Strand, zene, művészet - Jótékonysági aukció a mindszentkállai Káli-kapocsban

Kultúra VEB2023

Az idén VEB2023 Kultháló bázisként is debütáló mindszentkállai Káli-kapocsban egy júliusi estén különleges program keretében fonódott össze a szórakozás az alkotással, az így elkészült művekre pedig október elsején aukción licitálhatunk majd.

Káli-kapocs

Fotó: Toroczkai Csaba

Bakelit lemez lejátszó, az elmúlt évszázadok relikviái, neon feliratok és csíkos napágyak a teraszon: csak néhány részlet, ami a Káli-kapocs hangulatát ellenállhatatlanná, a helyet pedig az elmúlt években lényegében megkerülhetetlenné tette. Ha a fáradt turistát a Káli-medence felé sodorja az élet, nem csoda, ha azonnal a Kapocs felé veszi az irányt: itt házias ízek, laza miliő, felejthetetlen bulik és hangulatos koncertek várnak és ez még korántsem minden.

Idén nyáron a Káli-kapocs csatlakozott a VEB2023 Kultháló programjához, egy lett a hat olyan régiós, kulturális bázis közül, ahol szinte minden nap történik valami emlékezetes, legyen szó akár workshopokról, rendhagyó színházi előadásokról, kiállításokról vagy zenei programokról.

A Kapocs három különleges fókuszpontot határozott meg Kultháló bázisként. Az egyik a közösségi színház, ami megmutatja, hogyan működik a közösségi bevonás ebben a műfajban és közelebb hozza a nézőhöz a színház világát. A második az akusztikus zenei skanzen kezdeményezés, ahol a helyi művészközösség tagjai számukra fontos zenészbarátaikat is meghívják sajátos, spontán is alakuló zenész-színpadukra. A harmadik pedig a neon múzeum, ami a 20. századi hazai reklámfeliratait ünnepli egy különleges gyűjteménnyel.

Az sem ritka, hogy ezek a fókuszpontok találkoznak egy-egy esemény időtartama alatt – így volt ez például a Strand-Zene-Művészet névre hallgató program esetében is. Egy júliusi estén rendezték meg a Kapocs hátsó kertjében azt a bulit, ami nem csak a zenéről és a jó hangulatról, hanem az alkotásról is szólt. Az este rendhagyóvá válásához két, helyi alkotóközösségben tevékenykedő képzőművész járult hozzá: Guba Anita festő és Tóth Tamás szobrász, akik a strand, zene, művészet szavakra és azok asszociációira fókuszálva alkottak egész este a buli hevében, majd az estét követő hetekben is.

A folyamatból született meg a festmény és szobor, amiket most bárki megvásárolhat egy jótékonysági aukció keretében. A kalapács október elsején 18 órakor koppan majd az asztalon a Káli Kapocsban, a licitekkel pedig egy jó ügyet támogathatunk: a műalkotásokra szánt összegekkel a devecseri Kivi-Reha közcélú egyesület működését segíthetjük, akik eltérő fejlődésmenetű gyermekek rehabilitációjával foglalkoznak.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!