtem a könyvet írni nagyjából tudtam mit hol keressek.

 

Mennyiben fikció és mennyiben valóság az, amit a könyv lapjain olvashatunk?

Amennyiben arányokban kellene meghatározni akkor körülbelül nyolcvan- húsz százalék a valóság javára. De ki tudja?

 

Miért tölt be fontos szerepet Szent Bernát Zirc életében és fordítva?

Szent Bernát tevékenységének köszönhetően terjedt el a rend Európában. Zirc elsősorban az Ő munkásságának öröksége, és a ciszterci rend nélkül a település nem, vagy nem ebben a formában létezne.

 

Van kedvenc zirci helyszíne? 

A kedvenc helyem az arborétum. Nem csak azért, mert minden évszakban gyönyörű, hanem itt békében megférnek egymás mellet a csodálatos fák, növények függetlenül attól, hogy a föld melyik tájáról érkeztek. Különböznek, de mégis egy csodálatos összképet harmóniát, békét sugároznak.

Részlet a Zirci Ciszterci Apátság könyvtárából

Fotó: Toroczkai Csaba

Szent Bernát titkai

A kötet 2021-ben jelent meg magánkiadásban, történelmi-fikciós történetként. A könyvet olvasva nem csak arra kapunk választ, milyen fontos szerepe volt Szent Bernát személyének Zircen, de építészeti és vallástörténeti részletekben is megmerítkezhetünk. Bejárjuk a Bakonyt, Jeruzsálemet és a francia Citeaux-t is - azokat a helyeket, amelyek Szent Bernát életének fontos állomásai voltak. 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!